Rondkomen als alleenstaande vader

Rondkomen als alleenstaande vader

Toen ik net uit mijn relatie kwam met de moeder van Morris kwam er een hoop op mij af. Mijn ex en ik hadden het op dat moment redelijk goed voor elkaar. Fleur was kostwinner en ik zorgde voor Morris en verzorgde het huishouden. Wel had ik nog twee eigen bedrijven waar ik een leuk zakcentje mee genereerde en liep er een aov verzekering voor als ik onverhoopt ziek zou worden.  We hadden alles voor elkaar. Dacht ik….

Ik had geen idee hoe ik het allemaal ging redden als alleenstaande vader zonder baan, zonder huis en feitelijk zonder inkomen. Het heeft ook wel drie maanden geduurd voor ik alles helemaal helder had. De vraag “Hoe kom ik rond als alleenstaande vader?” spookte bijna dagelijks door mijn hoofd. Gelukkig had ik alle tijd om dat uit te zoeken en daarom kan ik het antwoord op deze vraag nu met jullie delen.

Neem de tijd om dingen uit te zoeken

Zodra je er als vader ineens alleen voor komt te staan komt er een hoop op je af. Vaste lasten, premies van de autoverzekering en zorgverzekering, boodschappen, schulden, misschien zelfs een hypotheek. Alle kosten die je vroeger met z’n tweeën deelde komen nu grotendeels op jouw schouders. Overleg goed met je ex-partner hoe je de kosten gaat verdelen en neem de tijd om dingen uit te zoeken. Hoe verdrietig je misschien ook bent (of juist niet), het heeft weinig zin om de eenzame avonden met kniezen te verdoen. Het gaat nu om jou. Jij zal het samen met eventuele kinderen alleen moeten redden en daar is een plan voor nodig.

Zelf had ik bijna geen inkomsten toen ik er alleen voor kwam te staan. Naast een blog over mijn gelukkige gezin kwam er geen geld binnen en ik had geen vaste baan. Daarnaast waren er schulden. Samen met mijn moeder maakte ik een plan waarbij ik een overzicht maakte van mijn schulden, mogelijke inkomsten en zaken waar ik recht op zou kunnen hebben. Dit overzicht en de tijd die ik daarvoor genomen heb zorgde voor veel rust. Dus mijn eerste tips zijn:

  • Maak een overzicht van je financiële situatie in Excel
  • Doe dit samen met iemand anders. Twee weten immers meer dan één
  • Neem de tijd om na te denken
  • Informeer over je rechten en plichten

Primair inkomen als alleenstaande vader

Als je als alleenstaande vader wilt rondkomen heb je een primair inkomen nodig. Als je een baan in loondienst hebt, dan is dit je primaire inkomen. Ben je ondernemer, dan is het inkomen wat je daaruit haalt waar je van rond moet komen. Zorg dat je voor jezelf duidelijk hebt of dit genoeg is om de maandelijkse lasten van te betalen. Heb je geen werk na de breuk met je ex, dan zul je óf een uitkering aan moeten vragen, óf op zoek moeten gaan naar werk.

Zo’n uitkering kan nog weleens een probleem zijn als je nog op je oude adres staat ingeschreven. Zo had ik geen recht op bijstand, omdat ik mij na de break up nergens kon inschrijven. Daardoor bleef ik ingeschreven staan bij mijn ex en had ik geen recht op een uitkering. Ook zorgde het voor problemen bij het aanvragen van een lening. Zorg dus dat je je na jullie breuk zo snel mogelijk in kan schrijven op een nieuw adres. Sommige gemeenten bieden een mogelijkheid om je daar in te schrijven of als er niks anders mogelijk is dan is het Leger de heils een optie. Zelf heb ik korte tijd als dakloze geregistreerd gestaan om op deze manier een briefadres te regelen.

Heb je als vader recht op toeslagen van de belastingdienst?

Nederland is het land van de potjes. Overal is wel ergens een potje voor waar je als alleenstaande vader je inkomen mee aan kunt vullen. Je moet alleen wel goed zoeken of je ergens recht op hebt. Toeslagen bijvoorbeeld, gaan niet vanzelf. Je zult in eerste instantie zelf de wijzigingen in je leefsituatie door moeten geven. Op de toeslagenwebsite van de belastingdienst kun je makkelijk berekenen of en waar je recht op hebt. Denk hierbij aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

De bedragen van deze toeslagen kunnen aardig oplopen als je primaire inkomen niet zo hoog is. Voorwaarde is wel dat jouw kind(eren) bij jou staan ingeschreven. Aangezien kinderen op basis van de wet standaard worden ingeschreven op het adres van de moeder, zul je hierover goed met je ex in overleg moeten treden.

Vader en alimentatie als inkomen

Als je kind(eren) bij jou staan ingeschreven en het inkomen van je ex-partner is beduidend hoger dan dat van jou, dan is het mogelijk dat je recht hebt op kinderalimentatie. Ook als je kind(eren) vaker bij jou zijn dan bij je ex en jij daardoor hogere kosten hebt, kan het zijn dat er recht is op kinderalimentatie.

Naast een vergoeding voor de zorg voor de kinderen is er ook een mogelijkheid dat je als alleenstaande vader met lage inkomsten recht hebt op partneralimentatie. Hiervoor moet je echter wel getrouwd zijn geweest of een geregistreerd partnerschap hebben gehad. Het is niet verplicht, maar als partner meer verdiende dan jij en zich verantwoordelijk voelt, dan kun je ook wanneer je niet getrouwd bent partneralimentatie afspreken.

Genereer extra inkomsten

Als alle potjes leeg zijn en er verder nergens recht meer op is dan zul je als single vader zelf aan de slag moeten om extra inkomsten te generen. Zoals ik al aangaf in het begin van dit artikel had ik bijzonder weinig geld toen ik de deur uit werd gezet. Nu 8 maanden later is de situatie drastisch verbeterd. Ik heb een baan, mijn blog loopt op rolletjes en daarnaast verdien ik ook nog wat bij met mijn SEO-bedrijf. Better days are comming my way!

Bedenk dus waar je goed in bent en met welke vaardigheid jij als alleenstaande vader extra geld mee kan verdienen. Ben je goed in schilderen of laminaat leggen, help dan mensen met verhuizen of verbouwen. Ben je goed met Excel en cijfertjes, help dan mensen met hun boekhouding of belastingaangifte. Al deze dingen zouden in theorie geld op kunnen leveren en van dat geld kunnen jij en je kinderen weer eten.

Dingen verkopen die je niet nodig hebt

Als laatste de tip die mijn vege lijf de afgelopen maanden meermaals gered heeft. Verkoop alle overbodige rommel die je toch niet nodig hebt. Alles wat je herinnert aan je voorbije relatie. Alles wat voor een man alleen geen waarde heeft en alles wat niet meer past in jouw nieuwe leven kan op Marktplaats. Dit lijkt misschien extreem, maar wist je dat de hoezen van mijn oude bank nog 150 Euro waard waren? Ook kinderstoelen, kinderkleding die toch al te klein is en tweedehands LEGO doet het erg goed en kan je ondersteunen als je net niet kan rondkomen.

Rondkomen alleenstaande vader
Geen reactie's

Geef een reactie