Is stoeien goed voor de ontwikkeling van je kind?

Is stoeien goed voor de ontwikkeling van je kind?

Al sinds onze zoon Morris een jaar of twee is, kijkt hij heel af en toe naar Power Rangers. Ooit is dit per ongeluk een keer opgekomen en het heeft hem zo geboeid dat hij sindsdien alleen nog maar karate moves en Ninja dingen doet. Toen besteedden we er weinig aandacht aan. Een beetje stoeien is immers goed voor de ontwikkeling. Toen we dit een beetje probeerde te matigen door LEGO Ninjago op te zetten, werden de karate behoeftes eigenlijk alleen nog maar erger.

Gelukkig waren er geen ontploffingen meer en rare monsters die de Power Rangers probeerde te verslaan. Wel was mijn zoon er ineens van bewust dat je moest vechten om te winnen en hoewel dat in het latere leven misschien niet zo is, gun ik het mijn kind ook om kind te zijn. Om die reden heb ik met zijn moeder overlegd en hebben wij bepaald dat er zo min mogelijk vechten op tv voorbij komt.

Wel proberen we Morris het verschil uit te leggen tussen stoeien en vechten. Dat vechten niet oké is en dat stoeien leukkan zijn en ook moet blijven. Maar wat zijn nou de voordelen van stoeien?  Wat is het verschil tussen vechten en stoeien? Is stoeien goed voor de ontwikkeling van je kind? Ik heb het voor jullie onderzocht en in dit artikel leg ik jullie uit wat de antwoorden op deze vragen zijn

Wat is het verschil tussen vechten en stoeien?

Het lijkt zo simpel, het verschil tussen vechten en stoeien. Als je je erin verdiept dan blijkt vechten voor kinderen eigenlijk niet wat je denkt dat het is en blijkt achteraf dat stoeien eigenlijk heel onschuldig is. Vechten is het uitvoeren van een geweldshandeling met het doel om iemand pijn te doen of te verslaan. Stoeien daarentegen is iets heel anders.

Stoeien is een vorm van krachtmeting, waarbij je met een geliefde, vriend, kind of iemand anders die je lief hebt. net niet zover gaat dat je die persoon kwetst. Daar komt kietelen bij kijken, knijpen en een beetje worstelen met de armen en benen, maar er zou niet zoals bij vechten een vuistslag, een kopstoot of een harde trap plaats moeten vinden. Feitelijk is stoeien het verkennen van grenzen bij mensen van wie je houdt. Of dat nu vrienden zijn of een partner dat maakt daarbij niet uit.

Hoe leg je een peuter het verschil uit tussen vechten en stoeien?

Wij als goed denkende volwassen kennen het verschil tussen vechten en stoeien. Soms is de grens tussen vechten en stoeien flinterdun en kan het één zelfs in het ander over gaan. Bij kinderen misschien nog wel meer dan bij volwassenen. Maar hoe leg je een peuter van 3 jaar oud uit wat het verschil is tussen vechten en stoeien? Voor een kind van drie zijn deze dingen namelijk nagenoeg hetzelfde. Een kind wil een ander kind vanuit zijn kern namelijk niet pijn doen. Mijn kind wil vechten, omdat hij dat uit de media heeft vernomen. Hij ziet ninja’s of Power Rangers vechten en probeert dit na te doen met en/of tegen zijn vriendjes.

Door de situatie positief te benaderen en duidelijk aan te geven dat je gaat stoeien met je kind en je kind daarbij geen pijn doet, zal je kind doorhebben wat stoeien is en als je vervolgens uitlegt dat het vechten op tv geen stoeien is en dat andere mensen pijn doen, zoals dit op de televisie gebeurt slecht is, zal uiteindelijk voor jouw kind het verschil tussen vechten en stoeien duidelijk worden.

Is stoeien goed voor de ontwikkeling van je kind?

De meningen zijn hierover nogal verdeeld. Persoonlijk ben ik van mening dat stoeien goed is voor de ontwikkeling van je kind. Je kind leert op deze manier te namelijk zelfvertrouwen opbouwen. Doordat je kind laat gaan en je kind zijn of haar grenzen laat verkennen en doordat je zonder dat je die grenzen van tevoren stelt met elkaar onderzoekt wat die grenzen zijn. Dit voor wat betreft pijn, je krachten leren kennen, het respecteren van een andermans grenzen en wat al niet meer zij.

Al op jonge leeftijd leren kinderen heel goed het verschil tussen liefdevol stoeien en iemand daadwerkelijk pijn doen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je tijdens het stoeien die grenzen aan moet geven bij je kind en dat bijvoorbeeld het doorbijten of hard knijpen niet de bedoeling is. Ook uitleggen dat vuistslag die je af en toe krijgt niet mag en dat ze daarmee uit moeten kijken.. Want een blauw oog moeten camoufleren voor je volgende zakelijke afspraak is natuurlijk best een dingetje.

Het is ook belangrijk dat je je kind laat weten wanneer hij of jij “gewonnen” heeft en dat het stoeien daarmee afgelopen is. Geef elkaar na het stoeien een hand, een dikke knuffel of geef elkaar een boks of een high five en je kind is weer een tijdje helemaal gelukkig met het feit dat hij zijn vader heeft verslagen en jij kunt weer trots zijn op je kind en zijn of haar ontwikkeling.

Stoeien goed voor ontwikkeling kind
Verschil stoeien en vechten
Geen reactie's

Geef een reactie