De emancipatie tag – Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie

De emancipatie tag – Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie

Als man vind ik het heel belangrijk dat vrouwen hetzelfde behandeld worden en dezelfde rechten hebben als ik. Ook ben ik van mening dat emancipatie niet kan zonder mannen. Toch merk ik iedere dag dat dit niet het geval is. Mijn vriendin Fleur en ik hebben samen een bedrijf, maar Fleur staat garant voor ongeveer 80% van de bedrijfsvoering. Als wij samen op een netwerk event of familie-uitje zijn, dan ben ik toch degene aan wie men vraagt hoe het met de zaken staat, niet echt een voorbeeld van emancipatie.

De emancipatie tag – Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie

Je moet de gezichten zien als ik zeg dat ze voor die informatie bij Fleur moeten zijn. Vaak volgt er dan een “o, sorry” en gaan ze met Fleur in gesprek. Toch zijn er ook mensen die het gesprek dan zo proberen te draaien, dat het gesprek uiteindelijk uitkomt op dat het raar is dat ik niet de kostwinner ben in huis. Dat ik met mijn blog ook geld verdien en dat ik er nog een bedrijf naast heb is dan aan dovemansoren gericht, laat staan een verhaal over emancipatie..

Sinds afgelopen maand ben ik ambassadeur van “Emancipator” een stichting die streeft naar sociale rechtvaardigheid: een duurzame wereld waarin iedereen zich in veiligheid, vrijheid en gelijkwaardigheid kan ontplooien en ontwikkelen. Om dit te bewerkstelligen moeten zowel mannen als vrouwen emanciperen. Aangezien ik van mening ben dat man en vrouw in alles gelijk horen te zijn, besloot ik als eerste daad deze tag waar ik door Merel van Lotus Writings in ben getagd, in te vullen, waarin ik jullie uit probeer te leggen waarom emancipatie zo belangrijk is.

Hoe voeden jullie de kinderen op, gelijkwaardig of traditioneel?

Ondanks dat Fleur de kostwinner is bij ons thuis, proberen wij Morris en eventueel later zijn broertjes of zusjes gelijkwaardig op te voeden. Dit doen wij niet bewust, maar emancipatie en gelijkwaardig opvoeden zit er eigenlijk gewoon ingebakken. We proberen er niet het al oude beeld van papa werkt en mama doet het huishouden in te trappen. Morris draagt veel roze kleding en als het aan mij ligt mag hij ook met poppen of paarden spelen. Of hij later nu op ballet wil of op een vechtsport, dat is helemaal aan hem. Krijgen we later nog een dochter, dan mag zij ook op damesvoetbal.

Van mij hoeft Morris ook helemaal geen stoere jongen te worden. Ik verwacht in eerste instantie dat hij een gelukkig mens wordt dat niet aan sociale stereotypen hoeft te voldoen. Helaas weet ik uit de eerste hand dat dat op de middelbare school nog weleens een ding kan worden. Vaak zijn het de vrije geesten die niet voldoen aan die stereotypen die gepest worden. Weerbaar maken is daarom ook onderdeel van onze opvoeding.

Ben je een werkende moeder/vader? Waarom wel of niet?

De verdeling werk/opvoeding is moeilijk aan te duiden aangezien Fleur en ik allebei vanuit huis werken. Ik ben een werkende vader, maar Fleur is ook een werkende moeder en we zijn allebei veel thuis. Aangezien Fleur meer werk verzet dan ik, komt een groot deel van de opvoeding voor mijn rekening. Toch zou ik het opvoeden niet zonder Fleur kunnen doen. Zij vult mij perfect aan als het aankomt op zorgtaken, educatie en liefde geven.

Het traditionele beeld van een werkende vader en een moeder die huisvrouw is vind ik niet meer passen bij deze tijd. Ook de vanzelfsprekendheid dat de moeder parttime gaat werken nadat zij bevallen is kan er bij mij niet in. Als een vrouw haar baan niet wil laten schieten voor de opvoeding van hun kind, dan kun je daar in goed overleg met je partner uitkomen. In ons geval is het nu Fleur haar beurt om te stralen met ons bedrijf. Als Morris naar school gaat zal ik meer tijd kunnen steken in de dingen die ik zakelijk wil ontplooien.

Vraag jij om toestemming voor je een uitgave kan doen?

Toestemming vragen om een uitgave te doen vind ik een beetje raar. Kleine uitgaven doe ik gewoon zonder overleg, maar uitgaven boven de honderd Euro maken we samen. Hier is niet zozeer spraken van toestemming, maar maken we samen een besluit of een uitgaven in het belang is van ons geheel als gezin. Soms overleg ik ook niet als er ruimte is in het budget om een keer los te gaan. Dan koop ik gewoon die legoset van tweehonderd Euro of die mooie telefoon. Sinds ik naast ons bedrijf zelf ook nog een bedrijf heb is het zelfs zo dat ik kan sparen en met dat spaargeld kan ik doen wat ik wil. Dat is bij Fleur net zo overigens.

Wie doet bij jullie thuis de technische klussen?

Dat ligt er helemaal aan wat je onder technisch verstaat. Fleur is veel handiger met spijkers en hamers. Als het op techniek als computers, televisie’s en auto’s aankomt ben ik de aangewezen persoon. Van de centrale verwarming heb ik dan weer geen flauw benul heb dat allemaal werkt en daar kun je Fleur het beste voor roepen. De technische klussen worden bij ons thuis dus niet op geslacht onderverdeeld maar op vaardigheid.

Dat is ook in ons het bedrijf het geval. Daar waar Fleur heel goed is in ontwerpen, kan ik veel meer met tekst en techniek. Het gebeurt meer dan eens per week dat Fleur minutenlang met haar handen in het haar zit over een website en dat ik dan naar het probleem kijk en het met twee klikken oplos. Daarentegen is het voor mij onmogelijk om een mooie website te maken. Fleur draait daar haar hand niet voor om en heeft dan ook deze website en die van Zen SEO ontworpen.

Wie gaan mee naar belangrijke afspraken voor de kinderen (op school en het consultatiebureau)?

Belangrijke afspraken doen we samen! Zo zitten wij iedere keer gezellig met z’n tweeën bij het consultatiebureau en zal dit op school denk ik niet anders gaan. We zijn beide verantwoordelijk voor de opvoeding van onze zoon en horen dus alle twee aanwezig te zijn op dit soort afspraken. Mocht het zo zijn dat de planning daarbij in de weg staat, dan zal degene gaan die het minst in zijn agenda heeft staan. Op dit moment ben ik dat, maar dat kan in drukke weken ook wel andersom zijn.

Zelf heb ik nooit echt een betrokken vader gehad en daarom leunde ik in mijn schooltijd erg op mijn moeder. Het interesseerde mijn vader wel, maar  hij was vaak te druk. Wij willen Morris laten zien dat hij twee ouders heeft waar hij op kan leunen als dat nodig is. Dat wij tijd voor hem vrij maken op momenten die er toe doen en dat successen door het hele gezin gevierd worden.

Wie neemt vrij als de kinderen ziek zijn en waarom?

Als Morris ziek is treedt er bij ons in huis een ingewikkeld systeem in werking. ’s Ochtends komt de zorg dan op mij neer. Luiers verschonen, knuffelen, doktersbezoek en wat al niet meer. Ik ben verantwoordelijk, zodat Fleur de handel en wandel van ons bedrijf kan oppakken. In de middag heb ik dan tijd om zaken voor papablogger en Zen SEO op te pakken en zijn de rollen omgedraaid. Als Morris slaapt dan gaan we beiden aan het werk of hebben we even “us time” met een serie of een spelletje. We dragen dus samen de lasten bij ziekte van Morris. Dat kan gelukkig omdat we allebei ondernemer zijn. Had ik nog voor een baas gewerkt, dan denk ik dat ik vrij zou moeten nemen.

Wie smeer ’s ochtends de boterhammen?

Eten en voedselvoorziening is helemaal mijn ding. Die verantwoordelijkheid heb ik dus opgepakt. Van het boodschappen doen tot het avondeten, dat is mijn verantwoordelijkheid. Ik smeer dus de boterhammen. We zijn niet echt ochtendmensen, dus ’s ochtends wordt er niet echt veel gesmeerd, maar de lunch is door mij gemaakt. Wel overleggen we samen wat er gekocht en gegeten gaat worden. Alle drie zijn we kieskeurige eters, dus zonder overleg is boodschappen doen onmogelijk.

Kunnen jullie je allebei verdienstelijk maken het huishouden?

Jazeker! We hebben allemaal eigen taken die we in onderling overleg ook van elkaar overnemen. Primair is het huishouden mijn taak en zorg ik dus voor draaiende wasmachines, drogers, de afwas, stofzuigen en dweilen en het uitlaten van de hond. Aangezien dit best wel veel is pakt Fleur ook regelmatig de wasmachine en de nimmer dalende berg was op. Daarnaast is ze geweldig met een stofzuiger en binnen een kwartier is er geen kruimel in het huis te vinden. Ik vind stofzuigen maar gedoe, toen ik nog alleen woonde gingen er maanden voorbij zonder dat ik een stofzuiger aanraakte.

Wat leer jij je dochters: knipperen met hun lange wimpers, het nummer van de ANWB of zelf de band verwisselen?

Wat denk je zelf? Ik ben er heilig van overtuigd dat je een wiel kan vervangen zonder daar vieze handen van krijgt. Ik zal het mijn kinderen altijd leren een lekke band zelf te verhelpen en daarbij niet afhankelijk te zijn van anderen, zowel zoon als dochter. Met je lange wimpers knipperen doe je maar in de kroeg, niet omdat je iets nodig hebt.

Overigens zal ik ze ook het nummer van een pechhulpdienst meegeven. Soms is een situatie zodanig gevaarlijk dat je deze zelf niet op kunt lossen. Ga nooit langs de snelweg je wiel vervangen. Dit kan extreem gevaarlijke situaties veroorzaken, waarbij je ernstig gewond kunt raken of zelfs erger. Verlaat in zo’n geval je auto, ga achter de vangrail staan en bel je pechhulpverzekering of 112.

Vrouwen op hun beurt zullen moeten stoppen zichzelf in een ondergeschikte positie te manoeuvreren

De vragen en antwoorden die je hierboven hebt kunnen lezen zijn natuurlijk niet echt toonbeelden van emancipatie. Wel geven ze aan hoe sterk de      man/vrouw rolverdeling is doorgevoerd in onze maatschappij. Van vrouwen wordt nog steeds verwacht dat zij minder gaan werken na de bevalling en mannen moeten nog steeds echte gespierde, bierdrinkende kerels zijn. Zelfs in onze taal is het niet  echt vrouw vriendelijk. Wist je dat er geen vrouwelijke vorm van het woord lefgozer bestaat?

Ik ben van mening dat emancipatie een gezamenlijke taak is van mannen én vrouwen, waarbij mannen moet worden uitgelegd dat vrouwen als hun gelijke behandeld moet worden, of dit nu gaat om het zelfde salaris, aanspraak op een bepaalde functie of hoe wij elkaar aanspreken op straat of op werk. Vrouwen op hun beurt zullen moeten stoppen zichzelf in een ondergeschikte positie te manoeuvreren. Iets niet durven omdat je als vrouw niet zou mogen ondernemen of een bepaalde knoop niet doorhakken omdat je mannelijke collega’s dat altijd doen is niet meer van deze tijd. Laat jezelf niets aanpraten, maar onderneem actie om te doen wat jij wil. Ik wil graag Kimberley van Momontop.nl en Francis van Mamazetkoers.nl taggen voor deze vragenlijst. Ik ben heel benieuwd hoe zij de vragen gaan beantwoorden.

Emancipatie tag
Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie
Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie
Waarom mannen ook een rol spelen bij emancipatie
1 Reactie
  • Merel
    Geplaatst op 09:15h, 28 mei

    Leuk om jouw kijk op de zaken te lezen. Ik zie je zelf ook als het toonbeeld van een geëmancipeerde man, zo mogen er nog veel meer komen! 😊

Geef een reactie