Eerste keer vader

Eerste keer vader

Eerste keer vader

Eerste keer vader

Als ik op Google de term “eerste keer vader” in tik, gaat zeker een kwart van alle zoekresultaten over seks. Er wordt dus een hoop geschreven, gelinkt en gezocht over dit onderwerp. Of dat raar is of niet laat ik in het midden, maar het lijkt mij dat nieuwe vaders wel meer informatie willen dan de informatie over wanneer je weer een keer over je wijf heen mag. Het is in ieder geval niet iets waar ik in de eerste weken over na heb gedacht. Ik wilde vooral weten of ik de luier wel goed om deed. Ook leek het mij een goed idee om Google te vragen of het normaal is dat mijn Morris al twee dagen niet gepoept heeft? Gelukkig was dit volkomen normaal en kon ik opgelucht ademhalen. Wanneer Fleur en ik weer seks konden hebben, heb ik echter niet aan Google gevraagd, maar aan Fleur.

Eerste keer vader

In dit artikel ga ik me niet uitweiden over mijn seksleven

In dit artikel ga ik me niet uitweiden over mijn seksleven. Dit artikel gaat zelfs niet over seks. In dit artikel gaat het voornamelijk over communicatie. Aan de zoekresultaten in Google kun je namelijk heel goed zien waar in de weken na de bevalling niet over gesproken wordt. Dingen zoals (daar istie weer) seks, gevoelens, onzekerheid, psychische gezondheid en geld zijn zaken waar het vaakst naar gezocht wordt. En waar gezocht wordt, daar zal gevonden worden. Er zijn namelijk honderden, zo niet duizenden artikelen over geschreven.

Wat mij in deze artikelen vooral opvalt is hoe weinig er door de nieuwe ouders gesproken wordt. Vaak is het meest logische antwoord namelijk een vraag: “Hebben jullie het er al met elkaar over gehad?” Vaak gevolgd door: “Ben je met die probleem al bij de huisarts geweest?” Het is heel normaal voor nieuwe ouders om te verzanden in de zorgtaak. Maar probeer niet te stoppen met communiceren. Jullie zijn namelijk alle twee onzeker en juist nu zou je alle uiterlijke schijn moeten laten vallen. Deel wat je voelt en bespreek de zaken waar je vragen over hebt. Je bent niet automatisch superpapa en supermama.

Eerste keer vader-communicatie

Andere mensen zijn niet de graadmeter

Vaak lijkt het zo dat bij andere ouders alles vanzelf gaat. Die buurvrouw van een paar huizen verder liep na drie dagen al buiten achter de kinderwagen. Die collega heeft een droombevalling gehad en die ene Youtuber geeft zonder problemen borstvoeding.. Ik kan je vertellen dat bij iedere nieuwe ouder de onzekerheid de boventoon voert en dat juist deze uitingen vaak gedreven worden door deze onzekerheid. Die buurvrouw moest namelijk gewoon het huis even uit omdat de muren op haar afkwamen. Die collega met die droombevalling? Die heeft het na die bevalling heel moeilijk gehad met het binden met haar nieuwe zoon. En die Youtuber moet wel positief zijn over kolven, want ze krijgt betaald door Medela. Natuurlijk gaat ze je dan niet vertellen dat ze dood gaat van de pijn!

En dat is alleen nog voor de vrouwen! Kijk eens naar die gozer van de tennis die net vader is.. Geen wal te bekennen en zo fit als een hoentje! Natuurlijk heeft hij al geen weken samen met zijn vrouw geslapen en ligt hij in de logeerkamer omdat de baby huilt en zijn vrouw niet meer dezelfde is. Die gast uit je stamkroeg heeft het over dat de seks met zijn vriendin nog steeds het zelfde is na de bevalling? Die gaat natuurlijk niet aan de grote klok hangen dat zijn vriendin na 25 hechtingen en huilbuien iedere nacht, toch wel een beetje veranderd is. Wat ik probeer te zeggen is dat je vaak niet de hele waarheid hoort en ziet en dat het dus normaal is om het daar met je vrouw, vriendin, de moeder van je kind, over te hebben. Andere mensen zijn niet de graadmeter. Dat zijn jullie namelijk zelf!

Eerste keer vader-voeding

Eerste keer vader

Nou zijn Fleur en ik wel heel eerlijk tegen elkaar. We bespreken veel, kennen geen geheimen voor elkaar en Fleur ziet het als ik ergens over twijfel. Als ik het nog niet heb aangegeven dan vraagt ze op de man af wat er in mijn hoofd omgaat. Ik heb namelijk ook niet alle wijsheid in pacht, want ik ben ook pas voor de eerste keer vader. Als ik met mijn handen in het haar loop over hoe ik Morris moet temperaturen (ja hij moet echt daar in) dan kan ik met die onzekerheid gewoon bij haar terecht.

Waar het misschien iets moeilijker wordt is als we elkaar moeten aanspreken op gedrag. Na de bevalling hebben zowel Fleur als ik bepaalde gedragingen ontwikkeld waar de ander soms moeilijk aan kan wennen. Zo is Fleur ineens enorm aan het schoonmaken geslagen en ben ik druk bezig of groente in het dieet van Fleur te forceren.. Zodra het gaat irriteren moeten we daar echt even voor gaan zitten, want de kans dat een opmerking in het voorbij gaan verkeerd wordt begrepen is dan vrij groot. Natuurlijk slaan we elkaar figuurlijk ook weleens de tent uit. Naast het feit dat dat heerlijk oplucht is het ook volslagen normaal. Ik ben voor de eerste keer vader en ben daarmee in een volledig nieuwe levensfase terecht gekomen. Net als Fleur, dus dat ruzie maken zien we maar als kalibreren.

Eerste keer vader-groente-gezond

Uiteindelijk komt het allemaal neer op communicatie

Uiteindelijk komt het allemaal neer op communicatie. En communicatie is herhaling dus ik zeg het gewoon nog een keer: blijf met elkaar praten. Je bent voor de eerste keer vader. Ga niet met je ziel onder je arm naar je werk om daar te googelen naar of het normaal is dat je partner na twee dagen nog geen seks met je wil. Kom thuis met een lief cadeau voor je pasgeboren kind of een prachtige bos bloemen voor je vrouw en las daarna een potje knuffelen in. Probeer t.z.t. voorzichtig het gespreksonderwerp op intimiteit te brengen en stel daarbij geen deadlines.

eerste keer vader-verschonen

Als je voelt dat je niet lekker in je vel zit door de nieuwe situatie, bespreek dat met je vrouw. Het schijnt dat ook mannen last kunnen hebben van een soort postnatale depressie en het is verstandig voor de relatie met je kind om dat probleem niet te onderkennen. Schakel hulp in van een huisarts als je er samen niet uitkomt en vergeet niet om zo af en toe gewoon een luier te verschonen of een lekker stuk te wandelen met jullie kind. De frisse lucht is goed voor zowel je lichamelijke als geestelijke gesteldheid.

Kort samen gevat: De eerste keer vader worden is geen walk in the park. Het is aanpassen, communiceren met je partner, kraambezoek en een hoop (vaag) bekenden die aan jullie baby willen zitten. Ook de stroom aan administratie en instanties kan overweldigend zijn. Laat je er niet door overstromen. Praat met elkaar of met een professional en vergeet verder vooral niet te genieten. De eerste keer vader zijn is namelijk behalve rete zwaar ook een van de mooiste periodes van je leven!

 

Misschien vind je dit ook interessant...

1 Reactie
  • Wat kost een baby? - Rob van Laere
    Geplaatst op 23:45h, 14 juni

    […] die in jullie schoenen staat in plaats van al die mamablogs. Eerder adviseerde ik jullie al over hoe het is om voor de eerste keer vader te zijn en legde ik jullie uit hoe je je kind kan inbakeren. In dit artikel ga ik jullie adviseren over […]

Geef een reactie