Je huis isoleren

Je huis isoleren

De winter komt er weer aan en dat betekent kou! Ondanks dat we al een paar jaar geen echte winter gehad hebben wil ik er wel een klein beetje warm bijzitten. Aangezien mijn appartement uit 1968 stamt en dus nog niet modern verwarmd kan worden, ben ik op zoek gegaan naar wat tips om je huis zo goed mogelijk te isoleren. Deze tips deel ik hier met jullie.

Belangrijk! Vergeet de kruipruimte niet te ventileren

Voor mij niet zo heel relevant, want ik woon in een appartement. Voor huiseigenaren met een kruipruimte is het echter heel erg relevant om bij het isoleren van je woning de kruipruimte te ventileren. Door het warmteverschil in je huis en in de kripruimte kan er condens ontstaan. Deze condens zorgt weer voor schimmel, nare geurtjes en bij houten vloeren en/of balken voor houtrot. Je kruipruimte ventileren is dus erg belangrijk als je je huis gaat isoleren.

Spouwmuurisolatie om goedkoop en effectief te isoleren

Eén van de snelste en ook nog goedkoopste manieren om je woning te isoleren is spouwmuurisolatie. De meeste huizen gebouwd na 1920 hebben een binnenmuur én een buitenmuur. Daartussen zit een holle ruimte die zich in de winter kan vullen met koude lucht. Hierdoor is je huis moeilijker warm te krijgen én te houden. Door deze ruimte op te vullen met isolerend materiaal wordt je huis dus sneller warm en kan je huis deze warmte ook langer vasthouden. Hierdoor bespaar je dus ook op je energienota!

Een groot nadeel van spouwmuur isolatie is dat spouwen nogal eens gevuld kunnen zijn met puin en rommel. Voordat de spouwen gevuld kunnen worden met isolerend materiaal, zullen eerst de spouwen moeten worden leeggehaald. Dit kan (vooral bij oudere huizen) aardig in de papieren lopen. Hou hier dus rekening mee als je een offerte voor spouwmuurisolatie aan gaat vragen.

Naden en kieren dichten

Wil je zelf aan de slag met het isoleren van je huis, zonder dat je daar een bedrijf voor in moet huren, dan kun je het beste beginnen met het dichten van naden en kieren waar warme lucht door kan ontsnappen. Door deze naden en kieren kan ook koude lucht naar binnen, dus het dichten hiervan is snel, safe en simpel. Dit kan door het gebruiken van tochtstrips bij deuren en ramen. Voor andere kieren kun je kit of purschuim gebruiken. Bepaal van te voren goed voor welke ruimte je kit of purschuim gaat gebruiken, Niet ieder middel is even milieuvriendelijk of gezond.

Plak folie achter de radiator

Als je radiatoren gebruikt om je huis te verwarmen dan gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte verloren via de buitenmuren. De warmte trekt in de muren en verlaat langzaam de woning. Door de ruimte achter de radiator goed schoon te houden en te voorzien van radiatorfolie, ga je dit warmteverlies tegen. Je zult merken dat je huis sneller warm wordt en minder snel afkoelt. Dit is duidelijk terug te zien op de energienota.

Dubbel glas is al jarenlang een belangrijke isolatie

Het is eigenlijk al bijna standaard in moderne woningen. Dubbel glas zorgt voor enorme isolatie van je huis. Heb je nog geen dubbel glas in je woning en wil je je huis goed isoleren, dan raad ik je aan hier eens over na te denken. Veel warmte verlaat het huis via de ramen. Dubbel glas gaat dit zeker tegen. Daarnaast zorgt dubbel glas er ook voor dat je buiten minder geluid van binnen hoort en komt er minder koude lucht naar binnen.

Hou er wel rekening mee dat veel ramen met dubbel glas ook nieuwe kozijnen nodig hebben. Deze combinatie kan er voor zorgen dat dubbel glas nogal een investering wordt. Woon je in een koophuis, dan verhoog je hier wel de waarde van je huis mee. Woon je in een huurhuis, probeer je huisbaas dan te interesseren in het verhogen van de waarde van zijn investering.

Tips huis isoleren
Geen reactie's

Geef een reactie