Is vechtsport voor kinderen?

Is vechtsport voor kinderen?

Als kleine jongen werd ik door mijn ouders in een judopak gehesen. Zelf was ik mij er niet zo van bewust, maar zij vonden dat het nodig was om van mij af te kunnen bijten als ik gepest zou worden. Ik was iel, blond en had weinig zelfbeheersing, dus ik denk dat ze wel gelijk hadden. Nu vraag je je misschien af; is vechtsport voor kinderen? Is het nodig om ze als kleine ninja’s te trainen om anderen pijn te doen? Als je deze vragen stelt, dan heb je je nog niet goed verdiept in vechtsport voor kinderen.

Is vechtsport voor kinderen?

Kinderen leren op judo of een andere vechtsport als aikido of Braziliaanse jiujitsu (BJJ) meer dan alleen maar vechten. Zo leer je als kind al jong om respect te hebben voor je omgeving. Ook wordt iedere training benadrukt dat je hetgeen je leert niet op straat mag gebruiken. Daarnaast zijn vechtsporten vaak meer zelfverdedigingssporten dan echte vechtsporten. Ik ben dan ook van mening dat vechtsporten wel degelijk voor kinderen zijn en zelfs iets toe kunnen voegen aan de opvoeding van jouw kind.

Welke vechtsport kunnen kinderen doen?

Ik noemde eerder al de vechtsporten judo, aikido en BJJ. Volgens mij zijn dit de beste sporten om als jonge jongen of meisje mee te beginnen. Ook karate hoort nog wel tot de mogelijkheden, maar spreekt misschien vanwege de naam nogal tot de verbeelding. Al wat meer voor oudere kinderen is het Israëlische krav maga. Voor je jullie kind in een aikido pak heist, wacht nog even. Overleg wel met je kind welke sport hij of zij wil gaan beoefenen.

Als het echt zeker is dat het een vechtsport wil doen, neem dan eens een proefles om te kijken welke vechtsport het beste bij jouw kind past. Judo lijkt van de vechtsporten die ik noemde de meest onschuldige, maar neem van mij aan dat je iemand serieus pijn kan doen op de judomat. Ook met Braziliaans Jiujitsu kun je als dun ielig mannetje een grote gemene bullenbak op de grond krijgen en daarbij een arm breken. Dit is natuurlijk nooit het doel van deze sporten. Het doel is meestal verdediging. Om deze reden is bijvoorbeeld een BJJ pak extra sterk gemaakt. Dit pak kan echt stevig duw en trekwerk aan.

Hoeveel tijd is jouw kind kwijt aan vechtsport?

Vechtsport vergt discipline van zowel ouder als kind. Hoeveel is jouw kind kwijt aan vechtsport? Dat is helemaal afhankelijk van de mate van discipline en hoe goed jouw kind wil worden in de vechtsport. Ga je gewoon voor de training, dan ben je met een uurtje per week klaar en kun je daarna met de rest van je Volvo Gezinsauto naar de hockey- of voetbaltraining. Het wordt pas echt doorzetten als je kind erg ambitieus is aangelegd en competitie wil vechten. Afhankelijk van het niveau ben je dan 5 tot 10 uur per week kwijt aan vechtsport.

Naast vechtsport ben je dan ook nog tijd kwijt aan conditietraining en eventueel de sportschool om spiermassa op te bouwen. Sommige ouders houden hun kind ook aan een streng dieet. Daar heb ik begrip voor, maar soms snap ik het niet echt. Ik vraag me ook weleens af wie er dan zo ambitieus is, de ouder of het kind? Zolang je kind nog plezier heeft in vechtsport is er natuurlijk niks aan de hand, maar als je ziet dat je kind met tegenzin aan het sporten gaat, dan is er meer aan de hand..

Wat kost vechtsport voor kinderen?

Ondanks dat vechtsporten vaak trainingen zijn van een trainer die zaken voordoet aan zijn pupillen is vechtsport best nog wel een prijzige aangelegenheid. Wat kost vechtsport voor kinderen? Examens, competitie en de normale training zorgen ervoor dat je per kwartaal tussen de 40 en 80 Euro kwijt bent. Daar komen dan de kosten voor de juiste kleding nog bij en vergeet niet dat er de nodige kopjes koffie voor ouders doorheen gaan.

Voor ouders die moeite hebben om sport voor hun kinderen te betalen is er vaak een mogelijkheid om een bijdrage te krijgen uit het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Op deze manier kunnen kinderen toch participeren met leeftijdsgenootjes, terwijl ze dat anders eventueel zouden moeten missen. Sporten is gezond voor zowel lichaam en geest. Het kan dus geen kwaad om eens informatie in te winnen bij de gemeente.

Wat heeft jouw kind aan vechtsport?

Anders dan de naam doet vermoeden is het hoofddoel van vechtsport niet het vechten. Wat heeft jouw kind aan vechtsport? Vechtsport is een vorm van zelfverdediging in de breedste zin van het woord. De meeste trainers propageren een gezonde leefstijl, leren je respect te hebben voor anderen en vooral voor jezelf. Tussendoor leer je ook nog eens hoe je aanvallen moet  afweren en leer je de zwakke plekken van je tegenstander te herkennen.

Door de regelmatig terugkerende trainingen krijgt je kind ook regelmaat en de beweging en competitie zorgt ervoor dat je kind een bepaalde drive krijgt. Als je als vader met je kind naar de sport gaat is het ook goed voor de band tussen vader en kind. Vechtsport is voor zowel jongens als meisjes. Voor allebei is het extreem belangrijk dat ze iets meekrijgen over zelfverdediging en liefde en respect voor jezelf. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden.

Judopak
BJJ pak
Geen reactie's

Geef een reactie