Hoe krijg je je puber aan het werk?

Hoe krijg je je puber aan het werk?

Mijn ouders hebben mij al vroeg geleerd dat werken leuk was. Jezelf nuttig maken en een zakcentje verdienen zat er bij ons al snel in. Op mijn veertiende werkte ik bij de Dirk van den Broek in Lisse als Servicemedewerker en later ben ik bij het Achmea in de postkamer aan de slag gegaan. Maar hoe krijg je je puber aan het werk? Hoe leer je het nut en het plezier van werken aan jouw jonge tiener?

Hoe krijg je je puber aan het werk?

Het antwoord op deze vraag is simpel, door het goede voorbeeld te geven en als ouder het plezier in je werk uit te stralen zul je vaak ook jouw puber inspireren om vroeg aan het werk te gaan. Misschien kun je als het werk het toestaat je kind net zoals mijn ouders deden, meenemen naar het werk om kleine klusjes te doen. Of wellicht kun je plezier uitstralen door vol plezier te vertellen over je werkdag.

Mocht dit allemaal niet mogelijk zijn, dan is een financiĆ«le incentive misschien een optie. Ik verdiende bij de Dirk van den Broek drie gulden eenentwintig per uur. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor een puber van veertien is het een wereldbedrag. Als je puber op zoek gaat naar Vacatures op Schiphol, bij de McDonald’s bijvoorbeeld, verdienen ze tegenwoordig al gauw zeven Euro! Dan hebben ze in twee maanden tijd mooi een nieuwe Playstation bij elkaar verdiend door het verkopen van die heerlijke Big Tasty’s.

Pubers werken in dat geval met tegenzin

Wat vooral niet werkt is eisen dat jullie puber gaat werken, omdat er bijvoorbeeld kostgeld betaald moet worden. Pubers werken in dat geval met tegenzin en worden tegendraads. Het helpt dus niet om ze voor een vacaturesite neer te zetten en te laten solliciteren als ze dat niet willen. Zorg dat jullie puber de noodzaak ziet om te werken. Of deze noodzaak voor de puber zelf is of voor het gezin, dat laat ik maar even in het midden.

Noodzaak klinkt zwaar, maar pubers werken heel hard om mee te kunnen doen aan de laatste rages of een avondje stappen in de maand. Ze vervullen met plezier die vacature op Schiphol als ze daarmee cooler kunnen zijn dan de rest. Ook werken voor een huisdier is iets wat vaak helpt om een puber aan het werk te krijgen, al moet jullie tiener dan nog wel genoeg thuis zijn om dat dier te kunnen verzorgen. Hou in je achterhoofd dat werken voor de puber kan zorgen voor zelfstandigheid en dat ze ervaring opdoen die ze voor de rest van hun leven blijven gebruiken.

Pubers met ervaring

Tegenwoordig vragen werkgevers voor instapbanen a 6 jaar ervaring en dat lukt de meeste afgestudeerde HBO-ers echt niet. Werken in de supermarkt, bij een verzekeraar of de McDonald’s zorgt echter dat jullie puber al veel ervaring heeft met het arbeidsproces. Daarmee wordt later op de arbeidsmarkt positief naar gekeken is mijn ervaring. Op mijn twintigste had ik al een professioneel CV en kon ik als geen ander leiding geven aan kleine teams. Dat is voor werkgevers altijd een voordeel. Pubers die werken worden pubers met ervaring en die ervaring is super belangrijk voor de toekomst van je kind.

Hoe krijg je je puber aan het werk?
1 Reactie

Geef een reactie