Een nieuwe of tweedehands auto?

Een nieuwe of tweedehands auto?

Zoals jullie wellicht wel weten ben ik een persoon die doelen stelt voor zichzelf. Dit jaar is één van die doelen het kopen van een nieuwe auto. Nu hoeft een voor mij nieuwe auto écht geen auto uit de fabriek te zijn. Een goeie tweedehands is wat dat betreft net zo goed. Een auto met de kop eraf, een goede staat van onderhoud en een set goeie banden is wat mij betreft een harde eis. Toch kijk ik ook nog naar een nieuwe auto.

De huidige automarkt

Vanwege het te kort aan grondstoffen en onderdelen (met name chips) is het momenteel moeilijk om snel aan een nieuwe auto te komen. Vooral als je shopt in het luxe segment of als je een snelle auto wilt, zul je een paar maanden op je nieuwe voertuig moeten wachten. Er zijn zelfs ondernemers die in grote hoeveelheden auto’s kopen en deze na een paar maanden wachten met een flinke marge verkopen. Nu shop ik echt niet in het duurste segment, maar vijf maanden wachten op een auto is zelfs mij te gortig.

Een tweedehands auto kopen

Wat dat betreft loont het de moeite om eens de tweedehands markt te bekijken en te zien wat daar te koop is. Of je nu gaat voor de beste SUV of een jonge middenklasser, de kans is groot dat je sneller een jong gebruikte auto vindt dan dat je met een nieuwe wegrijdt. Let wel op want door de krapte op de automarkt is het onderhandelen een beetje veranderd. Heb je iets in te ruilen, dan kun je praten, maar kom je met lege handen, dan mag je blij zijn als je de gewilde merken tegen de vraagprijs meekrijgt.

Een tweedehands auto en dan vooral de voertuigen jonger dan drie jaar zijn goud geld waard. Vooral de hybride en volledig elektrische modellen kunnen je een goede onderhandelingspositie geven voor een nieuwe gezinswagen. Let wel op dat de staat van onderhoud, bekleding en lak erg belangrijk zijn voor je onderhandelingspositie. Misschien verstandig om voordat je een auto inruilt, even met deze auto langs een poetsbedrijf te gaan.

Koop niet zomaar een occasion

Toch wil ik je adviseren niet zomaar een occasion te kopen. Verdiep je eerst in wat je wilt en wat de eisen zijn van jouw nieuwe tweedehands auto. Denk bijvoorbeeld aan het aantal stoelen, de laadruimte en het verbruik. Met de huidige benzineprijzen zal zeker dat verbruik een belangrijke beslisfactor zijn. Heb je jouw lijst van wensen en eisen opgesteld, dan kun je kijken wel model hieraan voldoet.

Als je vervolgens een shortlist hebt gemaakt, dan loont het de moeite om gebruikerservaringen van eigenaren door te nemen. Neem dit mee in de keuze die je maakt voor een nieuwe auto en je hebt gelijk wat bagage om mee te onderhandelen als je in de showroom staat.

Bespreek jouw keuze met je partner

Het is belangrijk om je partner altijd mee te laten beslissen. Deel jouw voorkeur dan ook altijd met je partner. Het is natuurlijk leuk om je oog te laten vallen op een Volvo XC90, maar als je partner deze te groot vindt, of het niet eens is met de kleur van de bekleding, dan heb je nog maanden lang een huis met herrie als je deze keuze niet eerst hebt gedeeld. Beslissen in een relatie doe je nog altijd samen.

Daarnaast is het ook aan te raden om je kinderen in ieder geval mee te nemen tijdens de proefrit. Als je op de markt bent voor een SUV, dan is het fijn om te weten hoe ver het reiken is naar de achterbank en hoe makkelijk de kinderstoelen geplaatst kunnen worden.

Tweedehands SUV kopen
Geen reactie's

Geef een reactie