Waarom kiezen voor goede raamdecoratie?

Waarom kiezen voor goede raamdecoratie?

De zomer zit er weer aan te komen en daarmee wordt het dus ook steeds langer licht. Daarnaast wordt het binnen ook steeds warmer. Een goeie manier om licht en warmte buiten te houden is het aanschaffen van goede raamdecoratie. Naast dat raamdecoratie er goed uit moet zien en liefst ook nog past bij je interieur, is het van groot belang dat het ook een doel dient. Raamdecoratie zorgt er in eerste instantie voor dat mensen niet naar binnen kunnen kijken als je dat niet wilt, maar houdt tegelijkertijd zonlicht buiten. Welke raamdecoratie kun je nu het beste kiezen? Ik neem het met je door in dit artikel.

Gordijnen

Mijn voorkeur gaar doorgaans uit naar goede gordijnen. Gordijnen op maat houden namelijk zonlicht buiten, maar houden in de winter ook kou tegen en de warmte binnen. Daarnaast geven gordijnen mij altijd een “thuisgevoel”. Ze stralen warmte uit en er is werkelijk niemand die naar binnen kan kijken als je ze goed sluit.

Vooral verduisterende gordijnen hebben mijn voorkeur. Al is het midden op de dag. je kan kinderen toch laten slapen in een volledig donkere kamer, zonder dat deze kamer echt heel heet wordt. Fijne bijkomstigheid is dat verduisterende gordijnen vaak zwaarder zijn en dus een solide gevoel geven bij openen en sluiten.

Jaloezieën

Als ik een strak interieur zou hebben, dan koos ik voor jaloezieën. De horizontale raamverduistering die veel Nederlanders ook wel Luxaflex noemen is volgens mij de meest strakke manier om het licht buiten te houden. Als je toch licht in je kamer wilt, maar geen blikken naar binnen, dan kun je de jaloezieën kantelen en op deze manier blikken buiten houden.

Nadeel van jaloezieën is vaak dat het echte stofvangers zijn die veel bijgehouden moeten worden met een stofzuiger, plumeau of vochtige doek. Heb je geen zin om vaak bezig te zijn met het schoon houden van je raamdecoratie, dan zijn jaloezieën dus niet echt een goed idee. Ook wil de techniek van de touwtjes om jaloezieën omhoog en omlaag te krijgen nog weleens verwarrend zijn, waardoor je vaak opgeknoopte touwtjes of losgeschoten verbindingen ziet.

Rolgordijnen

Ideaal voor een kinderkamer of kamer waar je zelf weinig bent. Een rolgordijn is makkelijk te openen en te sluiten. Rolgordijnen zijn in veel kleuren en motieven te krijgen en passen daardoor op iedere kamer. Kiezen voor een rolgordijn is echt kiezen voor gemak. Ook rolgordijnen zijn te krijgen in een volledig verduisterende variant. Enige nadeel is in mijn ogen dat de randen nog weleens willen krullen en dat het rolsysteem soms vast kan lopen.

Shutters

Persoonlijk heb ik shutters nooit begrepen. Meestal zijn ze duur en hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt het licht nooit helemaal buiten gehouden. Shutters kun je krijgen in veel kleuren en materialen, waaronder hout en kunststof. In veel nieuwe huizen zie je dat de eigenaren hebben gekozen voor shutters die ongeveer manhoog zijn. Het licht komt op deze manier binnen, maar nieuwsgierige blikken worden met deze shutters buiten gehouden.

Welke raamdecoratie je ook kiest, hou in je achterhoofd dat raambedekking meerdere doelen dient en dat het meer moet doen dan er alleen leuk uitzien. Gordijnen in een kinderkamer als je kind de neiging heeft om alles vast te pakken is misschien niet zo’n goed idee. Lamellen als je graag nieuwsgierig naar buiten kijkt zonder al te veel op te vallen zijn daarentegen wel weer een goed idee…

Jaloezieen kopen
Geen reactie's

Geef een reactie