Tips om dateleed te voorkomen

Tips om dateleed te voorkomen

De tijd gaat snel en inmiddels ben ik al zo’n tweeënhalve maand vrijgezel. Hoewel ik dat liever anders had gezien ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. In het begin was ik emotioneel. Ik heb wat eenzame avonden afgehuild en dat is oké. Het is niet niks als de liefde van je leven besluit dat jij dat niet bent voor haar. Inmiddels heeft de emotie plaatsgemaakt voor daadkracht. Ik heb besloten te gaan werken aan mezelf. Het is immers het belangrijkst om éérst van jezelf te houden, pas dan kun je ook weer anderen toelaten in je leven. Hou je niet van jezelf, dan staat je toekomst garant voor heel wat dateleed en slapeloze nachten.

Mijn eigenwaarde had door de break-up een flinke knauw gekregen

Aangezien ik liever niet wacht totdat ik gebruik kan maken van 60 plus dating was het belangrijk om snel uit te zoeken waaraan ik dan moest gaan werken om al het dateleed tot een minimum te beperken. Eigenwaarde kwam daarbij hoog in het lijstje voor. Ik kan je vertellen dat mijn eigenwaarde door de break-up een flinke knauw heeft gekregen. Dat is natuurlijk geen basis om nieuwe relaties op te bouwen. Nu ben ik niet van plan om gelijk langdurig met iemand een relatie in te duiken, maar het leven is wat je gebeurt terwijl je andere plannen maakt.

Belangrijk voor eigenwaarde is een basis om deze verder op te bouwen. In onze cultuur wordt deze basis voornamelijk gevormd door werk en een inkomen, een huis en de mensen om je heen. Aangezien ik deze drie onderdelen bijna niet meer had was het tijd om hiermee te beginnen. Ik plaatste een oproep in een Facebookgroep voor inwoners van Breda en vroeg naar werk. Inmiddels kan ik jullie vertellen dat deze oproep positief effect heeft gehad. Ook het huis begint serieuze vormen aan te nemen en met de mensen om mij heen zat het al helemaal goed. Ik hoop per 1 november mijn hele basis weer op orde te hebben.

Met fijne spullen kun je nog eens iemand uitnodigen in huis

Als je de basis op orde hebt, dan moet je verder met de dingen daar omheen. Dingen als een droomkeuken of een prachtige badkamer kunnen je helpen om thuis te ontspannen. Ook helpen een goede laptop en tv tegen de eenzaamheid van het ongewild vrijgezel zijn. Om die reden heb ik besloten om zo veel mogelijk geld te gaan sparen om deze zaken zo snel mogelijk in mijn leven te introduceren. Als je ontspannen bent heb je toch vaak minder zenuwen en met fijne spullen kun je nog eens iemand uitnodigen in huis.

Daten moet je oefenen

Mijn ex en ik zijn vier jaar samen geweest. Er zijn natuurlijk mensen die nog veel langer samen zijn geweest. Dat betekent dat je meestal een eeuwigheid niet gedate hebt. De eerste keer dat je iemand matcht op een dating app kan het dus best een beetje onwennig zijn. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegenover je nieuwe date. Eerlijk over hoe lang je vrijgezel bent, meer dan eerlijk over je hoeveelste date dit is en wees duidelijk over je intenties. Daten moet je oefenen en in het begin zal zo’n date best onwennig gaan, maar dat is niet meer dan normaal. Is je date hiervan op de hoogte, dan kan dat alleen maar meevallen.

Leer van je fouten

Het is belangrijk om bij daten te leren van je fouten. Of dit nu dingen die zijn fout gegaan in eerdere dates of in je vorige relatie maakt daarbij niet uit. Werk aan jezelf door vooraf gespreksonderwerpen te oefenen en kijkt wat goed bij je past in het gesprek met jouw date. Voorkom gesprekken over jouw ex en die van je date, maar wees wel eerlijk als ernaar gevraagd wordt. Ook dingen als strafblad of schulden is niet handig om tijdens je eerste date over te beginnen.

Zelf ben ik er inmiddels achter dat ik lijdt aan het super hero syndrome. Ik wil mijn potentiële nieuwe partner redden. Dit is iets waar ik van heb geleerd en wat ik nu dus wil voorkomen. Ook hier is eerlijkheid van beide partijen essentieel. Door het stellen van gerichte vragen over problemen, oplossingsgerichtheid en zelfstandigheid is dit een valkuil die ik vrij makkelijk kan vermijden.

Dateleed
Geen reactie's

Geef een reactie