Wat kost een kind extra aan energie?

Wat kost een kind extra aan energie?

Een tijdje terug schreef ik al dat ik mogelijkheden aan het verkennen ben om te bezuinigen op mijn vaste lasten. Tijdens mijn onderzoek schrok ik een beetje van het verschil in de kosten van energie van voor Morris geboren was en van wat wij nu betalen aan onze energieleverancier. Het is verbazend wat een kind eigenlijk kost aan gas, water en licht in het eerste jaar! In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waar deze kosten liggen en hoe je hier op kan bezuinigen.

Wat zijn de extra kosten van energie tijdens de zwangerschap?

Het duurder worden van de energiekosten begint al tijdens de zwangerschap. Door verschillende oorzaken konden wij onze energieleverancier per maand al 30 Euro meer betalen. Denk maar eens aan kruiken voor harde buiken of extra douchen vanwege overmatig zweten. Ook had Fleur moeite met slapen en was ze langer wakker. Mensen die langer wakker zijn kijken meer tv en hebben het licht langer aanstaan. Allemaal dingen die de energierekening lekker spekten. Ook had ik tijdens de zwangerschap van Fleur meer middag- en avonddiensten, waardoor ook ik meer energie verbruikte.

Al deze extra kosten waren vrij simpel te voorkomen met een besparende douchekop en iets minder lang douchen, maar Fleur doucht nu eenmaal graag lang. Ook had Fleur een boek kunnen lezen in plaats van dat constante genetflix. We hebben boeken zat en ook tijdens de zwangerschap werd onze boekenkast goed aangevuld. Toch had ze de rust niet in haar lijf om zich te concentreren op een boek.

Wat kost een kind extra aan energie?

Na de geboorte begint het extra energieverbruik eigenlijk gelijk! Baby’s moeten in een babybadje en daar is warm water voor nodig. Naast badjes willen baby’ graag eten en daar kost een kind extra aan energie, omdat flesvoeding in een magnetron moet of op een flessenwarmer en anders in een pannetje met warm water. Kortom, allemaal extra energie. Het zuinigst ben je dus als je borstvoeding geeft, maar ook een kolfapparaat kost stroom en is gemiddeld langer bezig dan een flessenwarmer of magnetron.

Als je het eten en wassen gehad hebt, dan moeten ook de babykleertjes nog eens in de wasmachine en in de droger. Deze apparaten kosten echt bizar veel stroom en hadden we dus beter met de hand kunnen wassen. Ook kun je spuugjes en plasjes nog weleens schoon krijgen met een doekje in plaats van de kleding gelijk in de was te doen. Uiteindelijk zijn er zat zaken waarmee we geld hadden kunnen besparen, maar onder de streep kostte Morris ons ongeveer 50 Euro extra aan energie.

Wat hadden we beter kunnen doen om energiekosten te besparen?

Natuurlijk wil je niet constant op de kleintjes letten als je zwanger bent of als je baby net geboren is. Het is logisch dat je tijdens ongemakkelijke tijden of bij gebrek aan slaap meer energie verbruikt. Beter kun je in dat geval op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Overstappen van energieleverancier kan je zelfs extra geld opleveren om uit te geven aan nieuwe spullen voor je pasgeboren baby! Neem van mij aan, je verbruik is het laatste waar je aan denkt als je midden in de nacht een fles op staat te warmen. Meestal wil je dan gewoon zo snel mogelijk weer slapen.

Aangezien Fleur en ik ons eigen bedrijf aan huis hadden was het ook mogelijk geweest om over te stappen naar een zakelijk energiecontract. Helaas word ik sinds ik ondernemer ben doodgegooid met vervelende belletjes over zakelijke energiecontracten afsluiten en heb ik dus een aversie en wantrouwen richting dit soort aanbieders. Als ik overstap van energieaanbieder dan bepaal ik dat het liefste zelf. Voor de ondernemers onder ons is het wel een optie om te overwegen want vaak kun je nog meer besparen.

Wat kost een kind extra aan energie
Wat kost een kind
Geen reactie's

Geef een reactie