Leert mijn kind wel goed praten?

Leert mijn kind wel goed praten?

Het is een onzekerheid van veel ouders: Leert mijn kind wel goed praten? Zelf heb ik hier ook lang mee gezeten, maar ik kan je vertellen dat ik me inmiddels nergens meer zorgen over maak. Met z’n tweeënhalf jaar praat Morris de oren van mijn kop. Dat is logisch, want als je doorhebt dat je iets nieuws kan wil je dat het liefst zo veel mogelijk uitproberen. Morris staat dan ook “aan” van het moment dat hij ’s ochtends wakker wordt en gaat pas uit als hij ’s avonds gaat slapen. Hij stelt vragen, doet ninja uitspraken en zegt van alles. Helaas versta ik vaak maar de helft, dus een gesprek bij ons bevat vooral veel “Wat zeg je?” en “Haal je speen eens uit je mond Morris”. Toch zie je aan de kleine man dat hij trots is dat hij zichzelf verstaanbaar kan maken.

Je kind leert praten door het te doen

Toen Fleur en ik nog samen waren is er door het consultatiebureau weleens gezegd dat Morris wat achter zou kunnen lopen wat taalontwikkeling betreft. Volgens mij was hij toen 14 maanden en kon hij net 4 klanken voortbrengen die leken op papa, mama, die en dat, maar dat zou volgens de pedagoogelaar kunnen wijzen op iets wat leek op een taalachterstand. Nu ben ik vrij nuchter aangelegd, maar daar werd ik best onzeker van. Je kan het je kind namelijk niet vragen, dus stel je jezelf steeds de vraag: Leert mijn kind wel goed praten? Uiteindelijk heb ik het maar naast mij neer gelegd. Sowieso ben ik van mening dat je Nederlands of welke taal dan ook leert door het veel te doen en je kan je kind nou eenmaal niet sturen naar een cursus Nederlands in Rotterdam..

Tips om je kind te leren praten

Wat je wel kan doen om je kind te leren praten is jouw kind uitdagen om taal te gebruiken. Zelfs als ze nog geen twee zijn kunnen ze de oren van je hoofd praten als ze maar genoeg gemotiveerd worden. Overigens is dit ook zo met volwassenen die een vreemde taal moeten leren. Onderstaande tips kun je gebruiken om jouw kind zo snel mogelijk goed te leren praten.

Stop direct met babytaal

Het belangrijkste wat je kan doen is direct stoppen met het gebruiken van babytaal. Dus geen oetschie koetschie brlrt, maar gewoon echte woorden gebruiken is het beste voor de taalontwikkeling van een baby. Al vanaf de eerste dag is babytaal uit den boze. Geloof me, het is mij ook vaak zat gebeurd dat er tijdens het voeden van Morris of bij het knuffelen een keer wat rare taal uitkwam, maar het is belangrijk dat tot een minimum te beperken. Zodra baby’s kunnen horen beginnen ze met het ontwikkelen van taal en kopiëren ze alles wat jij zegt. Het is dan ook fijn als wat ze kopiëren dan ook echte woorden zijn.

Stel je baby veel vragen om de taalontwikkeling te bevorderen

In het begin zul je het gevoel hebben dat je tegen een baksteen praat, maar geloof mij: stel je kind 1001 vragen over van alles en nog wat. Zo leert je baby namelijk reageren en gaat het in het hoofd op zoek naar woorden om een antwoord te geven. Dat antwoord ga je in het begin natuurlijk nooit krijgen, maar als je na het vragen even wacht en vervolgens het antwoord geeft, dan is de kans groot dat jouw baby dit opslaat en in de toekomst meeneemt om je toch een keer te voorzien van antwoord op jouw veelgestelde vragen..

Praat veel in het bijzijn van je kind

Als iets opvalt is dat kinderen van alle leeftijden de mensen met wie ze omgaan kopiëren. Jonge kinderen hebben de neiging om zowel gedrag als spraak één op één te papegaaien. Zo staat mijn zoon Morris net als ik vaak met zijn handen in zijn zij te kijken naar iets wat hij niet begrijpt en is er zelfs een huppeltje in zijn loopje te ontdekken, net als bij zijn vader.

Ook wat spraak betreft merk je dat Morris veel van zijn ouder overneemt. Nu hij de twee gepasseerd is moeten zijn moeder en ik dus echt op onze woorden gaan letten. Ondanks dat is mijn advies toch om veel te praten in het bijzijn van jouw kind. Verbazend genoeg halen jonge kinderen heel veel uit context en de woorden die je daarin gebruikt. Veel praten in het bijzijn van je kind heeft dus zeker een meerwaarde als het gaat om het plaatsen van woorden in context.

Maak gebruik van kinderopvang

Die context is vooral belangrijk bij het ontwikkelen van andere vaardigheden. Het is dan ook belangrijk dat het patroon waarin jouw kind nieuwe woorden leert niet eenzijdig is. Door gebruik te maken van kinderopvang zorg je ervoor dat je kind leert communiceren met andere kinderen en leidsters en tegelijkertijd leert je kind woorden die ze thuis niet zo snel tegen zullen komen. Op de kinderopvang leert jouw kind spelenderwijs nieuwe woorden en vaardigheden die onmisbaar zijn in de latere ontwikkeling. Dat moet wel een cadeautje waard zijn op de dag van de leidster..

Leert mijn kind goed praten - Niet met zijn vingers in zijn oor
Geen reactie's

Geef een reactie