Kampeertips voor alleenstaande ouders

Kampeertips voor alleenstaande ouders

Kampeertips voor alleenstaande ouders

Als alleenstaande ouder kan op vakantie gaan met je kind nog weleens een uitdaging zijn. Vooral in de eerste periode als alleenstaande vader heb ik de vakantie toch wel als een uitdaging gezien. Naast dat ik weinig budget had om een echte vakantie te boeken ben je ook gewoon een week (of twee) aangewezen op die kleine peuter. Dit vaak zonder dat je een andere gesprekspartner voor handen hebt. Om toch een beetje het vakantiegevoel te hebben koos ik voor kamperen. In dit artikel deel ik  de tips om de vakantie zo fijn mogelijk te maken.

Kies een lichtgewicht tent

Als je als alleenstaande ouder samen met je jonge kind gaat kamperen, dan is alle tijd die je kwijt bent met het opzetten van de tent tijd waarin je niet op je kind kan letten. Om ongelukken, kwijtgeraakte kinderen en verveling tegen te gaan is het dan ook handig om een lichtgewicht tent mee te nemen. Vaak zijn deze daarnaast ook nog eens makkelijk en snel op te zetten. Lichtgewicht tenten zijn er in veel soorten en maten, maar zijn in ieder geval altijd makkelijk mee te nemen en veelal snel op te zetten.

Bereid je goed voor op kamperen met een kind

Kamperen met een kind als alleenstaande ouder is niet hetzelfde als op vakantie gaan toen je nog samen was met je ex of toen je op vakantie ging met vrienden. De grootste verschillen zijn:

  • Je draagt alleen verantwoordelijkheid voor een minderjarige.
  • Het reisgezelschap wil constant geëntertaind worden.
  • Een partner wakker maken om midden in de nacht je kind stil te krijgen is geen optie.
  • Jouw kind zal constant jouw aandacht nodig hebben, ook als het speelt met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes.

Als je als alleenstaande ouder gaat kamperen met je kind(eren) zul je je dus voor moeten bereiden. De voorbereiding is een klein beetje afhankelijk van de leeftijd van je kinderen, maar heeft voornamelijk te maken met mindset. Wanneer je als alleenstaande ouder op vakantie gaat met kinderen is dit namelijk niet iets wat je moet zien als een verplichting. Het moet je ook iets brengen. Of dit nu een betere band met je kinderen is, leuk tijdsverdrijf of bijkomen van een paar maanden hard werken, als je die boxjes niet af kan vinken na je vakantie, dan is er iets fout gegaan.

Maak kennis met de mensen om je heen

Ben je goed voorbereid en zijn alle spullen ingepakt om op vakantie te gaan, dan kan de reis naar de camping beginnen. Of je nu in het buitenland gaat kamperen of gaat kamperen op Ameland, ik raad altijd aan om direct bij aankomst kennis te maken met de mensen om je heen. Hoe zwaar de reis ook was, begroet de buren op het veldje met een glimlach. Stel je open en vriendelijk op en kijk of hier wellicht leuk gezelschap voor de komende dagen tussen zit.

Op deze manier heb je de komende dagen of zelfs weken mensen om je heen die meestal ook vriendelijk zijn tegen jou. Op deze manier voorkom je eenzaamheid en het gevoel dat je een week of zelfs twee weken alleen maar met een peuter hebt gepraat.

Ga er op uit tijdens het kamperen

Als ik ga kamperen blijf ik niet de hele tijd op de camping. Hoewel er tegenwoordig op de meeste campings wel hele leuke dingen te doen zijn en er op de grote campings zelfs hele animatieteams zijn, is twee weken op een campingstoeltje zitten niet echt mijn ding. Samen met de kleine man trek ik er op uit om de omgeving te verkennen. Leuke dingen doen en herinneringen maken staan bovenaan mijn lijstje. Dus we bezoeken speeltuinen, musea, speelbossen en als het even kan gaan we ook naar het zwembad.

Zorg voor voldoende entertainment

Was ik vroeger al tevreden als er een rubber zwembadje voor de tent of caravan stond, tegenwoordig willen kinderen toch wat meer vermaakt worden. Een camping met een zwembad is dan ook geen overbodige luxe. Daarnaast is het ook handig als je als ouder het één en ander aan entertainment meebrengt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een iPad, telefoon met spelletjes, bordspellen, pingpong batjes en ballen en zelfs knutselspullen voor de regenachtige dagen. Je kind zal je dankbaar zijn en een tevreden kind is doorgaans ook een tevreden papa of mama.

Kampeertips voor alleenstaande ouders
Geen reactie's

Geef een reactie