Nog even geen koophuis

Nog even geen koophuis

Inmiddels ben ik al bijna een jaar bezig met de wederopbouw van mijn leven. Na een periode van dakloosheid, de rouw om het verlies van mijn relatie, het vinden van werk, een woning en het weer stoppen met het werken in loondienst, is het nu tijd om stil te staan bij wat ik in korte tijd behaald heb en plannen te maken voor de toekomst. Eén van die plannen was aanvankelijk het kopen van een huis. Voor nu heb ik dat toch even op de lange baan geschoven. In dit artikel leg ik uit waarom.

Onderhoud van een koopwoning kost serieus geld

Het zijn de kosten waar ik op dit moment totaal geen rekening mee hoef te houden die ervoor zorgen dat ik terughoudend ben in het kopen van een woning. Ik hoef me als huurder niet druk te maken om gevelrenovatie info of nieuwe kozijnen. Al dit soort zaken laat ik lekker over aan mijn verhuurder, in de hoop dat deze ook daadwerkelijk onderhoud pleegt als dat nodig is.

Ik had bijvoorbeeld geen idee dat gevels impregneren een ding was om bijvoorbeeld schimmels te weren of de muren brandvertragend te maken. Dat soort dingen leer je pas als je een huis koopt of hebt gekocht denk ik. Dat soort zaken passen op dit moment nog even niet in mijn hoofd en aangezien mijn droomhuis nou niet echt een nieuwbouw rijtjeshuis is, neem ik nog even de tijd om te sparen voor onderhoud en bijvoorbeeld mijn droom badkamer.

Het krijgen van een hypotheek voor een koopwoning is voor mij onmogelijk

Op dit moment is het voor mij onmogelijk om een hypotheek te krijgen voor een koopwoning. Naast dat ik zelfstandig ondernemer ben en dit nog geen drie jaar doe is ook het maximaal te lenen bedrag een ding. Met mijn huidige inkomen kan ik net iets meer dan twee ton lenen. Dat is helaas te weinig voor het huis waar ik graag in zou willen wonen. Eigen geld heb ik (nog) niet, dus tot ik ongeveer een ton of vier kan lenen en zeker €40.000,- eigen geld heb is een koopwoning echt een illusie.

Natuurlijk kan ik meer en harder gaan werken. Natuurlijk kan ik een baan in loondienst nemen en daarmee alles waar ik momenteel voor sta het raam uitgooien, maar ik heb iets te doen hier op aarde en de kansen en mogelijkheden die dat met zich meebrengt zorgt ervoor dat ik keuze moet maken voor de lange termijn. Niet alle opdrachten aannemen dus, maar rust creëren. Werken aan mijn eigen gezondheid en volhouden aan waar ik in geloof zijn dus belangrijke thema’s.

Eerst een basis leggen voor de toekomst

Daarmee kom ik gelijk aan één van de belangrijkste redenen waarvoor ik nog geen koopwoning wil kopen. Rust. Het is een roerig jaar geweest en veel beslissingen zijn genomen omdat het even niet anders kon. Eerst wil ik een basis leggen voor de toekomst en bepaalde beslissingen herzien of heroverwegen. Wil ik ondernemer blijven? Wil ik blijven wonen waar ik nu woon? Wat zijn dingen waar mijn zoon nu meer aan heeft? Deze basis maakt het mogelijk om later betere, weloverwogen beslissingen te nemen. Tot die tijd blijf ik even zitten waar ik zit, in mijn huurwoning met rust aan mijn kop.

Geen koophuis
Geen reactie's

Geef een reactie