Ik ben geen gewone vader

Baby voeden op de bank

Ik ben geen gewone vader

Ik ben geen gewone vader. Anders dan andere vaders ga ik namelijk niet ’s ochtends vroeg de deur uit om vervolgens rond half zeven weer thuis te komen. Ik val mijn vrouw niet lastig met een uitgeblust verhaal over hoe rot mijn collega’s vandaag wel niet waren. Anders dan andere vaders verschoon ik ons kind meerdere malen per dag. Ik zorg ook dat ’s ochtends vroeg en rond het middaguur de fles met voeding zijn weg vind naar de mond van onze zoon Morris.

Deze papa gaat ’s ochtends vroeg niet weg

Deze papa gaat ’s ochtends vroeg niet weg, omdat ik samen met mijn vriendin Fleur een bedrijf voer vanuit huis. Geen file, geen toegangspasjes, geen functioneringsgesprekken en geen ongemakkelijke prietpraat bij de koffieautomaat. Omdat we de taken binnen het bedrijf verdelen, verdelen we de taken ook in de opvoeding. Onze zoon Morris krijgt al sinds de geboorte flesvoeding en dat maakt het voor mij makkelijk om bij het hele voedingsgebeuren betrokken te zijn. Ook verschoon ik inmiddels blind een luier

Het is niet de bedoeling dat ik voor het voeden en verschonen van mijn zoons luier een schouderklopje krijg. Het tegenovergestelde juist. Het zou normaal moeten zijn! Helaas merk ik uit de reacties die ik krijg op mijn blog over vaderschap, dat mijn betrokkenheid bij de opvoeding van mijn zoon verre van normaal is. Als ik dan verhalen hoor van moeders die geroepen worden door hun partner als er een poepluier verschoond moet worden, sta ik toch even met mijn oren te klapperen.

Wat maakt dat luier verschonen de taak van de vrouw?

Wat maakt dat luier verschonen de taak van de vrouw? Pak gewoon even wat vochtige doekjes, een hydrofiele luier en een nieuwe luier en doe je ding. Toch ziet de man het instellen van de tablet en het wegbrengen van de vuilniszak meer als zijn taak in het huishouden. Wat opvoeden betreft is er vaak een gebrek aan lichamelijk contact met de baby. De opvoeding wordt pas interessant als de baby ongeveer een jaar oud is. Daarmee mis je als vader dus een essentieel onderdeel van de opvoeding.

Want als een baby meer doet dan poepen en slapen, dan pas wordt het voor papa interessant. Opvoeden wordt dan meer een vorm van entertainment en daar kunnen kerels wel iets mee. Maar feitelijk heeft manlief zijn vrouw dus een jaar lang op laten draaien voor alle vervelende taken, terwijl hij zelf gemiddeld 9 uur per dag ergens anders was. Natuurlijk moet er ook brood op de plank. Dat snap ik maar al te goed. Ik wil ook helemaal niet propageren dat iedereen die vader wordt maar vanuit huis moet gaan werken.

Daadwerkelijk met je voeten in de modder staan

Wat ik wel wil, is mannen bewegen zich meer in te zetten voor het vaderschap. Interesse te tonen in de ontwikkeling van je kind. Niet alleen de ritjes op de loopfiets of de wekelijkse papadag. Maar ook daadwerkelijk met je voeten in de modder staan. Weten wat er met je kind aan de hand is als het huilt. Actief met je kind communiceren, ook al is het pas een paar maanden oud. Oefen gezichtsuitdrukkingen en steek zo af en toe je tong een uit. Ik verzeker je (ik heb 18 jaar in verzekeringen gewerkt, dus geloof me nou maar), het is een tijd waar je met plezier naar terug kijkt.

Ik heb al vaker het actief vaderschap onder jullie neuzen geschoven. Toch krijg ik steeds weer die verbaasde blikken van moeders als ik alleen met Morris door het park rij. Ook bij het consultatiebureau was het wennen voor de dames dat ik er al voor de tweede keer bij was. En dat moet anders. Daar  is jammer genoeg ook een taak weggelegd voor de moeders natuurlijk. Veel mannen krijgen gewoon de kans niet om hun vaderrol goed uit te oefenen. Loslaten is voor nieuwbakken moeders toch nog een dingetje. Ook vertrouwen in de opvoedkundige kennis van de vader ontbreekt. Mannen, laat zien dat je geen nono bent en pak die luier met beide handen aan!

6 Reactie's
 • Deb
  Geplaatst op 13:16h, 20 april

  Heel fijn om te lezen dit 😃😃

 • robvanlaere
  Geplaatst op 13:23h, 20 april

  Dankjewel voor de feedback! Doe het graag 😉

 • Coco
  Geplaatst op 21:44h, 21 april

  Je staat sterk en je laat dat zien! Je mag fier zijn!

 • Inge
  Geplaatst op 10:22h, 23 april

  Ik kwam je al tegen op instagram, maar wat schrijf je lekker zeg!
  Heerlijk dat je zo’n actieve vader bent, al moet ik bekennen dat ik wel bij het moeilijke-loslaat-moederkamp behoor…
  Maar ik zou er echt helemaal achter staan om samen zo’n evenwicht te zoeken zoals jullie dat nu doen. Heel mooi.

 • robvanlaere
  Geplaatst op 13:07h, 23 april

  Hey Inge! Neem maar van mij aan dat dat evenwicht niet vanzelf is gekomen.. Iedereen heeft bij grote veranderingen eerst een aanpassingsperiode. Gelukkig is dat evenwicht er nu wel! Bedankt voor het compliment trouwens. Ben altijd blij als mensen mijn stijl kunnen waarderen.

 • loukie alards
  Geplaatst op 20:44h, 26 april

  Chapeau! Mijn man is overdag ook altijd thuis. Ik denk dat wel een enorm verschil maakt in de betrokkenheid van een vader. 🙂

Geef een reactie