Eendjes voeren

Eendjes voeren

Als kind dook ik vaak het park in met mijn moeder of oma om de eendjes te voeren. Ook heb ik jarenlang in een wijk gewoond die vol lag met sloten waar veel eenden zwommen. Vooral in de wintermaanden ging ik dan op pad met een grote zak met oud brood om de eendjes te voeren. In dit artikel geef ik je alle informatie die je nodig hebt om samen met je kind eendjes te voeren. Dit zonder eenden kwaad te doen of ziek te maken. Let in een dierentuin of kinderboerderij wel op bordjes of je de eendjes wel mag voeren.

Mag je eenden eigenlijk wel voeren?

Of je eendjes mag voeren is afhankelijk van de gemeente waar je in woont. Er is geen landelijke wet tegen het voeren van eenden of dieren in het algemeen. Wel kan een gemeente, zoals bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam, het verbieden om eendjes te voeren. Dit om de gezondheid van de eenden te bevorderen, maar ook om een rattenplaag tegen te gaan en andere dieren te beschermen. Check dus eerst de website van je gemeente of eendjes voeren wel is toegestaan.

Voer ook echt alleen maar eendjes als het extreem koud is. Als eenden nog gewoon gras of waterplanten kunnen eten, dan is bijvoeren niet nodig. Eenden worden dan vaak lui en gaan zich bezig houden met andere zaken, zoals agressief gedrag vertonen richting andere eenden of dieren in hun omgeving.

Wat kun je eendjes voeren?

Er zijn een aantal dingen die eenden kunnen eten, zoals gekiemde graankorrels, groenten, fruit, speciaal eendenvoer en soms zelfs insecten als snacks. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat eenden genoeg te eten hebben, maar te veel eten kan leiden tot obesitas en gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je eenden niet te veel eten geeft en dat ze altijd toegang hebben tot schoon, vers drinkwater.

Het geven van brood aan eenden is niet per se slecht, maar het is wel een minder geschikte voedingsbron dan sommige andere opties. Het is beter om eenden voedsel te geven dat speciaal voor hen is ontworpen, zoals gekiemde graankorrels of eendenvoer. Als je toch brood aan eenden wilt geven, zorg er dan voor dat het vers is en geef het in kleine hoeveelheden.

Wat kun je beter niet aan eendjes voeren?

Er zijn ook een aantal dingen die eenden niet zouden moeten eten, zoals verwerkt voedsel, avocado’s, citrusvruchten, schimmel en ongekookte rijst en pasta. Als je twijfelt of iets veilig is om aan eenden te geven, raadpleeg dan een dierenarts of een andere professionele expert voor advies.

Het bovenstaande lijstje lijkt misschien logisch, maar het is verbazend hoeveel eenden er jaarlijks overlijden aan een dieet met te veel zout uit bijvoorbeeld een broodje bapao of aan Persinvergiftiging uit avocado. Let dus goed op wat je aan de eendjes voert!

Moet je eenden voeren in de wintermaanden?

Tijdens de wintermaanden is het belangrijk om eenden te blijven voeren, omdat het voedsel dat ze krijgen hen kan helpen om warm te blijven en energie te hebben. Zorg ervoor dat eenden voldoende voedsel hebben om hun energiebehoeften te dekken, dat ze toegang hebben tot schoon, vers drinkwater en dat het voer op een droge plaats wordt gegeven. Voer eenden ook regelmatig zodat ze altijd voldoende energie hebben om warm te blijven tijdens de koude wintermaanden.

Het is echt belangrijk om eendjes alleen te voeren als het echt heel koud is en ze bijvoorbeeld niet meer in het water kunnen door ijsvorming en sneeuw. Zijn er zichtbaar gras, kroos en waterplanten aanwezig, dan is het niet nodig om eenden in de winter bij te voeren. Geef eenden ook geen grote hompen brood. Hier kunnen ze niks mee en de hompen vervuilen vervolgens het water.

Veel gestelde vragen en antwoorden

 1. Wat kun je eenden voeren?
  Eenden kunnen gekiemde graankorrels, groenten, fruit, speciaal eendenvoer en soms zelfs insecten eten.
 2. Wat mag een eend niet eten?
  Eenden zouden geen verwerkt voedsel, avocado’s, citrusvruchten, schimmel of ongekookte rijst en pasta moeten eten.
 3. Is eenden voeren met brood goed voor eenden?
  Hoewel het geen directe schade zal veroorzaken, bevat brood weinig voedingswaarde voor eenden en kan leiden tot obesitas als het te vaak wordt gegeven. Het is beter om speciaal eendenvoer of andere voedingsbronnen te geven.
 4. Moet je eenden voeren in de winter?
  Ja, het is belangrijk om eenden te blijven voeren tijdens de wintermaanden om ervoor te zorgen dat ze voldoende energie hebben om warm te blijven en om hun energiebehoeften te dekken.
 5. Hoe vaak moet je eenden voeren?
  Het is belangrijk om eenden regelmatig te voeren om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Hoe vaak je eenden moet voeren, hangt af van hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Overleg met een dierenarts of een andere professionele expert voor advies over hoe vaak je eenden moet voeren.
Eendjes voeren
Geen reactie's

Geef een reactie