Tandenpoetsen van je kind zonder stress

Tandenpoetsen van je kind zonder stress

Tot een paar maanden geleden was tandenpoetsen met ons kind een drama. Om de één of andere reden is Morris de tandenborstel gaan zien als een soort martelwerktuig en is het reinigen van zijn gebit een soort lijdensweg die vaak langer dan een kwartier moest duren. Inmiddels is er routine en rust en dat komt door een paar simpele trucs die Fleur en ik toepassen als het tijd is om de tanden van onze kind te poetsen.

Vanaf wanneer moet je tanden poetsen?

Je kan het beste beginnen met het poetsen van de tanden van je kind vanaf het moment dat de eerste melktand is doorgebroken. Tandartsen adviseren om tot het tweede jaar één keer per dag het gebit van je kind te poetsen en vanaf het tweede jaar te beginnen met tweemaal daags poetsen. Probeer het poetsen op te nemen in een vaste routine, zodat je peuter gewend raakt aan het poetsen op vaste momenten.

Tandenpoetsen baby

Als je net als mijn zoon Morris vroeg tandjes krijgt, dan kan het poetsen van het gebit van je baby een ware uitdaging zijn. Het is dan ook niet aan te raden om met een borstel te poetsen. Het beste kun je hiervoor een vingertop tandenborstel gebruiken. Dit is een soort vingerhoed van latex, siliconen of rubber met borstels van het zelfde materiaal. Deze kun je makkelijk gebruiken om de paar tanden in het gebit van je baby goed schoon te krijgen. Je baby raakt hierdoor gewend aan het reinigen van het gebit en dat je als papa of mama helpt bij het tandenpoetsen.

Tandenpoetsen dreumes

Vanaf een jaar of één is je baby een dreumes. Tandenpoetsen kan bij kinderen van deze leeftijd nog vrij gemakkelijk. Hoewel ze flink bewegen en niet altijd snappen waarom je met zo’n borstel de mond in gaat, laat een dreumes het nog vrij gelaten toe. Is jouw eenjarige bij het tandenpoetsen echt heel erg bewegelijk, dan kun je dit oplossen door de tanden van je kind liggend te poetsen. Onze zoon Morris liep al vrij vroeg en was dan ook om de haverklap verdwenen tijdens het poetsen. Daarom legde ik hem op het aankleedkussen of op bed. Op die manier kon ik toch zijn gebit reinigen en kreeg hij bijvoorbeeld geen last van zuigflescariës.

Tandenpoetsen peuter

Vanaf het moment dat onze zoon een jaar of twee was begon zo’n beetje de strijd om het tandenpoetsen. Er was letterlijk geen land mee te bezeilen en onze peuter vocht zich letterlijk uit de houtgreep om maar niet zijn tanden te hoeven poetsen. Helaas duurde het even voor ik doorkreeg dat de negatieve benadering van irritatie en boos worden niet hielp. Ik probeerde te onderhandelen, voorwaarden te stellen en zelfs licht te forceren, maar dat hielp natuurlijk niet.

Wat helpt dan wel om de tanden van je peuter op een goede manier te poetsen? Mijn ervaring is dat de weg van geleidelijkheid en consistentie de beste manier is. Iedere avond voor het naar bed gaan, wassen/bad/douche en pyjama aan en daarna tandenpoetsen. Ook als je kind niet wil, toch de tandenborstel even beet pakken en je kind laten wennen aan dat het nu eenmaal onderdeel van de routine is. Het belangrijkste is dat je peuter geen negatieve associaties krijgt bij het tandenpoetsen. Verderop in dit artikel deel ik nog een aantal tips om tandenpoetsen met je peuter leuk te maken en te houden.

Tips voor het tandenpoetsen bij je peuter

  1. Routine is zoals gezegd belangrijk. Poets de tanden van je peuter iedere dag twee keer op een vast moment, bijvoorbeeld voor het wassen als je peuter net wakker is en voor het slapen gaan.
  2. Ga tijdens het poetsen achter je kind staan, laat je peuter het hoofd iets naar achteren leunen en poets op deze manier de tanden van je peuter.
  3. Laat je kind zelf zijn of haar tanden poetsen. Natuurlijk moet je dan de tanden zeker nog een keer goed napoetsen, maar op deze manier werk je mee aan de routine en wordt tandenpoetsen voor je peuter normaal.
  4. Maak van tandenpoetsen geen strijd. Als een peuter negatieve associaties heeft bij een gebeurtenis of handeling, dan zal de peuter dit steeds meer als negatief ervaren en later nooit meer de tanden willen poetsen.
  5. Maak een spelletje van tandenpoetsen met je peuter. Zing bijvoorbeeld een liedje, maak van het tandenpoetsen een verhaaltje en stel doelen die je van te voren met je peuter af kunt spreken. Ook kun je belonen door een sticker toe te kennen als er goed gepoetst is.
  6. Straf nooit als je peuter niet wil tandenpoetsen. Onderhandel dus ook niet door bijvoorbeeld aan te geven dat je geen verhaaltje voorleest voor het slapen gaan als er niet gepoetst wordt.

Bovenstaande tips zouden moeten helpen om de tanden van je peuter zonder stress te poetsen.  Vergeet niet dat het van groot belang is om tot ongeveer het tiende jaar de tanden van je kind na te poetsen. Tot deze leeftijd is je kind nog niet in staat om alle tanden op een goede manier te poetsen. Mocht je tips willen over het napoetsen, vraag hier dan naar bij je tandarts.

Naar de tandarts

Al vanaf een jaar of twee kun je je peuter meenemen naar de tandarts. Veelal zal een tandarts op deze leeftijd nog geen behandelingen uitvoeren. Toch is het belangrijk dat ook hier een routine word opgebouwd met je kind. Door elk half jaar je kind mee te nemen naar de tandarts en daar de tandarts ook even in de mond van jouw peuter te laten kijken is de tandarts later niet iets engs en behoort de mogelijkheid dat je kind bang wordt voor de tandarts tot het verleden.

Tandenpoetsen peuter
Snoepende peuter
Geen reactie's

Geef een reactie