Haal het Beste uit Jezelf met Nootropics

Haal het Beste uit Jezelf met Nootropics

Als vader met een druk leven kun je soms wel een steuntje in de rug gebruiken. Vooral in deze drukke en gekke tijd, waarin veel van ons gevraagd wordt. Een druk leven gaat vaak gepaard met stress of het gevoel dat de lat soms te hoog ligt. Neem het jezelf niet kwalijk, maar zoek naar oplossingen. Bijvoorbeeld pillen die beloven dat je beter presteert. Of het nu gaat om lichamelijke, mentale of emotionele prestaties. Welkom in de wereld van de Nootropics, waar je het beste uit jezelf kunt halen.

Wat zijn Nootropics?

Pilletjes die je prestaties verbeteren. Helemaal veilig, legaal en gewoon goed voor je. De term nootropics of noötropica betekent eigenlijk geest veranderend, vanuit de Griekse woorden nóos en tropḗ. Het zijn voedingssupplementen die specifiek zijn bedoeld om meer uit jezelf te halen dan normaal. Het eenvoudigste voorbeeld is cafeïne, de concentratieverhogende stof in je bakkie troost van de Kiosk of Starbucks. Het is geen wonder dat veel prestatieverhogende nootropics cafeïne bevatten. Cafeïne heeft nu eenmaal een bewezen effect op de focus en alertheid. Dingen die je nu, terwijl je thuis aan het werk bent met de kinderen om je heen, misschien wel extra goed kunt gebruiken.

Verder zijn nootropics voor de concentratie of andere cognitieve functies vaak verrijkt met vitaminen en mineralen die bijdragen aan het functioneren van het zenuwstelsel, waardoor de werking extra krachtig belooft te zijn. Toch is nootropic veel meer dan een duur woord voor een cafeïne pil met vitamientjes.

Nootropics voor Alles

Nootropics zijn er in allerlei varianten. Sommige werken tegen stress en een verminderde concentratie, terwijl andere nootropics zorgen voor een positiever zelfbeeld of ontspanning. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een supplement voor. Of je nu beter wilt presteren bij de studie naast je baan met de Studeerpil, een betere nachtrust kan gebruiken met Omnimind Sleepwell of je brein in topconditie wilt houden met Brain Bullets Core; nootropics zijn er voor tientallen toepassingen. Je kunt je misschien voorstellen dat een nootropic voor beter te slapen dus geen cafeïne bevat, maar andere rustgevers.

Ook zijn er capsules verkrijgbaar die je helpen bij je sportprestaties. Die bevatten in de regel Cordyceps: een bijzondere medicinale paddenstoel waarmee je het langer uithoudt en stimulerend werkt bij de zuurstofopname van je bloed. En het mooiste? Cordyceps komt regelrecht uit de natuur. Geen chemische rotzooi dus. Het is oprecht hét middeltje dat de sportschool sessie na een drukke werkdag verdragelijk maakt.

Werkt het echt?

Misschien wel de belangrijkste vraag is natuurlijk of je niet geflest wordt met een paar pilletjes die niet werken. We gaan het niet weer over cafeïne hebben, maar we moeten de kracht van de natuur beslist niet onderschatten. Van de brein-versterkende paddenstoel Lion’s Mane is bijvoorbeeld aangetoond dat het de zenuwuiteinden kan laten groeien door middel van een systeem dat nerve growth factor (NGF) wordt genoemd. Op lange termijn heeft dat positieve gevolgen voor je geheugen, reflexen en hoe snel je informatie kunt verwerken. 

De meeste prestatieverhogende nootropics hebben allemaal een basis van een plantenextract. Omdat we in onze drukke levens geen tijd nemen om naar de natuur te gaan, verliezen we het vertrouwen in planten en wat ze voor ons kunnen betekenen. Zonde, want zo weet je misschien niet dat Rhodiola een plant is die je helpt bij vermoeidheid, stress en herstel na ziekte. Rhodiola is een sleutel ingrediënt in bijvoorbeeld Omnimind No.1. 

De nootropic formules die je bij webshops als Dutch-Headshop kunt kopen zijn allemaal onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en zijn gewonnen uit planten of plantenextracten.

Het onderste uit de kan halen

Het lijkt wel science fiction: een pil waarmee je jouw cijfer op een tentamen kunt verhogen of opeens de concentratie hebt om al je werk af te krijgen. De film Limitless uit 2011 en de gelijknamige spin-off serie lieten daar een overdreven versie van zien. Met de pil kon de hoofdrolspeler het onderste uit de kan halen van zijn mentale prestaties. Maar kan het gebruik ook kwaad?

Het nemen van extra plantenextracten en vitaminen is niet zo spannend als in Limitless. Maar het alternatief om medicijnen als ritalin of concerta te nemen die je niet op doktersvoorschrift hebt gekocht is geen goed idee. Heel gevaarlijk zelfs. Die route kiezen kan nare gevolgen hebben, omdat de lichamelijke bijwerkingen als hartkloppingen en de verslavingskans heel reëel zijn. Vanzelfsprekend is het ook geen goed idee om meer te nemen dan de maximale dosering. Gelukkig staat dat allemaal netjes op de potjes van de geteste nootropics.

Haal het beste uit jezelf

Zijn het stressvolle tijden en kun je wel wat extra stimulans gebruiken in je leven? Kijk dan eens wat nootropics voor jou kunnen betekenen. Ze zijn te vinden bij online gezondheidswinkels, drogisten of bijvoorbeeld een online smartshop. Webshops die nootropics verkopen staan vol met handige informatie. De weg naar de beste versie van jezelf is korter dan je denkt. 

Wat zijn Nootropics?
Nootropics gezond
Geen reactie's

Geef een reactie