Kamperen met kleine kinderen

Kamperen met kleine kinderen

Kamperen met kleine kinderen kan heel leuk zijn, maar ook de nagel aan je doodskist als je jezelf niet goed voorbereidt. Als jongen van een jaar of acht ging ik met mijn ouders mee kamperen in België en ondanks de goede herinneringen staan ook de kleine rampen, een ziek zusje en een aparte verjaardag mij nog goed in het geheugen. Door de ervaringen die ik in de jaren daarna opdeed met kamperen en de ervaringen van vrienden en bekenden kan ik nu deze blog met jullie delen, zodat jullie niet dezelfde fouten begaan. 

Maak gebruik van een lichtgewicht tent

De tent die wij meenamen naar de Ardennen was gigantisch. Dat dacht ik tenminste tot we hem op hadden gezet. De tent was namelijk niet zo heel groot, maar deze tent had massieve palen en een super dik tentdoek. Dat is wel even wat anders als de lichtgewicht tent waar we nu mee zouden kunnen kamperen. Een lichtgewicht tent vouw je zo uit en binnen een half uur kun je gaan slapen of kunnen de kinderen de tent in voor hun middagdutje. Slaat het weer ineens om, dan kun je de tent ook zo weer invouwen en kun je naar een zonnigere camping of een hotel rijden.

Maak veel toiletstops onderweg

Kamperen met kleine kinderen is eigenlijk een soort spoorzoekertje naar het volgende toilet. Het is aan te raden je kinderen voor vertrek nog even te laten plassen, maar alsof de duvel ermee speelt, er is er altijd nog wel één die na een kilometer of dertig weer moet. Zorg dan ook dat je onderweg voldoende stops maakt. Dit voorkomt rode uitslag als je kinderen nog luiers dragen. Dragen ze geen luiers meer, dan voorkomt het vooral natte kleren en een natte achterbank. Probeer ook de vochtinname te beperken tot een minimum. Alleen als het echt heet is in de auto moeten alle inzittenden goed hydrateren. Is de temperatuur wat fijner dan kan drinken ook vlak voor de tussenstops.

Laat de kinderen in een aparte tent slapen

Deze tip komt voor de meeste jonge ouders nog weleens als een mokerslag. Als je gaat kamperen met kleine kinderen in een tent, is het echt aan te raden om kinderen vanaf een jaar of vier oud een aparte tent te geven. Doordat de kinderen in een eigen tent slapen kun je als ouder (veel) later naar bed en nog even een kaartje leggen of een wijntje drinken. Als je vervolgens naar bed gaat hoef je geen kunstgrepen uit te halen om de kleine niet wakker te maken.

Je kan natuurlijk ook een grote tent nemen, maar mijn ervaring is dat het geluid van ritsen en het rammelen van glazen toch leidt tot wakker wordende kinderen en luchtbedden met drie personen erop. Neem van mij aan dat ook papa en mama gezellig samen willen slapen en niet met een kleuter in het midden.

Maak vooraf thuis een taakverdeling voor op de camping

Vanaf een jaar of vier oud kunnen kleine kinderen op vakantie ook klusjes doen. Maak hier dankbaar gebruik van en stel samen met het gezin een takenlijst samen. Jullie kunnen bijvoorbeeld voor de vakantie al oefenen met afwassen en uitleggen hoe je een voortent kunt stofzuigen. Ook het bed opmaken moet op vakantie best kunnen voor een peuter/kleuter. Probeer goed gedrag te belonen met kleine zaken als een sticker of iets lekker, maar maak de prestatie niet te groot.

Ga op avontuur en verken de omgeving

Als je twee weken op vakantie gaat en in die twee weken alleen maar op de camping blijft, dan zul je zien dat kinderen zich gaan vervelen. Ga daarom op avontuur en verken de omgeving. Kleine kinderen hebben een hekel aan alles wat met veel lopen of cultuur te maken heeft, dus bezoek liever een pretpark, speeltuin of dierentuin. Vraag bij de receptie van de camping wat voor leuke dingen er te doen zijn in de omgeving. Op die manier doorbreek je de cyclus van zwembad naar voortent, naar restaurant en terug naar de voortent. Je hoeft echt niet elke dag op pad, maar zorg in ieder geval dat de kleintjes terugkomen van hun kampeervakantie met een verhaal voor hun vriendjes en vriendinnetjes.

Kamperen met kleine kinderen
Ontspannen kind op kampeervakantie
Geen reactie's

Geef een reactie