Veilig douchen met je kind

Veilig douchen met je kind

Douchen is bij ons thuis bijna dagelijks een heel spektakel. Mijn zoon Morris is drie jaar oud en heeft al een hele eigen willetje. Sinds hij zichzelf kan uitkleden en hij lang genoeg is om de douche zelf aan te kunnen doen heb ik er wat douchen betreft bijna geen omkijken meer naar. Toch moet ik een klein oogje in het zeil houden, want de douche heeft natuursteen op de grond en die badkamer tegels zijn glad. Om jullie de fouten te besparen die ik maakte geef ik vijf tips om veilig te douchen met je kind.

Zorg dat je kind niet uit kan glijden onder de douche

Een ongeluk zit (vooral in de badkamer) in een klein hoekje. Wij hebben bijvoorbeeld een vrij brede douche en Morris wil nog weleens rennen tijdens het spelen. Hij heeft inmiddels uitgevonden dat hij kan glijden over de tegels van de badkamer. Ondanks de ribbel die in deze tegels zit is de kans groot dat hij hier ooit over uit gaat glijden en dan moeilijk ten val gaat komen. Daarom ligt er inmiddels een rubber mat met ribbels op de grond, zodat hij niet meer uit kan glijden. Dit maakt het spelen onder de douche misschien minder leuk, maar zorgt wel dat mijn kind niet uit kan glijden onder de douche.

Neem een douchekraan die niet heet wordt aan de buitenkant

De douchekraan die in onze douche geïnstalleerd is word gloeiend heet aan de buitenkant. Dit heeft al een paar keer gezorgd voor een huilend kind. Gelukkig geen grote ongelukken of brandwonden, maar wel iets om op te letten in de toekomst. In mijn volgende huis neem in een douchethermostaat die niet warmer kan worden dan de ingestelde temperatuur. Gelukkig weet Morris nu dat de thermostaat heel heet kan worden en blijft hij er ver uit de buurt, maar voorkomen is beter dan genezen.

Zorg dat je kind zich in de badkamer nergens aan op kan trekken

De vorige bewoner was slecht ter been en daarom zijn er in onze douche verschillende steunpunten geïnstalleerd. Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn dit soort hulpmiddelen een enorme uitkomst. Voor peuters die klimmen, klauteren en koprollen is dit echter mega gevaarlijk. Morris trekt zich op aan de steunbeugel en maakt vervolgens in de kletsnatte douche een koprol zonder na te denken over de gevolgen. De eerste keer dat ik dit zag schrok ik me een rolberoerte. Mijn zoon de risico’s uitleggen van een dergelijke actie is bijna niet mogelijk, daarom heb ik de steunen in de douche inmiddels verwijderd.

Bescherm je kind en de stopcontacten

Een stopcontact in de badkamer is tegenwoordig onmisbaar. Met alle zaken die tegenwoordig stroom nodig hebben, zoals een baardtrimmer, een elektrische tandenborstel en bijvoorbeeld een föhn, is het bijna onmogelijk om geen stopcontact in de badkamer te hebben. Water en stoom in combinatie met elektriciteit kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk stopcontacten in de badkamer te hebben. Er zijn zelfs hele kwaliteitsnormen voor het aanleggen van laagspanning in de badkamer.  Wij hebben gekozen voor slechts één stopcontact die heel hoog hangt en beschermd is met een klep. Zo kun je ook met een gerust hart tandenpoetsen met kinderen.

Ontdoe de badkamer van scherpe hoeken

Als je denkt dat je de badkamer helemaal kindveilig hebt gemaakt, check dan ook nog even of er in de badkamer scherpe hoeken en randen zijn waar je kind zich lelijk aan kan stoten of schuren. Vaak zijn deze randen het resultaat van de badkamer tegels die op een bepaalde manier geplaatst zijn. Vaak kun je deze afronden met kit of een ronde richel. Hiermee voorkom je lelijke schaafwonden, hoofdwonden en blauwe plekken.

Veilig douchen kinderen
Badkamer veilig voor kinderen
Geen reactie's

Geef een reactie