Zelf klussen is mijn ergste nachtmerrie

Zelf klussen is mijn ergste nachtmerrie

Klussen is nooit mijn hobby geweest. Sterker nog, ik ben in staat een klusjesman te bellen als er een spijker in de muur geslagen moet worden. Wat dat betreft ben ik dus écht geen echte man. Het ontbreekt mij aan inzicht, ik denk te veel na over de gevolgen als ik iets verkeerd doe en ben daarnaast altijd het noodzakelijke gereedschap kwijt. Gelukkig zijn er mensen die ervoor geleerd hebben en die mogen van mij TV-beugels ophangen, kabelgootjes frezen en de Centrale Verwarming repareren.

Zelf klussen is mijn ergste nachtmerrie

Als het op computers, websites of het installeren van een thuisbioscoop aankomt ben ik dé man om te bellen. Ik vind het heerlijk om te prutsen met kabeltjes, software of code, maar zelf klussen is mijn ergste nachtmerrie. Ooit kocht ik professioneel gereedschap bij Mastertools, mede omdat de moeder van Morris vond dat ik toch écht wel een gat in de muur moest kunnen boren of een waterleiding om moest kunnen leggen, maar uiteindelijk besloot ik toch om hier “een mannetje” voor te bellen. Af en toe word ik nog badend in het zweet wakker omdat ik in mijn dromen met een boor de waterleiding heb geraakt.

Hoewel ik geen idee heeft waar mijn klusangst vandaan komt, moet ik bekennen dat ik niet echt het goede voorbeeld heb gehad. Ik kan mij niet herinneren wanneer ik mijn vader ooit met een hamer of boor in zijn handen heb zien staan. Bij ons thuis werden de klusjes altijd gedaan door mijn opa en daarnaast was mijn moeder altijd heel handig…

Toch wel handig als je zelf iets kan repareren

Ook de moeder van Morris was wat dat betreft een stuk handiger dan ik. Zij wist altijd precies wat er aan de hand was met de Centrale Verarming en sloeg zonder nadenken een spijker in de muur. Gelukkig ging dit altijd goed. Nu wij niet meer bij elkaar zijn vond ik het toch weer eens tijd om over mijn klusangst heen te komen. Het is immers toch wel handig als je zelf iets kan repareren of installeren. Om die reden heb ik mij voorgenomen om in 2021 geen klusjesman te bellen, maar zelf al mijn klussen op te pakken. Als ik niet weet hoe iets moet, dan kijk ik wel een instructievideo op YouTube en denk ik maar niet na over de eventuele gevolgen.

Ergens hoop ik dat mijn verhuurder een goede opstalverzekering heeft, maar mocht dat niet het geval zijn, dan erken ik hierbij alle aansprakelijkheid. 2021 wordt  het jaar dat ik eindelijk een handige man ga worden en daarmee een voorbeeld in zelfredzaamheid naar mijn zoon. Dat heeft niets te maken met het zijn van een echte man, maar des te meer met het doppen van je eigen boontjes en ook dat is iets wat ik graag aan hem meegeef.

Tips om toch zelf kleine klussen in en om het huis te doen

  • Denk niet na over de gevolgen. Als je hier een beetje gevoelig voor bent dan blijft die klus sowieso nog een half jaar liggen.
  • Beloon jezelf of stel iets leuks in het vooruitzicht. Als je geleerd hebt hoe je een CV moet bijvullen, dan mag je jezelf best belonen met een biertje of lekker eten.
  • Kijk instructievideo’s op YouTube. Beperk je niet tot één video, maar kijk verschillende en leer hiermee verschillende invalshoeken met betrekking tot jouw klus.
  • Trek je niks aan van de mensen om je heen. Niet zenuwachtig worden van kijkers naar jouw klus of de glurende buurvrouw als je in de tuin een paar latten probeert verstek te zagen. Dit is jouw klus en van niemand anders.
  • Wordt een specialist in een bepaald soort klus. Leg bijvoorbeeld een flinke oppervlakte laminaat en doe dat vervolgens ook voor de buurman, je zus en jee beste vriend. Als je hierom bekend staat kun je anderen sneller andere klussen voor jou laten doen zonder “gezichtsverlies”. Jij bent immers rete goed in laminaat leggen.

Als je toch zoiets hebt van “Ik laat dat klussen toch maar aan een ander over” dan is dat natuurlijk ook geen schande. Niet iedereen is een klusser, maar een aantal basiszaken zou ik (vooral als je alleen woont) toch zelf onder de knie proberen te krijgen. Klusjesmannen zijn duur en vooral in deze tijden schaars, dus je helpt hier vooral ook je eigen portemonnee mee.

Klussen nachtmerrie
Geen reactie's

Geef een reactie