Alles over je kind erkennen

Alles over je kind erkennen

Fleur en ik zijn niet getrouwd. Ondanks dat wij heel erg veel van elkaar houden en zeker dromen van een grootse bruiloft met al onze vrienden en familie, is dit er nog niet van gekomen. Dat wij niet getrouwd zijn zorgt in het geval van Morris wel voor een stukje extra administratie. In dit artikel geef ik je meer informatie over de stappen die je als vader moet zetten om jullie kind te erkennen en gezag over jouw zoon of dochter te krijgen.

Erkenning van de ongeboren vrucht

Of jullie nu al jaren bezig zijn om kinderen te krijgen of als je verrast bent met de komst van een kleine, iedere verantwoordelijke toekomstige vader zou zijn kind moeten erkennen. Let op, erkennen en het gezag krijgen zijn twee aparte zaken die je ook apart van elkaar moet regelen! Het is mogelijk om je kind al tijdens de zwangerschap te erkennen. Dit heet erkenning van de ongeboren vrucht. Door het erkennen wordt de vader (of moeder) juridisch ouder van de ongeboren vrucht. Als gevolg hiervan ontstaan rechten en plichten voor deze ouder richting de ongeboren vrucht.

Het erkennen van de ongeboren vrucht doe je bij de burgerlijke stand van de gemeente. Bij de meeste gemeenten kun je hiervoor een afspraak maken, maar in kleinere gemeenten kun je ook gewoon langs gaan. Het is raadzaam om ook de moeder mee te nemen naar deze afspraak. Zij zal namelijk schriftelijk toestemming moeten geven voor het erkennen. Is zij aanwezig bij de afspraak met de burgerlijke stand, dan gaat zij akkoord door de erkenningsakte te ondertekenen. De moeder zal persoonlijk aanwezig moeten zijn als je wil dat het kind de achternaam van de vader gaat krijgen. Heel belangrijk dus dat jullie met z’n tweeën gaan.

Gezag over je kind aanvragen bij de rechtbank

Als je als ouders van een kind niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan zal je het gezag over je kind moeten aanvragen bij de rechtbank. Dit kan via het digitale loket van rechtspraak.nl. Zorg dat je je DigiD bij de hand hebt en dat je al je inloggegevens nog weet, want deze ga je zeker nodig hebben. Jij en je partner loggen beide in op je eigen DigiD en vullen het formulier in. Let hierbij op dat je ook het Burger Service Nummer van je kind moet invullen. Als je geen DigiD of Burger Service Nummer hebt, dan kun je de formulieren ook uitprinten en met bewijsstukken opsturen of afgeven bij iedere rechtbank in Nederland.

Als de stukken ontvangen zijn zal de griffier controleren of je aan alle voorwaarden voor gezag voldoet. Is dit het geval, dan maakt de griffier een aantekening in het openbare Centraal gezagsregister en heb je vanaf dat moment gezag over je kind. Hier krijg je ten zijner tijd een brief van van de rechtbank. Bovenstaande wordt door veel vaders vergeten en komen er later achter dat ze geen zeggenschap hebben over hun eigen kinderen. Bovenstaande procedure wordt ook nog weleens moedwillig vergeten door moeders die nog niet helemaal helder zijn in hun partnerkeuze. Als je zeggenschap wil over jouw zoon of dochter, dan is het dus belangrijk dat je dit niet vergeet!

Aangifte van de geboorte

Als het kind eenmaal geboren is, dan moet je ook aangifte van de geboorte doen. In de meeste gevallen komt deze verantwoordelijkheid op de schouders van de vader of (duo)moeder. Deze aangifte moet je binnen drie dagen doen in de gemeente waar het kind geboren is. Mocht het voor vader of (duo)moeder niet mogelijk zijn om aangifte te doen, dan kan dit ook gedaan worden door iemand die bij de geboorte aanwezig was, een gemachtigde medewerker van het ziekenhuis of bij een thuisbevalling een bewoner van dit huis.

Tijdens de aangifte wordt door een ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte opgemaakt. Hebben jullie van te voren een keuze voor de achternaam vastgelegd, dan moet de akte van erkenning of de akte van naamkeuze worden overlegd. Ik vond het maar apart om in een voor mij vreemd gemeentehuis de geboorte aan te geven. Je doet dit toch liever in een voor jou vertrouwde omgeving. Toch bleek alles al goed in de computer te staan en hoefde ik enkel de voornamen van Morris nog goed te spellen.

Er komt een hoop kijken voordat je kind geboren is. Administratie, emotie en juridische zaken zijn er niet om naast je neer te leggen. Neem als vader je verantwoordelijkheid en durf er met je partner over te praten. Zolang er van te voren duidelijkheid is zal er achteraf niet veel te regelen zijn en dat scheelt weer een hoop papierwerk.

Aangifte geboorte
Geboorte aangifte gemeente Leiden
Geen reactie's

Geef een reactie