Hoe voorkom ik vakantiestress?

Hoe voorkom ik vakantiestress?

Hoe voorkom ik vakantiestress

In een vorig leven was ik hulpverlener op een alarmcentrale voor grote verzekeraars en leasemaatschappijen. Als hulpverlener heb je vaak te maken met stressvolle situaties, zoals ongevallen met en zonder letsel, pech op vervelende en/of gevaarlijke plekken en vaak ook persoonlijk ongemak voor de bestuurder. Deze stress wordt in de vakantieperiode vaak met een veelvoud versterkt, zowel voor de bestuurder als voor de hulpverlener. Hoe voorkom ik vakantiestress?

Ondanks dat ik en mijn collega’s graag mensen van dienst zijn, is veel van deze stress simpel van te voren te voorkomen. Op deze manier hoeft de bestuurder niet kort voor de vakantie met de alarmcentrale te bellen voor pechhulp of hulp bij een ongeval. Hier onder wat tips als je zorgeloos op vakantie wil gaan.

Voorbereiding

Het lijkt misschien een inkopper, maar de belangrijkste tip is: BEGIN OP TIJD MET VOORBEREIDEN! Start 2 weken van te voren met het controleren van het voertuig. Alle essentiële onderdelen moeten worden nagelopen! Let vooral op:

  • Banden (spanning, profiel, oneffenheden)
  • Vloeistoffen (olie, ruitenwisser- en koelvloeistof enz.)
  • Accu
  • verlichting (ook binnen, zelfs in het dashboardkastje!)

Als je rijdt met een caravan is het raadzaam om ook de elektrische installatie van de caravan en de aansluitpunten op zowel auto en caravan te controleren. Dit controleren is het handigst door er best wel een stukje mee te rijden en gewoon door een ander te laten kijken of alles werkt. Doe je dit allemaal op het laatste moment en blijkt er iets niet goed te zijn, dan heb je een probleem! Wat is dan het probleem? Ik heb toch pechhulp? Dat klopt en de pechhulpdienst zal er ook alles aan doen om de auto weer rijdbaar te krijgen, maar lukt dit niet en vertrekt u op zaterdagmorgen om half 4, dan is er geen garage in de wereld die er op dat moment voor kan zorgen dat de auto weer rijdbaar wordt.

Vakantie!

Vervangauto’s met trekhaak zijn doorgaans schaars en veel kleiner. Het kan dus zo zijn dat de hele vakantie uitgesteld of verpest wordt door een onderdeel van €8,50! Tip: vertrek niet in het weekeinde op een onmogelijk tijdstip, maar vertrek doordeweeks vanaf een uur of 8 ‘s ochtends.

Inpakken en wegwezen

De volgende tip is van een wat praktischer aard. Nederlanders maken namelijk een hele exercitie van het meenemen van spullen op vakantie. Zo veel mogelijk kleding, het liefst een halve supermarkt aan levensmiddelen, ook de halve Mediamarkt mag mee om de kinderen stil te houden en niet te vergeten het eigen wc-papier. Op zich niks mis mee, het is fijn om je in den vreemde een beetje thuis te voelen, maar uit ervaring weet ik dat vooral Nederlanders licht doorslaan in de meeneemmanie. Negatieve bijkomstigheid is namelijk het volgende:

De auto (en caravan) moeten worden gevuld met al deze spullen. Hierdoor zijn er in de auto vaak veel elektrische onderdelen aan het werk die de accu leegtrekken. Gevolg is dat de auto met een lege accu komt te staan en de buurman of pechhulpdienst moet worden gebeld om een starthulp te geven.

Het advies wat ik zou willen geven is in eerste instantie om zo weinig mogelijk mee te nemen op vakantie. Alle levensmiddelen die wij hier hebben, hebben ze daar ook! Ja ook een aardappels en pindakaas.. Mooie bijkomstigheid is dat je nog eens wat buiten de camping ziet als je in het dichtstbijzijnde dorp je boodschappen doet en als je de kinderen even op de camping laat spelen met de buurkinderen, heb je de rest van de vakantie en tijdens het boodschappen doen echt een momentje voor jezelf.

We hebben nu op tijd de auto nagekeken, we hebben alle ballast thuisgelaten en zijn op maandagochtend om 08.00 onderweg. De auto is gewoon gestart en ook de caravan rolt stabiel. Mooi! In mijn volgende blog wat tips voor onderweg!

Hoe voorkom ik vakantiestress

Misschien vind je dit ook interessant...

1 Reactie
  • Mijn lichaam is een tempel, alleen nu nog een hele grote - Rob van Laere
    Geplaatst op 12:25h, 19 juni

    […] Geloof me, ik had het ook graag anders gezien. Maar twee weken geleden heb ik samen met vrienden het plan opgepakt om te gaan vermageren. Met mijn 100 kilo schoon aan de haak was ik letterlijk “te veel van het goede”. Ik heb me er lang niet druk over gemaakt. Lang leve de lol! Lekker eten, lekker zuipen en de rest komt later wel. Maar een nieuwe jichtaanval, het gevoel dat ik voor een lachspiegel stond en het gegeven dat sommige shirts wel heel strak stonden, liet mij geen andere keus. Vanaf nu dus gezond eten, misschien iets meer bewegen en bewust omgaan met mezelf en dan straks strak en zonder stress op vakantie […]

Geef een reactie