Kun je je auto verkopen om te bezuinigen?

Kun je je auto verkopen om te bezuinigen?

Het zijn barre tijden als het om het bezitten van een voertuig aankomt. Het hebben van een auto zorgt bij mij in ieder geval voor een groot deel van de vaste lasten die ik maandelijks heb. Naast wegenbelasting en verzekering voor mijn auto is er ook nog eens de hoge benzineprijs en moet je een auto ook nog onderhouden. Vooral als een auto wat ouder is, zoals die van mij, zijn deze kosten zeker niet gering. Daarom stelde ik mezelf de vraag: Moet ik mijn auto verkopen? In dit artikel neem ik je mee in mijn overwegingen.

Neem geen overhaaste beslissingen

Ga niet meteen je auto of motor verkopen. Vooral de auto zorgt voor de meeste gezinnen voor een hoop vrijheid en het verkopen van je auto zorgt dat je beperkt bent in de afstanden die je zelfstandig kan afleggen. Moet je ver reizen voor je werk, de school van je kinderen of woon je op het zeldzame stukje afgelegen gebied dat Nederland nog heeft, dan adviseer ik je gelijk om niet te bezuinigen door je auto te verkopen. Bedenk welke manier van transport de auto kan vervangen in je dagelijkse bezigheden en bereken wat de kosten hiervan zullen zijn. Openbaar vervoer is tegenwoordig vaak een duurdere optie dan een eigen auto of motor.

Wat doe je zonder auto in noodgevallen?

Als vader van een zoon wil het nog weleens gebeuren dat er een ritje naar de dokterspost of de spoedeisende hulp gemaakt moet worden. In het geval van een verkoudheid kan dit nog wel met de bus, maar als er een bowlingbal op de teen van je zoon valt, ben je toch blij dat je een auto hebt en niet een uur in de bus hoeft te zitten met een bloedend kind dat ook nog eens heel hard huilt (ik spreek uit ervaring).

Daarnaast woont mijn naaste familie op 100 kilometer afstand. Mocht er met hen iets gebeuren, dan ben ik zonder auto zeker twee uur onderweg. Niet echt handig dus om mijn auto te verkopen. Ook voor minder spoedeisende gevallen is het handig om een auto te hebben, bijvoorbeeld om de enorme hoeveelheden speelgoed en eten te vervoeren na een bezoek aan oma of tante.

Is je auto een luxewagen of een transportvoertuig?

Ik kan mij het leven zonder auto bijna niet meer voorstellen. Dagelijks maak ik minimaal 60 kilometer met mijn trouwe Volvo. Dat doe ik meestal met een goed gevulde kofferbak en soms moet de achterbank zelfs omlaag. Dan is er even geen ruimte voor een kinderstoel of een zitverhogerĀ  en mag mijn zoon als uitzondering meerijden op de passagiersstoel. Mijn auto is dan ook echt een soort lastwagen waarmee ik goed gevuld door Breda rij.

Heb je de auto echter om alleen personen te vervoeren, dan is het wellicht een idee om je auto te verkopen en gebruik te maken van een platform om je auto te delen. Vaak kun je redelijk voordelig gebruik maken van een auto deel systeem en bezuinig je zodoende op kosten voor onderhoud en verzekering.

Ik verkoop mijn auto niet

Al met al heb ik uiteindelijk besloten mijn auto niet te verkopen. Sociaal en administratief zitten daarbij voor mij nog steeds te veel haken en ogen aan het niet hebben ervan. Ik blijf gewoon lekker rijden in mijn tweedehands auto. Wellicht als er in de toekomst handigere manieren komen om een voertuig te delen of te huren, dat ik dan mijn auto verkoop.

Auto verkopen bezuinigen
Geen reactie's

Geef een reactie