Vijf manieren om je kind te laten dealen met stress

Vijf manieren om je kind te laten dealen met stress

COVID-19 heeft niet alleen vervelende gevolgen voor volwassenen. Hele schoolklassen zitten inmiddels thuis door de nieuwe lockdown en ook de allerkleinsten die normaal naar de kinderopvang zouden gaan zijn nu gewoon thuis. Hoe hard dat ook klinkt, maar de combinatie van thuiswerkende ouders en kinderen die thuisonderwijs krijgen is helaas verre van ideaal en levert stress op bij ouders. Waar weinig aandacht aan wordt gegeven is echter ook dat kinderen deze stress voelen en overnamen van hun ouders. In dit artikel vind je vijf manieren om je kind te laten dealen met deze stress.

Laat als ouder de touwtjes los

Het belangrijkste is om je als ouder niet zo ongelofelijk druk te maken. Jouw werk heeft er echt wel begrip voor als niet alles op tijd af hebt en ondanks dat je focus niet de hele dag bij het opleiden van je kind kan liggen zal deze ook echt geen achterstand oplopen als je eens een middagje niet de aap noot Miesen van deze wereld doorneemt. Dat kinderen een achterstand oplopen als ze niet naar school gaan is sowieso een achterhaalde gedachte uit de industriële revolutie. Laat als ouder de touwtjes los. Luister naar de leerbehoefte van je kind en maak duidelijke afspraken met je werkgever.

Fidget toys helpen bij ontspannen

Je kent ze nog wel van een paar jaar geleden. De fidget spinners en ander speelgoed dat kinderen uren bezig kon houden met eigenlijk helemaal niks. Friemelen met fidget toys is door de inzet van verschillende TikTokkers weer helemaal hip! Hadden we vroeger bubbeltjesplastic om ons rustig te krijgen, tegenwoordig kun je gewoon fidget toys kopen. Een fidget toy is eigenlijk gewoon een object waar je mee kan friemelen of knijpen. Het werkt extreem rustgevend en zorgt voor stressontlading. Als ik de gemiddelde ouder was zou ik dus gelijk een heel fidget toys pakket uit de kast trekken.

Neem je kind mee voor een wandeling

Als je wil dat je kind ontstresst dan is wandelen ook zeker een goed idee. Ik ken alleen geen enkel kind dat vrijwillig mee gaat wandelen met zijn of haar vader of moeder, dus dit zul je wel op een bepaalde manier in moeten kleden. Boodschappen doen, de hond uitlaten of even op bezoek aan het balkon bij opa en oma zijn ideale excuses om je kind eens een fijne frisse wandeling te laten maken. Hebben jullie gelijk even de tijd om te praten over van alles en nog wat.

Kinderen moeten kunnen spelen

Heb je geen tijd (of zin) om te wandelen, dan kun je je kind ook nog altijd gewoon buiten laten spelen. Kinderen moeten immers kunnen spelen en daar hebben ze meestal helemaal geen begeleiding van een ouder voor nodig. Laat los, haal adem en laat je kinderen samen met de kinderen uit de buurt spelen. Hou het allemaal van een afstandje in de gaten (of niet) en drink als het kan een fijn glas wijn. Kinderen vermaken zichzelf het grootste gedeelte van de tijd wel en als ze behoefte hebben voor wat anders, dan hoor je ze vanzelf.

Sporten is goed voor kinderen met stress

Hoewel de meeste sportverenigingen inmiddels dicht zijn of slechts beperkt sport aan kunnen bieden, is het een idee om kinderen te laten sporten. Bewegen en in conditie blijven is goed voor ieder mens en dus ook voor kinderen. Het zorgt ervoor dat er stofjes vrij komen in het lichaam die geluk bevorderen en daarnaast zorgt de lichaamsbeweging ervoor dat  ook het lichaam gezond blijft. Trap dus eens een balletje op een veldje in de buurt of zoek een plek waar je leuk kan tennissen.

Het is als ouder belangrijk dat je signalen van stress herkent bij je kind. Zenuwtrekjes of gedragsverandering zijn hierbij belangrijke signalen. Ook kan een plotselinge woede-uitbarsting bij een anders rustig kind een pointer voor stress zijn. Neem in extreme gevallen altijd contact op met de huisarts. Deze kan je adviseren en eventueel doorverwijzen.

Kind dealen met stress
Geen reactie's

Geef een reactie