Wat heb ik geleerd van 2020?

Wat heb ik geleerd van 2020?

Het afgelopen jaar is in veel opzichten niet mijn jaar geweest. Hoewel ik het grootste gedeelte van het jaar net als jullie thuis heb gezeten door het Coronavirus, is er zowel binnenshuis als buiten de deur veel gebeurd. Een relatiebreuk, alleenstaand vaderschap en het zoeken naar een huis en een baan hebben vooral de tweede helft van dit jaar getekend. Toch heb ik ook een hoop geleerd dit jaar. Graag neem ik jullie mee in de dingen die ik heb geleerd van 2020.

Zorg voor jezelf en daarna pas voor anderen

Het klinkt heel egoistisch, maar dit is de belangrijkste les die ik leerde dit jaar. Als je niet voor jezelf zorgt kun je namelijk onmogelijk voor anderen zorgen. Ik probeerde het wel, maar na een tijdje liep ik vast. Ik bezocht een psycholoog, had samen met mijn ex goede gesprekken bij de mediator en daaruit kwam naar voren dat ik meer van mijzelf moest gaan houden. Ook zou ik mezelf meer moeten gunnen en beter voor mezelf moeten gaan zorgen.

Ik besloot hier vol voor te gaan en kocht meteen een paar premium herenschoenen en een flinke stapel spijkerbroeken. De eerste maanden na de breakup had ik namelijk doorgebracht in joggingbroeken en zwembroeken. Niet echt een combi om de winter mee in te gaan. Ook gunde ik mezelf bezoekjes aan de sauna en zwom ik met Morris veel in Hotels van Oranje in Noordwijk. Self care is momenteel mijn eerste zorg, al het andere komt daarna.

Schrijf jezelf altijd in voor de woningbouw

Als tweede een hele praktische tip. Schrijf jezelf altijd in voor de woningbouw of sociale verhuur in jouw gemeente. Je weet namelijk nooit wat er gaat gebeuren in je leven. Zo wist ik in januari ook nog niet dat ik in juli een huis nodig zou hebben. Ook had ik geen idee dat mijn inkomen een ding zou zijn bij het vinden van een woning. Om dus een bepaalde zekerheid in te bouwen is het dus handig om je altijd ingeschreven te houden voor sociale huurwoningen. Het maakt niet uit of je een ton of een Euro per maand verdient. Of je gelukkig getrouwd bent of single, schrijf je in.

Onderhoud je netwerk

Hoe slecht het ook met je gaat en hoe moeilijk het ook is om dat toe te geven aan anderen, onderhoud je netwerk. Of dit nu vrienden, kennissen en familie zijn of je zakelijke netwerk met collega’s en contacten, er is altijd iemand die wil luisteren, kan helpen of je een opdracht toe kan schuiven in tijd van nood. De eerste drie maanden na de break up heb ik door mijn blog iedere dag kunnen eten en drinken. Mede dankzij mijn netwerk en de mensen die op de hoogte waren van mijn situatie kreeg ik meer opdrachten dan ooit.

Ik was eerlijk over mijn situatie in mijn blogs, op social media en in e-mails naar opdrachtgevers. Letterlijk niemand heeft geklaagd als een blog wat langer op zich liet wachten. Ook familie en vrienden stonden klaar om mij op te vangen toen het even rot ging en ik heb zelfs een maand in het huis van een oud collega mogen wonen toen ik nergens terecht kon. Zonder je dus niet af als het even niet gaat, maar stel je open en je leert direct je vrienden kennen…

Leer wie je vrienden zijn

Je leert wie je vrienden zijn als het slecht met je gaat. Dat is een les die ik haal uit 2020. Hoewel veel mensen er voor mij zijn geweest, zijn er ook mensen die mij als een baksteen hebben laten vallen. De meeste vrienden kwamen uit voor mij onverwachte hoek en zelfs volstrekt onbekenden bleken betere vrienden dan mensen die ik al jaren ken. Zo was er een meisje dat mij meerdere keren wees op beschikbare huurwoningen en vacatures in Breda en omgeving en had ik intensief contact via Whatsapp met Romy, waarschijnlijk de allerbeste vriendin die een mens zich kan wensen.

Ook bleken collega bloggers betere vrienden dan ik van te voren had gedacht. Maarten, Amanda, Miriam, Caroline, Yvette, Marjolein, Monique en Niels waren er in de tijden dat ik ze het meest nodig had, met een luisterend oor, het lenen van geld in moeilijk perioden en zelfs technische ondersteuning van mijn blog. Dit zijn mensen die ik soms nog nooit in real life heb ontmoet en om die reden verbaasde het mij dat zij er zo intensief voor mij waren. Ik wil iedereen die mij geholpen, gesteund en aangehoord hebben dit jaar daarom heel erg bedanken. Zonder vrienden als jullie had ik het waarschijnlijk niet gered…

Alles kan stuk

Zelfs de onzinkbare Titanic zonk naar de bodem van de zee en zo is het eigenlijk met alles. Alles kan stuk. En nu niet een bitter relaas van een verlaten geliefde. Helaas hield de relatie met mijn ex geen stand en dat is goed zo. We spreken elkaar regelmatig en we zijn er voor elkaar als we het nodig hebben, maar ondanks eerdere struggles had ik gedacht dat mijn relatie met de moeder van Morris nooit stuk zou gaan. Dat is toch gebeurd en stukje bij beetje krijg ik daar vrede mee. Hierdoor heb ik echter wel geleerd dat hoe onbreekbaar iets soms ook lijkt, dat het toch stuk kan gaan, vooral als je de barstjes negeert.

Hoe moe je ook bent, ga altijd door

Ik ben moe geweest de afgelopen maanden, heel moe. Als ik echter bij de pakken neer had gaan zitten, dan had ik nooit geweest waar ik nu ben. Door goede planning, een regelmatig slaapritme en stabiliteit in mijn woon- en werksituatie heb ik ervoor kunnen zorgen dat ik allang niet meer zo moe ben. Het gaat ook niet om de omvang van het doorgaan, maar hoe moe je ook bent, ga altijd door.

Er zijn dagen geweest dat ik alles los wilde laten. Dat ik in mijn bed of bank wilde gaan liggen en de hele wereld even zonder mij door wilde laten gaan. Dan stond ik op en ging ik wandelen. Wandelen heeft veel betekend voor mijn psychische welzijn. Door wandelen kon ik verwerken en doorgaan. Mijn advies voor iedereen die niet meer door wil gaan is dan ook om dit toch te doen en je aandacht misschien net iets te verleggen met iets dat je leuk vindt.

Wees eerlijk, oprecht en liefdevol

Vroeger gebruikte ik nog weleens een leugentje om bestwil. Ik negeerde maandenlang de brievenbus en kon soms mezelf niet in de spiegel aankijken als het ging om oprechtheid. Wat ik geleerd heb van 2020 is dat eerlijkheid het langst duurt. Al vanaf het moment dat ik bij mijn ex in Breda ging wonen (we waren toen net weer bij elkaar) besloot ik dat het anders moest.

Mijn goede voornemen voor 2020 was dan ook: Wees eerlijk, oprecht en liefdevol. Uiteindelijk heeft dit alleen maar goede dingen met zich meegebracht. Mensen waarderen eerlijkheid. Je omgeving zal verbaasd staan als je hen benaderd met liefde en oprechtheid en soms, nee meestal zullen ze je oneerlijkheid uit het verleden vergeven. Zij die dat niet doen of niet kunnen zijn sowieso geen echte vrienden…

Zorg voor je kinderen, je partner en de rest van je familie

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik heb momenten gehad dat ik zo slecht voor mezelf zorgde, dat ook hier niks van terecht kwam. In 2020 heb ik geleerd om te zorgen voor de mensen om mij heen. Doordat ik geen huis had en geen inkomsten was het onmogelijk voor mij om ├ęcht voor Morris te zorgen. Mijn ex heeft in die vier maanden een flink portie te verduren gehad. Toen ik eindelijk een dak boven mijn hoofd had en geld op de bank was dit veel minder een probleem. Morris heeft inmiddels een stabiele vader die goed voor zichzelf kan zorgen en daardoor ook zijn tante en oma van de nodige bijstand kan voorzien en zelfs zijn mama kan helpen als het even moeilijk is.

Wat ze ook zeggen, liefde is voor altijd

Want wat mensen ook zeggen, liefde is voor altijd. Ik heb in 2020 geleerd dat ik ondanks alles wat er gebeurd is, altijd van mijn ex zal blijven houden. Ze is en blijft de moeder van Morris en daarmee een collega in het opvoeden van deze kleine draak tot een zelfstandige en liefdevolle volwassene. We vierden dit jaar samen Sinterklaas en komen regelmatig bij elkaar over de vloer. Dit zonder raar gedoe of ruzie en met een hoop respect voor elkaar en soms hele goede gesprekken. Ik heb (helaas) geen invloed op haar gevoel voor mij of haar beslissing om niet met mij verder te willen. Wel heb ik invloed in hoe Morris zijn ouders met elkaar ziet omgaan na een relatiebreuk. Ik hoop dat hij dit meeneemt en dat de breuk daardoor minder negatieve effecten op hem zal hebben…

lessen 2020
Geen reactie's

Geef een reactie