Waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt?

Waar moet je op letten als je een tweedehands auto koopt?

Afgelopen week had ik een klein ongeluk met een tegenpartij. Een flinke tik zorgde ervoor dat mijn auto niet meer verder kon rijden. Hoewel de schade nog best te repareren is, zouden de kosten ver boven de dagwaarde van de auto uitkomen. De auto is dus economisch total loss. Tijd dus om een nieuwe auto te kopen en omdat mijn budget behoorlijk krap is wordt het geen eitje om snel een nieuwe tweedehands auto te kopen. Ik leg  jullie in dit artikel uit hoe ik een tweedehands auto koop.

Lijst van eisen en wensen

Voordat je ook maar een nieuw voertuig gezien hebt, is het aan te raden om van te voren een lijst van eisen en wensen te maken. Ik begin met de eisen: Welke dingen moeten er op de tweedehands auto zitten die je wilt gaan kopen? In mijn geval is het een harde eis dat de nieuwe auto een benzineauto is. Ook mag hij niet meer dan 180.000 kilometer op de teller hebben en moet er meer ruimte zijn dan in de vorige auto. Er moeten sowieso twee kinderzitjes in de auto passen en er moet ruimte genoeg zijn om een kinderwagen te vervoeren. Al met al geen makkelijke opgave als je werkt met een beperkt budget.

Dan is er ook nog het lijstje met wensen: dingen die ik liever wel op de auto zie, maar die geen harde eis zijn. Het allerliefst zou ik weer een Volvo rijden. Helaas is dat gezien mijn budget bijna een onmogelijke opgave. Daarnaast heb ik het liefst een auto met elektrische ramen en een airco. Zitten die er niet op, dan is dit geen probleem, maar het maakt het leven wel makkelijker. Een verse APK is ook geen must, maar het liefst heb ik een jaar lang geen omkijken naar hoge kosten en ondanks dat een APK geen garantie is, iss het wel een indicatie.

Bepaal vooraf je budget

Om te bepalen of ik mijn budget iets kon oprekken keek ik op www.rente.nl. Het is sowieso handig om voor je aan je zoektocht begint duidelijk te hebben wat je exacte budget is voor een auto. Hou er bijvoorbeeld ook rekening mee dat een grotere auto duurder is in de wegenbelasting en vaak ook in de verzekering. Daarnaast is vooraf een budget vaststellen heel prettig bij het zoeken naar een tweedehands auto. Het geeft je vooraf duidelijkheid over hoe breed je je zoektocht in kunt zetten.

Ga je geld lenen voor een auto, besef je  dan wel dat je de komende tijd betaalt voor een voorwerp dat over het algemeen in waarde daalt. Ga je dus over een aantal jaren je auto verkopen, dan krijg je er meestal niet voor terug wat je er in het begin voor betaald hebt. Geld lenen voor een auto biedt echter wel een uitkomst als je op het moment weinig middelen hebt en toch echt een tweedehands auto moet kopen omdat je daar afhankelijk van bent. Op deze manier kun je je budget net iets rekken om een auto te kopen die beter bij jouw wensen past.

Zoek online naar auto’s

Als je een budget hebt en een lijst van eisen en wensen, dan kun je je het beste online oriënteren op een nieuwe tweedehands auto. Op de meeste websites voor tweedehands auto’s kun je deze wensen, eisen en bedragen invullen en dan komen er verschillende auto’s uit de zoekmachine rollen. Zo kun je kijken of er een auto bij zit die voldoet aan al jouw wensen. Ook kun je op deze manier bepalen of jouw zoekopdracht een beetje reëel is.

De tijd van zomaar naar een autodealer toe rijden en een auto uitkiezen is echt voorbij. Kies in de zoekmachine van de autowebsite een straal uit waarbinnen je wilt zoeken en hou je ook echt aan die afstand. Komen er een aantal auto’s uit die voldoen aan al jouw eisen, bel dan met de dealer en vraag of de auto nog te koop staat. Als dat zo is, dan kun je het beste een dag plannen om je lijstje met auto’s te onderwerpen aan een nadere inspectie.

Check de garage

Voordat je de auto onderwerpt aan een nadere inspectie is het aan te raden dit ook bij de garage zelf te doen. Online zijn een hoop gegevens te vinden over bedrijven die tweedehands auto’s aanbieden. Vooral de reviews op Facebook en Google geven een aardig beeld van wat de ervaring van anderen is. Dealerbedrijven van een bepaald merk hebben de naam wat duurder te zijn, maar zijn vaak beter in service en garantie. Algemene garages kunnen soms een lagere aanschafprijs bieden, maar vaak ontbreekt het ze aan merk specifieke kennis en ervaring.

Maak een proefrit

KOOP NOOIT EEN AUTO ZONDER PROEFRIT. Als je een tweedehands auto bij een betrouwbare garage hebt gevonden, ga dan langs voor het maken van een proefrit. Een proefrit is ook niet een ritje om de garage heen, maar echt een tochtje met de auto waarbij je een hoop eigenschappen van het tweedehands voertuig kunt testen. Zorg dus dat je de auto kunt testen bij lage snelheden waarbij je veel moet remmen, zoals in de stad, maar neem je potentiële nieuwe karretje ook mee de snelweg op en kijk bijvoorbeeld of de auto ook mij hoge snelheid soepel schakelt en goed remt. Kijk of er geen rare lampjes branden in het dashboard en gooi ook het volume van een eventueel aanwezige radio eens goed open. Als alles oké aanvoelt, dan is het tijd om een besluit te nemen.

Garantie is niet iets om over te onderhandelen

Als je besluit de auto van de proefrit daadwerkelijk te gaan kopen begint de onderhandeling. De vraagprijs is namelijk bijna nooit de prijs waar een tweedehands auto van eigenaar wisselt. Hoewel bijna iedereen aangeeft dat er bijna niet te onderhandelen valt over de aanschafprijs van een auto, is mijn ervaring toch anders. Maak echter niet de fout om garantie mee te nemen in de onderhandeling. Veel autoverkopers zullen je vragen afstand te doen van garantie in ruil van een korting van 200 of driehonderd Euro.

Hiermee zie je af van een recht dat je eigenlijk sowieso hebt, maar voor enorm lange discussies kan zorgen als er toch iets mis blijkt met de auto. In plaats daarvan kun je beter zorgen dat je niets in te ruilen hebt. Dit scheelt de autoverkoper weer in administratie een een standplaats voor jouw auto en dat is de verkoper vaak wel wat waard. Ook kun je kijken of je onderhoud of opties op de tweedehands auto kan uitonderhandelen.

Auto op naam zetten

Koop je jouw nieuwe auto bij een autobedrijf, dan kun je het kenteken vaak bij de dealer laten overschrijven op jouw naam. De auto op naam zetten doet de door het RDW erkende dealer op vertoon van je legitimatiebewijs. eer heb je niet nodig. Koop je de auto van een particulier dan is het proces wat uitgebreider. Kijk hiervoor op de website van het RDW.

Je nieuwe tweedehands auto verzekeren

Zonder minimaal een WA-verzekering mag je de weg niet op met je nieuwe tweedehands auto. Bijna alle verzekeraars zijn tegenwoordig online te benaderen voor een voorlopige dekking van je nieuwe auto. Mocht je toch telefonisch je auto willen verzekeren, dan is ook dat tijdens kantooruren geen probleem. Buiten kantooruren kan het verzekeren van een auto soms een uitdaging zijn. Gelukkig zijn ook steeds meer verzekeringsmaatschappijen buiten kantooruren bereikbaar om de tweedehands auto te verzekeren.

Als laatste zou ik willen meegeven dat het verstandig is om niet over één nacht ijs te gaan. Laat je niet onder druk zetten door de verkoper. Die auto is er morgen ook nog wel. Als ze het tegendeel beweren is dit vaak een verkooptechniek. Ga na de proefrit naar huis, praat er nog even over met je partner, vrienden of familie en neem daarna pas een besluit. Misschien kun je zelfs nog overwegen een aankoopkeuring op de auto te laten doen. Dit geeft je vaak meer zekerheid over de technische staat van je nieuwe voertuig. Ik wens je in ieder geval veel plezier met de aanschaf van je nieuwe auto.

tips tweedehands auto kopen
Geen reactie's

Geef een reactie