Alle regels voor kinderstoeltjes bij elkaar

Alle regels voor kinderstoeltjes bij elkaar

Het autostoeltje is meestal één van de eerste dingen die je koopt als je hoort dat jullie een kindje verwachten. Het kinderstoeltje moet immers mee naar het ziekenhuis als je daar bevalt. Ook moet het stoeltje het liefste ook een beetje passen bij de bekleding van je auto en eventuele andere kinderzitjes. Wat weinig ouders echter weten is dat er strenge regels zijn voor kinderstoeltjes. Afhankelijk van leeftijd, lengte, gewicht en soort auto moet je kind vervoerd worden in een specifiek kinderstoeltje.

Tot wanneer gebruik je een kinderstoel?

Een goedgekeurd kinderstoeltje is in Nederland verplicht tot het te vervoeren kind 1,35 meter is. In sommige landen van de Europese Unie is een kinderzitje zelfs verplicht tot het kind 1,50 meter is. Hou dit dus goed in het oog als je met de auto op vakantie gaat. Wat verder van belang is voor je overgaat tot de aankoop van een kinderstoel is dat deze op een veilige manier te bevestigen is in de auto. Aangezien kinderen onder de 1,25 meter en vanaf 15 kilo niet veilig te vervoeren zijn met een zitverhoger of “booster” is het niet aan te raden om ze op deze manier te vervoeren.

Zolang je kinderen onder de 1,35 meter vervoert is het aan te raden dit te doen in een kinderstoel die door middel van Isofix in de auto kan worden bevestigd. Heeft je auto geen Isofix, dan is de veiligheidsgordel de tweede beste optie. Met Isofix bevestig je het kinderzitje veilig en vast aan de carrosserie van de auto. Met autogordels zit de stoel van je kind minder vast, maar dankzij uitgebreide tests is de stoel toch veilig te bevestigen.

Welk autostoeltje koop je voor je kind?

De meeste fabrikanten storten hun marketing helemaal op de eerste kinderstoeltjes. Nieuwe ouders zijn heel vaak gevoelig voor verkooppraatjes over de veiligheid van hun pasgeboren kind. Vergeet echter niet dat je kind als het uit het eerste stoeltje gegroeid is, nog steeds veilig moet zitten. Het is dan ook belangrijk dat je je goed laat adviseren als je tot de aankoop van een tweede of derde kinderstoeltje overgaat. In dit artikel zal ik geen merken adviseren, maar beperk ik mij tot de categorien en wanneer jouw kindje aan de volgende kinderstoel toe is.

Kinderstoel voor je baby (groep 0)

Het eerste kinderstoeltje dat je waarschijnlijk voor je baby koopt is een groep 0 autostoel. Door zijn populariteit wordt deze autostoel ook wel de Maxi Cosi genoemd.

  • Je baby mag in de groep 0 stoel tot het 13 kilo zwaar is
  • Het groep 0 autostoeltje wordt tegen de rijrichting in geplaatst. Dit beschermt jouw kind beter tegen letsel als er spraken is van een ongeval
  • Schakel de airbag altijd uit als het autostoeltje op de bijrijdersstoel is geplaatst
  • Volg altijd de handleiding die is meegeleverd bij de kinderstoel.
  • Baby’s en jonge kinderen mogen niet te lang in een kinderzitje zitten. Hou bij lange reizen na twee uur rijden altijd een half uur pauze, waarbij het kind uit het stoeltje gaat.

Kinderstoel voor dreumesen en peuters (groep 1)

Groep 1 kinderzitjes zijn ontworpen voor peuters van 9 maand tot 4 jaar, die 9-18 kg wegen. Dankzij de kantelbare rugleuning kunnen deze stoeltjes gebruikt worden om jouw kind re laten liggen of te zitten. De accessoires hebben versterkte zijden, en zijn uitgerust met armleuningen en schouderblokken.

  • Groep 1 autostoeltjes worden doorgaans in de rijrichting geplaatst
  • Kinderstoeltjes in groep 1 zijn niet meer zo mobiel als de stoeltjes in groep 0. Ze zitten dus meestal vast in de auto
  • In de hoeken en kieren van deze stoeltjes verzamelt veel vuil, kruimels en andere etensresten. Hou de stoel en alles eromheen goed schoon.
  • De stoelen in deze klasse zijn vaak zwart van kleur en verzamelen dus vaak veel warmte. Zet je peuter op vakantie dan ook niet direct in de stoel, maar check of deze op een goede temperatuur is.

Kinderstoelen voor grote peuters en kinderen (groep 2 en 3)

Groep 2 autostoeltjes zijn ontworpen voor het vervoeren van kinderen van ongeveer 4 tot 6 jaar, die een gewicht hebben van 15 tot 25 kilo. Deze stoeltjes hebben armleuningen en een rugleuning die verstelbaar is qua hoogte. Groep 3 accessoires zijn de zogenaamde zitverhogers met kleine leuningen, met of zonder verwijderbare rugleuning. Door kinderzitjes uit deze categorie te kopen, kunt u ze gebruiken voor het vervoeren van 4-12 jaar oude kinderen, die 22 tot 45 kilo wegen.

Voor dit artikel is informatie van besteonderdelen.nl gebruikt.

Regels voor kinderstoeltjes,groep 0 kinderzitje
Regels voor autostoeltjes,groep 1 autostoeltje
Geen reactie's

Geef een reactie