Kinderen die hun bord leeg eten zijn pure fictie

Kinderen die hun bord leeg eten zijn pure fictie

Voor mij is het moeilijk om te bepalen wat een goed dieet is voor Morris. Eerlijk gezegd heb ik ook een klein beetje schijt aan wat de mama maffia voorschrijft als het op eten en het bord leeg eten aankomt. Morris wordt in februari twee en kan al heel makkelijk zelf om eten vragen en is wat dat eten betreft erg kieskeurig. Zo lust hij geen groene groente, moet hij letterlijk spugen van alle soorten paprika en ziet hij wortels als projectielen om richting onze mopshond Fred te gooien. Er blijft dus vrij weinig gezonds over om onze kleine man te eten te geven. Het komt dus weleens voor dat Morris alleen zijn vlees heeft gegeten voor hij naar bed gaat en dat is oké. Je kind hoeft niet altijd zijn bord leeg te eten.

Kinderen die hun bord leeg eten zijn pure fictie

We hebben liever dat Morris gaat slapen zonder honger, dan dat er een huis met herrie en prikkels is waardoor meneer pas om 22.00 tot rust is gekomen. Kiezen voor de makkelijke weg is soms voor beide partijen de beste optie. Wij laten ons dus ook niet verleiden tot een rumoerige oorlog met een peuter van bijna twee. Als Morris alleen zijn vlees wil eten, dan is dat gewoon goed. Wel proberen we hem te laten eten met zijn eigen gegraveerde bestek. Morgen eet hij gewoon een hapje extra groenten en dan is het weer opgelost. De overgebleven groenten eet ik wel weer op of die gaan netjes bij de rest van het vuilnis. Kinderen die hun bord leeg eten zijn pure fictie en het is eigenlijk een schande dat onzekere ouders dit beeld meekrijgen en als standaard zien.

Ook bij het ontbijt vermijd ik oorlog

In mijn drukke bestaan als ondernemer is het tijdsverspilling om de discussie aan te gaan over of Morris wel of niet zijn donkerbruine boterham met pindakaas of groentenspread op moet eten. Zijn bord leeg eten zie ik als pure bijzaak. Bij veel weerstand krijgt onze strijder gewoon een plak ontbijtkoek met boter of in het ergste geval een Evergreen. Niet de juiste manier om je kind te voeden, vooral niet bij het ontbijt, maar ook bij het ontbijt vermijd ik oorlog. Dat is voor zowel mijn kind als voor mij de beste manier.

Nu hoor ik de kritische lezer al zeggen: “Maar op deze manier leer je je kind niet dat het ook dingen moét.” Dat klopt, wat eten betreft is dat zeker waar. Dat betekent echter niet dat hij niet gewoon zijn rommel op moét ruimen als hij klaar is met spelen en dat hij moét slapen zodra zijn hoofd zijn kussen raakt. Dat gaat vooralsnog perfect en dan mag ik bij het eten best wat steken laten vallen. Morris is in anderhalf jaar tijd pas één keer echt ziek geweest en is nog steeds goed op gewicht, dus ergens gaat het nog goed.

Trap niet in tips over hoe je kind zijn bord leeg gaat eten

In mijn ervaring is ieder kind anders. Veel tips die ik online vond over het leeg eten van het bord werkte dan ook niet voor Morris. Je moet dan ook niet verrast zijn als voedingstips ook niet voor jou helpen. Het hoeft je in ieder geval niet onzeker te maken, want dat is nergens voor nodig. Meestal kennen ouders hun eigen kind het beste en kunnen deze ouders dan ook het beste inspelen op de behoeften van hun eigen kind. Er zijn mensen die hun kind jarenlang Yogidrink en schnitzels voeren en toch nog een succesvolle volwassene hebben kunnen realiseren. Zo lang het kind geen gezondheidsklachten heeft is er geen reden tot paniek. Pas als je kind helemaal niks meer wil eten is het tijd om te kijken of het niet gewoon aan jou ligt.

De meeste blogs trappen sowieso tips online die ze met creatief googelen hebben verzameld en deze tips ontbreekt het vaak aan iedere wetenschappelijke onderbouwing. Je kan ze proberen, maar als het bord leeg eten een probleem wordt, dan kun je beter naar de huisarts of een diëtist gaan. Deze kan je enigszins onderbouwd adviseren over het eetgedrag van je kind. Stel je vraag ook zeker niet in de gemiddelde mama Facebookgroep, want geheid dat je later die dag met je kind naar de spoedpost kan, omdat zo’n advies heeft gezorgd voor een ernstige verstopping of voedselvergiftiging. Wat ik probeer te zeggen is: maak je niet druk als je kind zijn bord niet leeg eet. Morgen is er weer een dag en als het goed is in dit geval een dag met meer honger.

Ga de strijd om eten niet aan
Bord leeg eten
Bord niet leeg eten is geen probleem
Maak je niet druk als je kind het bord niet leeg eet
1 Reactie
  • Mariana
    Geplaatst op 09:53h, 26 oktober

    Mijn zoontje lust gelukkig wel groente, maar een neefje van mij heeft jarenlang ontbeten met broodjes Nutella. En ook met hem is het goed gekomen haha;)

Geef een reactie