Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Wat kun je doen als je baby verkouden is?

Deze week was het dan zover. Het moment waar iedere nieuwe ouder tegenop kijkt: Je baby is voor de eerste keer ziek. Met ziek bedoel ik dan een verkoudheid of een griepje. Dat je baby verkouden is merk je aan een aantal dingen. De symptomen van een verkouden baby zijn:

 • snottebel,
 • hoesten,
 • huilen,
 • hangerig,

Bij baby’s is ziek zijn nog een heel stuk aandoenlijker dan normaal. Ze zijn zo hulpeloos en je kan zo weinig doen. Wat kun je doen als je baby verkouden is? Dat heb ik aan den lijve ondervonden en heb mijn ervaringen voor jullie opgeschreven.

De drie h’s: hangerig, huilerig en humeurig

Morris’ zijn eerste verkoudheid valt samen met week 29 en 30. In deze periode zijn de drie H’s sowieso al nadrukkelijk aanwezig. Drie h’s? Dit staat voor:

 • huilerigheid,
 • hangerigheid en
 • humeurigheid.

Deze zijn aanwezig omdat je baby leert over relaties en afstanden. Papa en mama kunnen weglopen, knuffels kunnen kwijtraken en flesjes die op zijn gaan naar de tafel. Reden dus om het op een huilen te zetten of om tering chagrijnig te zijn. Dat samen met een heerlijke verkoudheid zorgde hier thuis voor nogal wat onrust.

Het is bizar hoe je als nieuwe ouder bezorgd kunt zijn om je kleine kindje. Morris kreeg zijn eerste verkoudheid ’s avonds. Ineens had hij lichte koorts en begon hij hulpeloos te hoesten. Het huilerige van eerder die dag weten wij aan de drie h’s. Toch maakten we ons best zorgen. Onze baby kwam niet meer in slaap, was constant aan het huilen en als hij wel sliep was het niet langer dan een uur. Vervolgens werd hij wakker van een hoestbui of omdat hij nog niet wist hoe te ademen met al dat snot in zijn neus. Onze baby leek steeds te stikken in zijn eigen slijm. Inmiddels werd het geduld van Fleur en mij ook op de proef gesteld. Fleur wilde als de koorts zou aanhouden direct naar de dokterspost. Ik wilde graag nog even wachten en maakte me niet zo’n zorgen. Dit is natuurlijk een typische mannenreactie.

Typische mannenreactie op onze zieke baby

Ik geef het niet graag toe, maar dit keer was mijn mannenreactie wel de juiste. De reactie heb ik wel een klein beetje in moeten kleden. Letterlijk was deze: “Morris is ziek, net als zo veel kinderen in het begin van september en de rest van de herfst. De huisartsenpost gaat zeggen dat we goed moeten hydrateren, paracetamol toe moeten dienen om de koorts te remmen en veel laten slapen. De koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam om antistoffen op te roepen en het nu al tegenwerken van die koorts doet meer kwaad dan goed. We gaan Morris nu laten slapen en voeden als hij wakker wordt. Is de koorts gestegen, dan bellen we de huisartsenpost.”

Fleur is schoorvoetend akkoord gegaan en ik heb die avond nog wel een paar boze blikken gekregen. In de tussentijd ben ik op zoek gegaan naar middelen om Morris zijn eerste verkoudheid iets te verzachten. Ik plaatste een oproep op mijn Instagram, smeerde zalf over de luieruitslag en kreeg een hoop advies van ervaren moeders. Ook kreeg ik tientallen steunbetuigingen en geruststellende woorden. Ik kan iedereen aanraden om advies te vragen via je Instagram stories!

Wat kun je doen als je baby verkouden is?

 • De tips varieerden enorm. De meeste moeders grepen toch terug op methoden die al eeuwenlang werken. Zo werd vooral de gesneden ui heel veel genoemd. Ik heb dan ook meteen een ui in tweeen gesneden en naast Morris z’n ledikant gelegd. Wonderwel heeft hij de rest van de nacht super geslapen en kon ik de volgende dag weer fris in de verzorgingsmodus. Nadeel is wel dat de hele slaapkamer en alle pas gewassen kleding nu ook naar uien stinken. Het duurt nog wel even voordat dit uit alle kleren is denk ik..
 • Andere moeders adviseerden Luuf verkoudheidsbalsem op de voetjes smeren en vervolgens sokjes aan te trekken. Van vroeger weet ik nog dat mijn moeder altijd dampo op mijn rug smeerde, maar aangezien ook mijn moeder op Facebook adviseerde om Luuf onder de voetjes te smeren, ga ik er vanuit dat de werking anders moet zijn. De Luuf staat inmiddels bij ons op de plank, maar hebben we vanwege de geweldige werking van de ui nog niet uitgetest.
 • Een ander advies dat ik kreeg was het gebruik van de Otrivin Baby Aspirator. De naam van dit apparaat klinkt wat indrukwekkend, maar van wat ik online lees werkt het geweldig. Het apparaatje zorgt ervoor dat je baby weer vrij kan ademen en geen last meer heeft van snot en purkjes. Eten gaat ook beter en slapen schijnt helemaal geen probleem meer te zijn. Ook deze staat inmiddels op de plank en gaan we waarschijnlijk vanavond voor het eerst gebruiken. Morris heeft geen koorts meer, maar wordt ’s ochtends voor 06.00 wakker door slijm wat in de weg zit. Hier kan geen ui tegenop. Aangezien Morris normaal slaapt tot minimaal 08.00 hoop ik dat Otrivin mijn nachtrust gaat redden.
 • Twee moeders gaven mij het advies om te stomen. Morris en ik hebben samen een kwartier in een stomende badkamer met eucalyptus gestaan en dit leek in beginsel te helpen. Het was echter van korte duur en binnen de kortste keren had meneer weer een enorme snotneus. Het is dus niet de meest efficiënte manier om verkoudheid tegen te gaan. Wel kan ik me indenken dat het door de geur en de tijdelijke verlichting een prettige ervaring moet zijn voor de baby. Ook kan ik me indenken dat de verlichting blijvender is als je het een aantal keer herhaalt.
 • Van een goede vriendin kreeg ik het advies om naar Padero op de Kerkstraat in Noordwijk te gaan. Hier verkopen ze oplostabletten met mint erin die je in kokend water naast het bed moet zetten. Het mint zou zorgen voor verlichting en zou het ademen makkelijker moeten maken. Ik ben nog niet in Noordwijk geweest en heb dan ook niet kunnen testen, maar als je in de buurt bent is het zeker het proberen waard.
 • Een laatste tip kreeg ik van mijn moeder. Tussen 11.00 en 15.00 een rondje wandelen zou verkouden baby’s bijzonder goed doen. Zorg er wel voor dat de baby goed is ingepakt en dat je spullen bij je hebt om te verschonen. De wandeling hoeft niet te lang te zijn, maar zorg wel dat zowel ouder als kind een frisse neus hebben gehaald. Op deze manier help je de natuurlijke weerstand en komen zowel ouder als kind een beetje tot rust.

Vertrouw op je gevoel als ouder

Die rust ga je overigens nodig hebben. Hou rekening met weinig slaap en veel momenten waarin je je hopeloos gaat voelen. Hou je vast aan het gegeven dat ook dit weer over gaat en dat je baby na een dag of twee ook alweer gewend is aan het ziek zijn. Vertrouw op je gevoel als ouder en overleg goed met elkaar. Als je het gevoel hebt dat de baby de zorg van een arts nodig heeft, ga dan niet wanhopig uien snijden, maar neem contact op met een arts. Wij hebben een makkelijk kind en niet ieder kind is zo mak als een lammetje. Probeer dus zeker het één en ander te relativeren. Voor de ouders met al wat oudere kinderen de vraag, hebben jullie nog tips voor nieuwe ouders? Laat ze achter in de comments.

Baby verkouden
Baby verkouden
Baby verkouden
Baby verkouden
Baby verkouden
Geen reactie's

Geef een reactie