Senseo vacuüm gezogen

Senseo vacuüm gezogen

Toen ik vanmorgen mijn bed uitstapte was het een ochtend als alle anderen. Morris haalde mij net als iedere ochtend om kwart over acht uit mijn slaap. Voor ik hem uit bed haalde deed ik mijn lenzen in en zocht ik naar een schone joggingbroek. Vervolgens liep ik naar de keuken en zette ik het Senseo apparaat vast aan. Tot nu toe nog niks aan de hand. Tot ik de koffiepad in het apparaat deed, een kopje onder de Senseo zette en op de knop drukte. Het Senseo apparaat maakte een raar geluid, gorgelde nog wat en liep volledig vast! Het Senseo apparaat was vacuüm getrokken.

Papa gaat de Senseo repareren

Je kan me niet kwader krijgen dan met dit soort onverwachtse tegenslagen op de vroege ochtend. Net als veel andere ouders heb ik mijn koffie gewoon nodig om de dag te starten, dus kun ik een Senseo die vacuüm trok er niet echt bij hebben. Teleurgesteld, chagrijnig en met enige tegenzin haalde ik Morris uit bed. Onze hond Fred zou even moeten wachten op z’n rondje. Morris zette ik achter een boterham en wat Casper en Emma, want papa gaat de Senseo repareren!

Vacuüm Senseo apparaat verhelpen in vier stappen

De makkelijkste oplossing om een Senseo apparaat uit een vacuüm te halen wordt gelukkig door Philips zelf beschreven. Volgens hen is het geen vacuüm, maar ontstaat er overdruk, doordat het zeefje van de padhouder verstopt zit. Volgens Philips is het probleem in vier simpele stappen te verhelpen:

  1. Schakel de laffe bakkiesmaker uit.
  2. Trek de hendel(??) zo ver mogelijk omhoog en wacht 24 uur(!!!) voor u probeert het deksel opnieuw te openen. Volgens Philips mag je daar “aanzienlijke kracht” voor gebruiken.
  3. Verwijder de padhouder.
  4. Priegel al het vuil uit dat kleine gaatje in het midden van de padhouder. Doe dit met een borstel of leg de padhouder in de vaatwasser. Wij nemen de padhouder tegenwoordig gewoon mee met het normale afwassen.

 

De kans dat het probleem van het vacuüm in je Senseo apparaat hiermee is opgelost is echter nihil. Philips gaat er vanuit dat de overdruk verdwijnt met het afkoelen van het verhittingselement. Inmiddels is het apparaat echter een gesloten systeem geworden en vooral met warm weer is jouw Senseomaker echt niet snel genoeg afgekoeld. Daarnaast wil je ook gewoon nu een kop koffie en niet over 24 uur! Als je een beetje ruimte hebt in de koelkast dan is dit probleem echter snel verholpen. Zet het hele apparaat een half uurtje in de koelkast en meestal gaat de Senseo dan uit z’n vacuüm.

Als dat niet helpt verhelp dan het vacuüm in je Senseo in 15 stappen

Is dit echter ook niet de oplossing, zet dan niet gelijk het apparaat bij heet grofvuil, maar pak een mesje een tie wrap en een platte schroevendraaier en probeer de volgende stappen uit als laatste redding van jouw kopje koffie. Let hierbij wel op dat eventuele garantie op jouw Senseo apparaat na deze “reparatie” komt te vervallen.

  1. Schakel het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. Haal het waterreservoir uit het apparaat en verwijder ook het uitlekbakje en de metalen plaat.
  3. Schroef het achterpaneel los met de daarvoor bedoelde schroevendraaier.
  4. Verwijder het “kraantje” bovenaan het achterpaneel door het een kwart slag naar links te draaien.
  5. Haal het achterpaneel voorzichtig. Het kan zijn dat je hier een mesje voor moet gebruiken om de zijkanten een beetje los te wrikken.
  6. Maak het slangetje los aan de onderkant van het achterpaneel.
  7. Nu alles vrij ligt zie je ook het bovenste slangetje dat naar de padhouder loopt. Als je dit slangetje los haalt verdwijnt het vacuüm in je Senseo apparaat. Knip hiervoor voorzichtig de tie wrap door met een scherpe schaar. Wees voorzichtig en knip niet in het slangetje!
  8. Dep de binnenkant van het Senseo apparaat goed droog. Er is namelijk wat vocht meegekomen na het loshalen van het slangetje.
  9. Je Senseo apparaat kan als het goed is nu weer open! Je kan bijna weer koffie drinken.
  10. Plaats het slangetje terug en maak deze goed vast met een nieuwe tie wrap.
  11. Knip het overgebleven deel tie wrap goed af.
  12. Sluit alle delen van de Senseo weer aan.
  13. Plaats het achterpaneel terug en draai de schroeven aan.
  14. Maak voor gebruik de padhouder goed schoon met azijn en water. Spoel deze vervolgens goed af.
  15. Zet je eerste bakkie pleur van de dag en geniet ervan.

Drink gewoon echte koffie

Als je net als ik echter het geduld hebt van een fruitvlieg, dan heb je zo rond stap acht de Senseo al uit het raam geflikkerd. Senseo is meestal een noodoplossing en niet echt een koffie voor echte genieters. Spaar voor een espresso apparaat of als dat nog niet haalbaar is voor een Nespresso of Dolce Gusto apparaat. De cupjes zijn misschien wat duurder, maar de koffie die je drinkt is ook vele malen lekkerder.

Hoe voorkom je dat je Senseo vacuüm trekt?

Eigenlijk kun je vrij simpel voorkomen dat je Senseo apparaat vacuüm trekt. Door het apparaat goed schoon te houden en originele Senseopads te gebruiken hoort het apparaat minimaal vier jaar mee te gaan. Hoe hou je een Senseo apparaat dan goed schoon?

  • Spoel regelmatig de padhouder. Doe dit niet net na gebruik want daar kan de padhouder van krom trekken.
  • Reinig eens in de maand het Senseo apparaat met het daarvoor bedoelde reinigingsmiddel. Je kan hiervoor ook azijn gebruiken. Laat het waterreservoir vollopen met azijn en druk de twee koffieknopjes tegelijk in. Spoel vervolgens het apparaat nog twee keer door met gewoon water om de losgekomen kalkresten weg te spoelen.
  • Hou de buitenkant van het apparaat vrij van melkresten, klevende substantie en koffievlekken.
  • Geef schimmel geen kans en maak eens in de week de lekbak schoon.
Koelkast tegen vacuum senseo apparaat
Achterpaneel Senseo apparaat
Kraantje Senseo apparaat
Los schroeven achterpaneel senseo apparaat
Verwijderen achterpaneel senseo
Binnenwerk Senseo apparaat
Vacuüm Senseo apparaat
Geen reactie's

Geef een reactie