Kraamtranen, babyblues en postnatale depressie

Kraamtranen, babyblues en postnatale depressie

Het is alweer bijna drie jaar geleden, maar ik kan mij de kraamweken nadat Morris was geboren nog herinneren als de dag van gisteren. Om heel eerlijk te zijn was de zwangerschap van Fleur geen roze wolk. Met drie ziekenhuisopnames en een bevalling van twintig uur was het een wonder dat Morris zonder verdere complicaties ter wereld is gekomen. De opluchting bij Fleur en mij was dan ook groot na de bevalling en de kraamverzorgster maakte ons leven een heel stuk makkelijker. Toch veranderde er na een dag of twee iets aan de sfeer in huis. Ik kon er toen niet echt mijn vinger op leggen, maar inmiddels weet ik dat het een naam heeft: kraamtranen.

Op dat moment had ik geen flauw idee wat het was. We hadden nog niet zoiets als kraamtranen dag. De kraamverzorgster wist gelukkig wel wat het was en kon ons goed adviseren. Was dit niet het geval geweest, dan had ik misschien al op dag vier met Fleur bij de huisarts gezeten om mijn angst voor een postnatale depressie uit te spreken.

Wat zijn kraamtranen?

Nadat alle drukte en stress van de bevalling weer een beetje is verdwenen en de pas bevallen moeder weer zo goed en kwaad als het kan met beide benen op de grond staat komt het moment van bezinning. Alles is ineens anders. Je bent niet meer met z’n tweeën, maar er is een klein mannetje of vrouwtje bijgekomen. Je hebt verantwoordelijkheid, er is iemand die voor de rest van zijn of haar leven op jou zal rekenen en dat besef en alle andere gevoelens die je als pas bevallen moeder hebt, die doen wat met je.

Kraamtranen of de babyblues is een neerslachtig gevoel bij pas bevallen moeders. Plotselinge huilbuien en het gevoel dat het ineens allemaal even te veel wordt doen de kop op. Fleur omschreef het als een soort emotionele stress gecombineerd met zware vermoeidheid. In haar geval zat ze soms ineens op de bank te huilen of raakte ze midden in de nacht in paniek.

Wanneer krijg je kraamtranen?

Deze vraag kun je op meerdere manieren zien en beantwoorden. Kraamtranen krijg je meestal zo tussen dag 3 en dag 5 na de bevalling. Ze gaan vanzelf weer over als je hormonen de boel weer een beetje op een rijtje hebben. Het kan zijn dat de babyblues zich nog wat langer laat zien, soms wel tot een week of twee tot zes na de bevalling. Toch hoef je in dit geval nog niet gelijk te denken aan een post partum depressie. Ga als het neerslachtige verdrietige gevoel langer dan twee weken aanhoudt wel even in gesprek met je huisarts.

Wat kun je doen tegen kraam tranen?

De belangrijkste remedie tegen kraamtranen is rust. Fleur kon aan het einde van haar zwangerschap niet eens meer slapen en heeft hier ook na de bevalling nog aardig wat last van gehad. Tot ze van de huisarts fijne pilletjes kreeg om de slaap te kunnen vatten. Dit heeft haar echt geholpen om ook het neerslachtige gevoel tegen te gaan. Jonge ouders zullen sowieso vaak minder slapen door nachtvoeding en een huilende newborn, maar als je van de baby blues af wilt zul je toch de vader een beetje aan het werk moeten zetten.

Naast rust is gezond en voedzaam eten een must. Jouw lichaam is na de bevalling aan het herstellen en ook je geest heeft een flinke trap onder de kont gehad. Door gezond te eten, het drinken van alcohol tot een minimum te beperken en niet te roken komen jouw lichaam en geest sneller in een herstelde status, waardoor ook de emotie sneller naar de achtergrond verdwijnt.

Probeer zo veel mogelijk te praten over je gevoel. Je hoeft het gevoel niet te kunnen verklaren, maar je kan het wel beschrijven. Praat met je partner over hoe je je voelt en wat bijvoorbeeld je angsten zijn. Neem hem mee in je gedachten en maak van je hart geen moordkuil. Fleur en ik hebben de eerste weken meer dan eens hevige discussies gehad over de kleinste dingen. Nu weet ik dat ze ook nog aan het ontzwangeren was en dat ik me wat milder op had kunnen stellen, maar daar had ik toen geen idee van!

Wat kun je doen als je partner de baby blues heeft?

Het eerlijke en enige antwoord in dit geval is er voor haar zijn.

  • Wees de schouder waar ze op kan huilen
  • Het klankbord waar ze tegenaan kan praten.
  • Neem niets persoonlijk
  • Wees begripvol
  • Neem taken over die zij het liefst meteen weer zelf oppakt
  • Neem je verantwoordelijkheid als het aankomt op jullie pasgeboren kind
  • Zorg dat jij niet de reden bent waarom zij het moederschap nu al als zwaar ervaart
  • Ga dus niet na twee dagen al aan het werk
  • Laat nachtvoedingen niet alleen haar verantwoordelijkheid zijn.

Jullie zijn samen ouder en communicatie is de sleutel tot het laten werken van jullie nieuwe situatie. De kraamtranen zullen in de meeste gevallen snel verdwijnen en als jij in de toekomst een keer de term kraamtranen dag tegenkomt kun jij tegen je vrouw of vriendin zeggen: “daar had jij toch bijna helemaal geen last van?”

Internationale kraamtranen dag

Vanaf dit jaar is het ieder jaar op 3 januari internationale kraamtranen dag. Difrax – bekend van onder andere de fopspenen en de S-fles – heeft het initiatief genomen om deze dag in het leven te roepen en daarmee a little help te zijn voor alle vrouwen die dit nodig hebben. Alle nieuwe moeders die een hart onder de riem gestoken willen krijgen, worden gehoord op deze dag. Daarnaast zullen ook meer partners zich bewust zijn van kraamtranen en de baby blues, waardoor meer begrip zal ontstaan. Een mooi initiatief waar ik alleen maar achter kan staan!

Kraamtranen dag
Wat zijn kraamtranen?
Geen reactie's

Geef een reactie