Problemen met slapen? Deze tips kun je gebruiken om er vanaf te komen

Problemen met slapen? Deze tips kun je gebruiken om er vanaf te komen

Problemen met  slapen zijn hier in huis aan de orde van de dag. Gelukkig heb ik er zelf geen last van, maar de rest van ons gezin heeft nog weleens problemen om de ogen dicht te krijgen of als er geslapen wordt, niet om de zoveel tijd wakker te worden. Nu de lente zijn intrede weer doet en de dagen weer langer worden zijn de problemen met slapen helaas ook meer aanwezig. Naast het licht gaat ook de warmte binnenkort weer komen en om ons voor te bereiden ben ik op zoek gegaan naar tips tegen problemen met slapen.

Een vast slaapritme tegen slapeloosheid

De belangrijkste tip die ik kan geven is dat je moet zorgen voor een vast slaapritme. Als je problemen hebt met slapen is gebrek aan ritme hier vaak de oorzaak van. Doordat je de ene avond om 22.00 gaat slapen en de andere avond pas om 01.00 op bed ligt, is het voor je lichaam onmogelijk om zich voor te bereiden op een goede nachtrust. Het resultaat is dan ook bijna altijd slecht slapen. Ga dus zo veel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en zet de wekker ook op dezelfde tijd. Je lichaam kan dan gebruik maken van deze routine om je lichaam en hersenen op de slaap voor te bereiden.

Slecht slapen door het verkeerde dekbed

Maak gebruik van een vier seizoenen of een zomers dekbed. Om goed in slaap te komen moet je lichaam afkoelen. Dit is bijna niet mogelijk als je in de zomer onder een dik donzen dekbed licht en dat heeft dan weer insomnia als gevolg. Je kunt dus slecht slapen door het verkeerde dekbed! Je blijft woelen en draaien doordat je het te warm hebt en komt daardoor pas heel laat in slaap. Zonder dekbed slapen is vaak net wat te koud dus slapeloosheid is het gevolg. Door een zomers dekbed aan te schaffen komt je lichaam precies goed op temperatuur en kun je weer fijn een hele nacht slapen.

Op deze manier slaap je binnen de kortste keren als een os

Een andere oorzaak van slapeloosheid is inspanning. Het is dan ook aan te raden om je twee uur voor het slapen niet meer geestelijk of lichamelijk in te spannen. Die dus geen dingen als sporten, werken of gamen vlak voor het slapen gaan. Je kan de klok erop gelijk zetten dat je problemen krijgt met slapen. Kies er dus voor om je dag anders in te vullen door iets eerder op de avond te gaan sporten, het gamen naar voor het eten te verplaatsen en het werk te laten voor overdag. Op deze manier slaap je binnen de kortste keren als een os.

Ideale remedie tegen problemen met slapen

De aanvoer van verse zuurstof is een ideale remedie tegen slaapproblemen. De verse zuurstof zorgt voor een prettige luchtcirculatie in jouw kamer en de lucht die jij inademt bevat zo veel mogelijk zuurstof en geen reststoffen van eerdere uitademing. Het is dus aan te raden om altijd een raam op een kier te hebben staan of op een andere manier verse lucht je kamer in te krijgen. Op die manier heb je binnen no time je slaapprobleem het  hoofd geboden en kun je de volgende ochtend weer fit opstaan.

Verplaats het douchen van de ochtend naar de avond

Om echt goed te kunnen slapen adviseer ik je om vlak voor het slapen gaan eens te douchen. Verplaats het douchen van de ochtend naar de avond. Door een warme douche wordt je loom en slaperig en daarnaast kun je lekker fris je bed in. Als je liever toch ’s ochtends onder de douche staat, probeer dan ’s ochtends en ’s avonds te douchen, alleen dan twee keer korter. Zo heeft je lijf geen problemen meer met slaap en is er van insomnia sowieso al geen spraken meer. Als je na verloop van tijd een ritme hebt opgebouwd, dan kun je misschien weer wat minder douchen, doordat je lichaam gewend is geraakt aan het slaapritme.

Problemen met slapen,slecht slapen,insomnia
Geen reactie's

Geef een reactie