Kinderkamer Inrichten

Kinderkamer Inrichten

Of je nu net verhuisd bent of omdat het gewoon tijd is voor wat anders, een kinderkamer inrichten is altijd een uitdaging. Je kind moet de inrichting leuk vinden. De inrichting van de kinderkamer moet praktisch zijn en ook nog eens de ontwikkeling van je kind prikkelen op zo’n manier dat het past bij de levensfase. Kortom, een hoop dingen om bij na te denken voordat je begint met meubels versjouwen. In dit artikel geef ik je tips om de kinderkamer van jouw zoon of dochter in te richten.

Begin met de muren

Het meest in het oog springende als je een kamer inloopt is vaak de kleur van de muren. Kies je ervoor om de muren gewoon wit te laten, dan zal vaak een meubelstuk deze taak overnemen. Wil je dus afleiding creëren, dan doe je er goed aan de muur een in oog springende kleur te geven. Ook is het mogelijk de muur speels te bedekken met fotobehang. Fotobehang is de ideale manier om een kamer tot leven te brengen. Kijk bijvoorbeeld eens op https://www.photowall.nl/ voor toffe ideeën om de kinderkamer in te richten.

Ben je niet zo van de felle kleuren of fotobehang, dan kun je ook creatief omgaan met andere soorten muurbedekking, zoals schilderijen, posters of fotolijsten met jullie fijnste herinneringen. Wat je ook kiest, begin altijd met de muren als je de kamer van de kinderen gaat inrichten. Zodra de meubelen in de kamer staan is het weer een heel karwei om de muurbedekking te wijzigen.

Meubels om de kinderkamer mee in te richten

Zijn de muren af, dan kun je beginnen met het inrichten van de kinderkamer. Zelf zou ik kiezen voor neutrale meubelen die je later met accessoires nog kan opleuken. Mijn go to kleuren voor meubels op een kinderkamer zijn wit en grijs. Welke meubels je sowieso in een kinderkamer moet hebben? Natuurlijk is een bed het eerste waar je aan denkt. Naast een kinderbed is veel kastruimte in een kinderkamer meer noodzaak dan gemak. Zelf kies ik voor zo’n vakkenkast van IKEA. Daar passen super veel spullen in en meestal ook in een opruimbak, waardoor rommel nagenoeg uitgesloten is.

Heb je een bed en een kast voor de spullen uitgekozen, dan is het tijd voor het uitkiezen van een kledingkast. Bedenk hierbij hoe je de kleren van jouw kind gaat inruimen. Vouw je alle kleren op dan heb je meer aan een ladekast of een kast met planken. Hang je echt alles op, dan zal er ook een stuk met een roede in de kast moeten zitten. Verder moet de kledingkast wat uiterlijk betreft een beetje passen bij de rest van de nieuwe inrichting van de kinderkamer.

Accessoires om de kinderkamer mee in te richten

Om een kinderkamer écht af te maken heb je accessoires nodig. Kussens, zitzakken, posters, de hele mikmak. Probeer ook de accessoires af te stemmen met de behoeften van jullie kind. Of dit nu sensorische ontwikkeling is, leren rekenen of schrijven, voor alles zijn wel accessoires te vinden om een kinderkamer mee in te richten. Hang bijvoorbeeld een krijtbord op om het schrijven te oefenen, of maak voor een net kruipende baby een “voelhoek” waar het kan leren hoe verschillende materialen aanvoelen en reageren. Maak het geheel af met passend beddengoed en je bent al bijna klaar met het inrichten van de kinderkamer.

Gordijnen voor de kamer van je kind

Je zou bijna vergeten dat er ook nog wat voor de ramen van de nieuwe kinderkamer moet. De keuze voor gordijnen of andere manieren om het raam te bekleden is groot en dit is dan ook één van de dingen die ik constant voor mij uit schuif. Mijn zoon is erg gevoelig voor daglicht. Dé nummer één eis is in mijn geval dus verduisterende gordijnen. De keuze werd hiermee al aardig beperkt, maar nu nog de vraag: worden het rolgordijnen, gewone gordijnen, shutters, luxaflex of nog weer wat anders. Als je een knoop moet doorhakken, dan is het het beste om bij jezelf te blijven en te kiezen wat je kent. Ik koos daarom voor klassieke verduisterende gordijnen in een neutrale kleur.

Heb je ervoor gekozen om de wanden wit te laten (of een andere neutrale kleur) dan zou je eventueel ook kunnen kiezen voor gordijnen met een leuk motief. Doe je dit samen met een fotobehang, dan heb je kans dat de kamer een beetje druk wordt. De keuze laat ik natuurlijk helemaal aan jou!

Kies samen met je kind de verlichting uit

Als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke komt het licht in de kamer aan bod. Het is leuk om verlichting samen met je kind uit te kiezen. Door bijvoorbeeld samen een nachtlampje uit te kiezen is het mogelijk dat jullie kind sneller in slaap valt. Het grote licht verdient ook zeker een stem van jullie kleine, aangezien een grote staande lamp of kroonluchter ervoor kan zorgen dat rare schaduwen voor nachtmerries zorgen. Vertrouwdheid en warm licht zijn voor kinderen essentiële onderdelen om een goede ontwikkeling door te maken. Neem bij het kiezen voor verlichting dus zeker de mening van jullie kind mee.

Kinderkamer inrichten
Kinderkamer Morris
Geen reactie's

Geef een reactie