10 Hulpmiddelen voor kinderen met een handicap

10 Hulpmiddelen voor kinderen met een handicap

Soms kan het niet anders dan dat jullie kind hulpmiddelen nodig heeft. Of dit nu tijdelijke hulpmiddelen zijn die je kind ondersteunen bij een leerachterstand, een vergroeiing of bij het revalideren na een operatie, of hulpmiddelen die langer nodig zijn vanwege een handicap, het is goed dat ze er zijn. Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is en om aan te geven dat hulpmiddelen echt niet alleen voor ouderen zijn, geef ik je in dit artikel tien voorbeelden van hulpmiddelen voor kinderen.

Een traplift is echt niet alleen voor bejaarden

Geloof het of niet, maar als je in een huis met verdiepingen woont is een traplift soms echt een uitkomst. Je kind kan gewoon boven blijven slapen en je hoeft niet heel de huiskamer opnieuw in te richten. Een traplift is niet bij iedere handicap een oplossing, maar bekijk deze optie eens goed als het je interesse heeft. Schrik echter niet van de kosten traplift.

Naast dat het je een enorme investering scheelt in het herinrichten van de benedenverdieping, heeft de gemeente doorgaans ook een traplift vergoeding in het Persoons Gebonden Budget zitten. Op deze manier wordt de investering voor een traplift als hulpmiddel voor je kind minimaal. Overigens is een traplift voor kinderen dezelfde als die voor ouderen. Als aanpassing kan er een kinderstoel worden gemonteerd en wordt er extra rekening met veiligheid gehouden.

Een rolstoel helpt om mee te doen in de maatschappij

Zowel bij tijdelijke als blijvende handicaps kunnen rolstoelen zorgen voor blijvende mobiliteit van jouw kind. Of het nu ondersteuning is na een operatie of gebroken been of voor de mobiliteit als jouw kind met een beperking niet of moeilijker kan lopen, rolstoelen zorgen ervoor dat jouw kind weer mee kan doen in de maatschappij.

Hoewel niet alle gebouwen even rolstoelvriendelijk zijn, de meeste overheidsgebouwen en semi-overheid zijn rolstoeltoegankelijk en ook winkels en attracties bieden steeds meer toegang voor rolstoelers. Er zijn verschillende soorten rolstoelen. Van rolstoelen die je met de hand voortbeweegt, elektrische rolstoelen en dan ook nog toegepast op de specifieke wens en behoefte van jouw kind.

Een kruk of wandelstof houdt je kind mobiel

Is lopen bij de handicap van jouw kind geen probleem, maar heeft het ondersteuning nodig? Dan is een kruk of wandelstok dé oplossing. Oké in het begin is het best een beetje wennen en kinderen zijn hard naar elkaar. Dat kan betekenen dat jouw kleine man of vrouw op school kan worden uitgescholden voor opa of oma. Door je kind hier vooraf over op te voeden en leert leven met pesten en commentaar zal ook een kruk of wandelstok later geen probleem meer zijn.

Autostoelen voor veilig vervoer

Is jouw zoon of dochter inmiddels te groot voor een regulier autostoeltje, maar is dit wel nodig om jouw kind van A naar B te vervoeren, dan zijn er speciale kinderstoelen voor grotere kinderen. Op deze manier is het bij instabiliteit, of als er andere problemen zijn bij het los zitten in een auto gewoon mogelijk jouw kind mee te nemen in de auto. Voor kinderen die moeilijk rechtop kunnen zitten bieden speciale steunen een oplossing. Hou er wel rekening mee dat dit soort kinderzitjes wel een stuk duurder zijn dan die voor kinderen tot een jaar of vijf. Gelukkig bestaat er een (gedeeltelijke) vergoeding uit de basisverzekering.

Een hoog- laagbed voor veilig slapen

Een hooglaagbed voor kinderen is een goede oplossing als je jouw kind veilig wil laten slapen. Daarnaast biedt het ook ergonomische oplossingen voor ouders, mantelzorgers en zorgverleners. Met een hoog- laagbed voor kinderen kun je jouw kind makkelijker in en uit bed krijgen en door de opstaande randen is het bijna onmogelijk voor je kind om uit bed te vallen.

Een hooglaagbed voor kinderen is uit te breiden met verschillende hulpmiddelen, zoals een papegaai, bewegingsmelders en ombouwen om er een bedbox-model van te maken. Neem contact op met jouw aangewezen hulpmiddelenleverancier voor alle mogelijkheden.

Driewielfietsen geven het gevoel van vrijheid terug

Voor grotere kinderen is een driewielfiets de uitgelezen mogelijkheid om zich toch sneller voort te bewegen in het verkeer. Er bestaan gemotoriseerde en niet gemotoriseerde modellen die jouw kind de vrijheid geven van fietsen, zonder het risico van vallen, zoals dat op een normale fiets kan. Driewielfietsen zijn echter een geliefd object voor het dievengilde. Hoe de fiets dus goed in de gaten en zet deze goed op slot.

Tilliften helpen mantelzorgers en zorgverleners

Hoewel kinderen vaak niet al te zwaar zijn, kan een tillift uitkomst bieden als je kind vaak getild moet worden of net iets zwaarder is als dat jij of de hulpverlening aankan. In zo’n geval kan een tillift helpen om jouw kind in of uit bed of bad te krijgen. Het gebruik van een tillift vereist enige handigheid en kan soms uitlopen op een ongeluk. Leer van te voren dan ook goed hoe een lift werkt en hoe jouw kind reageert op het getild worden in een tillift.

Incontinentiemateriaal zonder schaamte

Incontinent zijn is voor niemand leuk. Als jouw kind niet of minder snel zindelijk is, dan is het goed om te weten dat er voor ieder lijf wel incontinentiemateriaal verkrijgbaar is. Van gewone luiers, tot luiers met signaleringsmateriaal erin, je kan het zo gek niet bedenken of het is er. Op deze manier kan jouw kind zonder schaamte gewoon naar school, dagopvang of op een uitje. Als er maar iemand is die op tijd het incontinentiemateriaal kan verschonen. Luieruitslag ligt namelijk ook bij oudere kinderen en jongvolwassenen op de loer.

Hulp om goed te eten is altijd welkom

Er zijn verschillende hulpmiddelen voor kinderen die helpen bij het zo goed mogelijk eten zonder al te veel rommel. Van speciale borden en bestek tot rietjes, rubber matten en bekers. Veel van deze hulpmiddelen zullen ouders en hulpverleners al vroeg in het leven van het kind aanschaffen, maar het is goed om te weten dat deze kant op innovatief vlak goed bezig is. Iedere maand komen er nieuwe hulpmiddelen bij die jouw kind met een handicap beter kunnen helpen eten en drinken. Hou deze ontwikkelingen dan ook goed in de gaten.

Personenalarmering

Als jouw kind weet hoe het een knop in moet drukken in geval van nood, dan is personenalarmering een goede optie om jouw kind zelfstandig en veilig te laten leven. Het concept is simpel. Er wordt een apparaat in de buurt van een telefoonlijn of modem geplaatst. Dit apparaat staat in verbinding met een noodknop die jouw kind om de pols, hals of in de telefoon draagt. In geval van nood drukt jouw kind op de knop en deze belt automatisch de alarmcentrale. De alarmcentrale belt vervolgens (professionele) hulp of de familie.

Hulpmiddelen voor kinderen
Geen reactie's

Geef een reactie