Ontzwangeren na de bevalling

Ontzwangeren na de bevalling

Ontzwangeren na de bevalling

En jij maar denken dat het na negen maanden zwangerschap voorbij was. De vlag mag uit, want het is voorbij met de huilbuien, woede uitbarstingen, cravings en last but not least de ruzies. Helaas heb ik nieuws voor je: het is niet voorbij voordat de dikke dame gezongen heeft! Jouw vrouw, vriendin, minnares of overbuurvrouw heeft namelijk nog steeds razende hor(ror)monen in haar lichaam en is hier misschien nog negen maanden zoet mee. Vooral lullig voor haar, maar zeker ook voor de mannelijke (of in ieder geval niet net bevallen) helft van de relatie. Wat is ontzwangeren na de bevalling en hoe ga je ermee om als partner?

Geef ook helemaal niet aan dat de schuld ligt bij hormonen

In dit artikel zal ik aan de hand van voorbeelden uit mijn eigen relatie proberen te schetsen wat je staat te gebeuren tijdens het ontzwangeren na de bevalling. Dat betekent dus dat dit niet bij alle vrouwen op deze manier werkt. Wel herken ik veel van wat ik bij Fleur zie uit andere artikelen over ontzwangeren. Het aller belangrijkste daarbij is dat de net bevallen dames het over het algemeen niet waarderen als je aangeeft dat iets komt doordat zij aan het ontzwangeren is. Geef ook helemaal niet aan dat de schuld ligt bij hormonen! Ik kan je vertellen dat je jouw partner op die manier alleen nog maar verdrietiger dan wel bozer krijgt. Geloof je me niet? Probeer het één keer en denk daarna nog een keer aan dit artikel.

Zoals ik al zei, je vriendin zal de afgelopen negen maanden al niet echt zichzelf geweest zijn. Fleur had tijdens de zwangerschap een enorme voorliefde voor frikandelbroodjes van de Albert Heijn. Ze kreeg ook ineens nesteldrang en alles in het huis moest anders. Ik heb nog nooit zo veel schoongemaakt als tijdens die negen maanden. Ook was ze veel minder stoer en veel emotioneler. Wat ik alleen niet heb gehad tijdens de zwangerschap was ruzie.

De volgende dag was de ruzie bijna altijd vergeten

Fleur en ik maakten nooit ruzie. Alles werd in goed overleg kortgesloten en afgestemd. We hadden een half woord nodig en als dat halve woord niet hetzelfde was, dan vulde we elkaar aan op het midden van de zin. Dit was twee dagen na de bevalling wel anders. Er moest worden onderhandeld, beargumenteerd en ja, soms wel eens gescholden. Daarna werd er bijna altijd gehuild, want ik begreep haar niet. Nou wil ik niet bij alles het ontzwangeren na de de bevalling als argument aandragen, maar als ik soms kijk naar hoe onredelijk ze kon zijn, kan ik niet anders dan toegeven dat ze soms bezeten moest zijn geweest van hor(ror)monen.

De volgende dag was de ruzie bijna altijd vergeten. Dit hoort ook bij het ontzwangeren. De “zangerschapsdementie” is namelijk nog steeds aanwezig. Soms best handig, bijvoorbeeld als je onder bepaalde aan jou toegewezen klusjes wilt ontwijken, maar meestal gewoon vervelend. Voor haar en voor jou ook nog eens. Het halve boodschappenlijstje vergeten betekent namelijk dat jij vanavond gewoon water drinkt bij het eten, in plaats van een wijntje. Daarnaast zorgt dat vergeten er ook voor dat jouw net bevallen partner daar verdrietig van wordt. In dat geval handig om niet te veel op je strepen te gaan staan.

Babyblues

Nou was “onze zwangerschap” niet echt eentje om over naar huis te schrijven. Hele vroege weeën, een longontsteking en buikgriep zorgde ervoor dat we de zwangerschap niet echt als een roze wolk hebben ervaren. Maar ook de maanden daarna kwamen met ups en downs. De dagen na de bevalling waren een soort van babyblues. Het lichamelijk en geestelijk herstellen na de zwangerschap zorgde toch wel voor een beetje kraamtranen. Gelukkig is het niet zo dat die hele periode om te janken was. Die babyblues komt en gaat in hele kleine momentjes. Zo werkt ons hoofd ook. Af en toe heb je gewoon even nodig om jezelf te beseffen dat een periode voorbij is en dat een andere periode zich aandient.

Over herstellen gesproken. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk is er een hoop gebeurd. Jouw powervrouw heeft namelijk net jullie kind op de wereld gezet. Het menselijk lichaam wringt zich hier soms bijna letterlijk door onmogelijke bochten! Damn ik ben echt trots op Fleur en hoe zij dit heeft aangepakt. Dat vergt toch best wel wat herstel. Fleur vond echter na een aantal dagen dat zij genoeg was hersteld om weer zachtjes aan het werk op te pakken. Van onze kraamhulp nadrukkelijk het advies gehad om op bed te blijven en toch achter d’r laptop kruipen. As ondernemer en beroepseigenwijs kun je ook niet anders denk ik.

Zomershop kinderkleding

Laat mij de boodschappen maar dragen

Dat hield wel in dat ik een groot deel van de zwaardere taken op me nam. Alles in goed overleg en in ieder geval niet te belastend voor de nieuwe mama. Laat mij de boodschappen maar dragen en de luiers maar verschonen. Niet meer dan normaal in mijn ogen. Als ik blogs van anderen lees zie ik dat de ervaringen wat dat betreft heel divers zijn. Waar de ene moeder na de bevalling nog dagen of weken op bed ligt en door iedereen verwend wordt, zie ik ook verhalen voorbij komen waar de dames het van hun man gelijk zelf mogen doen. Vaak geholpen door de werkgever van manlief die verwacht dat hij na twee dagen alweer op het werk is.

En om fit op het werk te verschijnen moet de man dan ook nog slapen. In veel gevallen is dit niet wat jouw net bevallen partner doet. Door het ontzwangeren na de bevalling kan ze namelijk de slaap niet vatten. Ook het geluid of het gebrek daaraan zoals bij ons het geval was, zorgt voor slapeloze nachten. Morris was verdacht stil de eerste nachten. Het is meer dan eens voorgekomen dat we over de wieg gebogen stonden om te checken of Morris wel ademde. Na de controle viel ik weer als een blok in slaap, maar Fleur was daarentegen weer de hele nacht wakker.

Tijd voor een klein beetje stoeien

Dan zou je denken: die is toch wakker, tijd voor een klein beetje stoeien. Ik kan je nu al vertellen dat je dat echt kan vergeten de eerste maanden. Op de slaapkamer gebeurt vrij weinig meer dan slapen. Niet geheel onlogisch als je bedenkt wat zo’n vrouwenlichaam allemaal heeft moeten verduren en daarbij ook nog de onzekerheid die veel vrouwen hebben over hoe het er daar beneden allemaal uitziet. Als je denkt, dat is na een maandje toch wel weer over? Nope, dat is na een maand nog niet over. Het kan natuurlijk dat jouw vriendin meteen na de bevalling overstroomt van verlangen, maar ik kan met tegen zekerheid aangrenzende waarschijnlijkheid bevestigen, dat ze het in dat geval voor jou doet.

Ik heb natuurlijk niet alle zaken die je tegenkomt bij ontzwangeren na de bevalling besproken. Wat viel jou op in de eerste maanden na de bevalling? Heb je misschien nog tips voor mannen en vrouwen die hierin problemen ondervinden? Laat het weten in de reacties of op Facebook!

Misschien vind je dit ook interessant...

1 Reactie
  • Yvette
    Geplaatst op 19:40h, 29 juni

    Ik ben een vrouw en ik vond dit geweldig 😀 Goed geschreven en geen woord gelogen!

Geef een reactie