Zindelijkheid: Zo ben je sneller van de luiers af

Zindelijkheid: Zo ben je sneller van de luiers af

Als ik populaire blogs en experts mag geloven dan is het normaal Als je kind zo rond het tweede jaar zindelijk is. Nou moet ik je zeggen dat onze zoon Morris inmiddels 3 jaar is en nog niet zindelijk is. Er is niks mis met Morris. Hij is intelligent, sociaal en hij kan goed opschieten met andere kinderen, maar hij is ook een klein beetje lui. Om die reden zijn z’n moeder en ik op zoek gegaan naar manieren om Morris zo snel mogelijk zindelijk te krijgen. Dit doen we niet alleen omdat luiers gewoon heel duur zijn of omdat hij over 10 maanden naar de basisschool moet, maar ook omdat het hoort bij opgroeien en het is goed voor het zelfvertrouwen van het kind.

Artikelen die helpen bij het zindelijk krijgen van je kind

Om te beginnen had ik allerlei zaken in huis gehaald waarvan ik wist dat het zou gaan helpen bij het zindelijk maken of zindelijk krijgen van je kind. Een toilettrainer, oefenbroekjes, een zeiltje voor in zijn bed en een plaswekker. Dit waren allemaal zaken waarvan ik dacht dat het logisch was dat je die zou kopen wanneer je zou beginnen met zindelijkheidstraining. Toch kwam ik erachter dat je naast allerlei spullen ook techniek aandacht en discipline moest toepassen voor het snel zindelijk krijgen van je kind

Je kind moet ook klaar zijn om zindelijk te worden

Het feit dat je als ouder spullen koopt om je kind zindelijk te krijgen betekent niet dat je kind ook daadwerkelijk klaar is om zindelijk te worden. Zo tegen de tijd dat je kind twee jaar oud is zijn de hersenen van jouw kind in staat om de ontlastingskanalen te controleren. De hersenen van jouw kind kunnen dus herkennen dat de blaas vol is of kunnen indien nodig poep ophouden zodat ze hun broek niet vol poepen. Soms hebben kinderen andere prioriteiten. Mijn zoon Morris bijvoorbeeld kan het moeten poepen en plassen wel herkennen, maar kijkt liever televisie terwijl hij een flinke bolus in zijn luier legt. Naar de wc gaan vindt hij voornamelijk gedoe.

Om die reden proberen we op dit moment naar de wc gaan normaal te maken. Dat houdt bijvoorbeeld in dat hij in huis zonder luier aan loopt. Ook staat er midden in de huiskamer een potje en is het de normaalste zaak van de wereld dat hij meegaat naar de wc. Inmiddels vindt hij het ook echt interessant om mee te gaan naar de wc en vraagt hij op de kinderopvang zelfs of hij naar het potje mag. Als hij vervolgens op het potje gaat zitten, plast hij niet maar het zijn stapjes. Ook proberen we om hem niet te straffen maar om het plassen en de zindelijkheidstraining op een positieve manier te benaderen door middel van stickers, snoepjes en andere zaken die hij leuk vindt, zoals het kijken van filmpjes of een ritje op de fiets.

Praten over poepen en plassen om zindelijkheid te bevorderen

Naast hulpmiddelen, technieken en begeleiden hebben we geprobeerd om van plassen en poepen een normaal gespreksonderwerp te maken in ons gezin. Zo lezen we boekjes over poepen en plassen, proberen we poep niet iets vies te maken maar juist iets wat leuk is om te doen en maken we Morris ook nog eens wakker voordat we zelf naar bed gaan, zodat hij niet in zijn bed plast. Al deze zaken zorgen er samen voor dat Morris als het goed is al voordat hij naar de basisschool gaat zindelijk is. Ik hou jullie op de hoogte of onze inspanningen hebben gewerkt en zo niet wat voor vervolgstappen wij verder nemen.

Zindelijkheid kind
Toiletverkleiner
Geen reactie's

Geef een reactie