Naar de Sauna met hidradenitis suppurativa

Naar de Sauna met hidradenitis suppurativa

Al eerder schreef ik artikelen over mijn chronische aandoening. Artikelen over hoe ik omga met mijn ziekte en wat er omgaat in mijn hoofd. De onzekerheid die dat soms met zich meebrengt en ook de mooie dingen. Ik ben niet mijn ziekte, maar de ziekte zit wel in mij en bij sommige aandoeningen is dat wat meer zichtbaar dan anderen. Zo zie je als ik kleren aanheb helemaal niks aan mij. Gewoon een man met een baard en een buikje. Niks aan de hand…Totdat je vriendin je vraagt mee te gaan naar de sauna. Naar de sauna met hidradenitis suppurativa. Kan dat eigenlijk wel?

Geen bultjes meer

In een eerder artikel over Hidradenitis gaf ik al aan dat er bij mij al langere tijd geen bultjes meer waren op mijn lichaam. Ook nu houdt de hidradenitis zich behoorlijk rustig en heb ik nergens last van. Geen etterende bulten met  stinkend pus, maar wel littekens onder mijn oksel, in mijn lies, tussen mijn benen en op mijn kont. Ik kan je vertellen, dat ziet er op de meeste plaatsen verre van smakelijk uit. Dus toen we als cadeau voor de geboorte van Morris een Sauna Cadeaubon hadden gekregen moest ik wel even slikken, want ik was nog nooit naar een “echte sauna” geweest. Voornamelijk door hoe ik er uitzie en ook omdat ik het niet altijd even fris vond. Afgelopen vrijdag was het dus zover en gingen Fleur en ik samen naar de sauna toe.

Het was doodstil

Ik was mega opgelucht dat we hadden gekozen voor de vrijdagmiddag. Het was doodstil en er liepen enkel een stuk of vijf bejaarden rond in de sauna. Nu is mijn lichaam als ik gewoon mijn armen en benen bij elkaar houd niet verminkt of zo, maar toch was ik blij dat er minder hoofden waren om naar me te kijken. Je geeft je toch bloot op zo’n moment. Ook niet geheel onbelangrijk; je wil niet dat de sauna-ervaring van die mensen minder positief is door jouw aanwezigheid. Ook dat valt op dat soort rustige dagen meer dan mee.

Ja dames en heren, dit was een “laat je zwembroek maar thuis, hier gaan we helemaal bloot, de hele tijd, behalve als je een broodje eet aan de bar, sauna”! Ik vond dat toch wel even wennen hoor, zo in je blote papabloggertje door een gebouw heen wandelen. Toch had het voor mij ook iets bevrijdends. Een overwinning voor Robbie en een leuke dag als kers op de taart. Ik weet dat velen van jullie niet willen weten hoe de schrijver van die leuke artikelen er in z’n niksie uitziet, ik zal daar dan ook verder geen referenties naar maken. Maar om de context duidelijk te maken is het wel nodig om even te vermelden..

Naar de sauna gaan is een hele hygiënische gebeurtenis

Uiteindelijk bleek dat ik me al jaren om helemaal niks heb druk gemaakt. Naar de sauna gaan is een hele hygiënische gebeurtenis waarbij je heel vaak doucht en nog vaker gewoon gezellig op je handdoek in het donker ligt. Helemaal niks aan de hand dus! Zelfs het zwemmen (in je blootje, tussen de andere mensen) gaf voor mij geen problemen. Natuurlijk wist ik dit al, maar erover lezen of het daadwerkelijk doen is toch een heel verschil.

Vijf uur sauna en zelfs een massage later kwam ik als herboren het saunagebouw uit en kan ik het iedereen aanraden! Of je nu hidradenitis hebt, psoriasis, een been of een arm mist of ernstig verbrand bent, probeer je over je schaamte heen te zetten en probeer te genieten van de zaken waar jij gelukkig van wordt. Uiteindelijk doet de mening van anderen er niet toe. Het gaat om jouw kwaliteit van leven!  Bel desnoods de sauna op om te vragen naar rustige momenten, ze zullen je graag helpen met je verzoek.

Sauna Hidradenitis
Sauna Hidradenitis

Misschien vind je dit ook interessant...

1 Reactie
 • Michelle Eektimmerman
  Geplaatst op 12:00h, 08 oktober

  Goedemorgen Rob ,

  Naar de sauna gaan was voor mij ook een dingetje onder tussen doe ik het al jaren…. schaam me niet meer voor alle littekens onder mijn oksels liezen bil zijkant lichaam boven arm en buik … ik heb 1 x gehad dat iemand vroeg hoe ik aan alle littekens kwam …uitgelegd en ze had zoveel respect voor me … voor iemand die zich erg schaamt of zich niet op zijn / haar gemak voelt we zijn allemaal gelijk , mooi en oprecht.

  Je bent een toppertje.
  Groet Michelle Eektimmerman

Geef een reactie