Last van de wintertijd

Last van de wintertijd

Ik heb geen last van de wintertijd, maar daarom voelde ik mij vanmorgen een klein beetje schuldig. Daar waar ik stilletjes om 09.30 werd wakker gemaakt met dada, dada, las ik tijdens het voeden van Morris dat andere moeders meer last hadden met de wintertijd. Selfies van moeders met zwarte randen om hun ogen omdat ze om 05.15 al schreeuwende kinderen naast hun bed hadden staan vulde mijn Instagramfeed. Op Twitter veel ouders die eenzelfde klaagzang hadden en op Facebook was het eigenlijk niet anders. Iedereen had last van de Wintertijd. Kinderen kunnen geen klok kijken en gaan daarom wat slapen betreft uit van hun biologische klok en gewenning.

Last van de wintertijd

Veel ouders hebben een routine als het om hun dagindeling gaat. Dat is heel logisch, want met routine zorg je dat alles ordelijk verloopt en dat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij ons in huis gaan veel dingen volgens een routine, maar de dagindeling is daar om de één of andere reden geen van. De ene dag eten we om 17.30, de andere dag pas om 21.00. Morris daarentegen krijgt wel voeding op standaard tijden, om de simpele reden dat hij anders de buurt bij elkaar schreeuwt. Hoe laat hij naar bed gaat verschilt echter per dag. Meneer slaapt als hij moe is en komt er meestal uit als hij honger heeft. Geen routine, dus ook geen last van de wintertijd.

Wijk af van je routine

Wanneer je als ouder kinderen aanleert dat ze om een bepaald tijdstip naar bed gaan en vervolgens acht uur later wakker worden, dan zegt de biologische klok van die kinderen logischerwijs om 05.15 dat het tijd is om wakker te worden. Deze gewenning heeft ook nog eens een paar dagen nodig om afgeleerd te worden, dus ik snap best dat er ouders zijn met last van de wintertijd. De oplossing is misschien minder simpel: wijk af van je routine.

Doe de kinders een uurtje later naar bed, geef ze op andere tijdstippen te eten of maak ze tussendoor voor je zelf gaat slapen nog even wakker. Als je het geluk hebt dat je al kan communiceren met je kind, dan kun je misschien zelfs afspraken maken! Je mag pas naar papa en mama komen als je hoort dat ze wakker zijn. Of als ze klok kunnen kijken, dan kun je zelfs een tijd afspreken. Zelf ging ik als kleuter gewoon naar beneden om Telekids te kijken. Daar had ik geen vader of moeder voor nodig. Ik snap dat dat misschien niet voor iedere ouder een oplossing is, maar ik kan jullie vertellen dat Carlo en Irene (en op zondag Anniko) hele goeie oppas zijn als je last hebt van wintertijd.

Later naar bed is minder last van de wintertijd

Mocht je nou niks kunnen met bovenstaande tips, dan kun je misschien nog het één en ander met de tips van Kiddowz. Zelf ben ik met het later naar bed gaan aan de slag gegaan.. Om geen last van de wintertijd te hebben, kreeg Morris in plaats van om 01.00, om 02.15 zijn laatste fles. Hier hebben we de hele dag naartoe gewerkt door het flesje steeds een kwartier of half uur later te geven. Hierdoor hadden wij vanmorgen waarschijnlijk geen last van de wintertijd en ligt Morris nu terwijl ik dit artikel schrijf weer heerlijk te slapen. Hoe hebben jullie de overgang naar de wintertijd beleefd?

Last van de wintertijd
Last van de wintertijd
Last van de wintertijd
Geen reactie's

Geef een reactie