Radiator schoonmaken

Radiator schoonmaken

Mijn zoon heeft de laatste tijd een naar kuchje. Nu is dit niet een gewone verkoudheid. Ook ben ik bang dat het niet iets is wat slechts tijdelijk aanwezig is. Voordat we naar de huisarts gingen moesten mijn ex en ik eerst het één en ander uitsluiten, dus zaken als astma, bronchitis, gewone verkoudheid en allergieën passeerden de revue. Om te kijken hoe mijn zoon reageerde op stof moest eerst mijn hele huis van top tot bodem schoongemaakt worden. Zo ook de radiator van de verwarming. O de horror…

Wat heb je nodig om de radiator van de verwarming schoon te maken?

Het schoonmaken van een radiator is  doorgaans een werkje dat ik liever oversla. Het liefst neem ik gewoon vloerverwarming. Dat hele ding stofvrij maken, al het stof opzuigen en dan ook nog in alle kamers vette handen en koffievlekken van de verwarming afhalen is niet mijn grootste hobby. Toch is met het juiste gereedschap het schoonmaken van de verwarmingselementen zo gedaan. Om de radiator schoon te maken heb je doorgaans niet meer nodig dan:

 • Een radiatorborstel
 • Het welbekende sopje met een vochtige doek
 • Luchtdrukreiniger of een compressor
 • Een droge doek
 • De stofzuiger

Hoe maak je de radiator schoon?

 1. Of je luchtdruk of een radiatorborstel moet gebruiken hangt een beetje af van het soort radiator dat je hebt en of er bijvoorbeeld een vensterbank over de radiator hangt. Is dit laatste het geval, dan zul je de radiator niet goed schoon kunnen maken en kun je beter een luchtdrukreiniger of een compressor gebruiken. Zelf kies ik ervoor om de hele radiator eerst grof met luchtdruk te reinigen en vervolgens de hoeken en kieren na te lopen met de radiatorborstel.
 2. Gebruik de stofzuiger om stofpluimen en afgebladderde verf op te zuigen.
 3. Vervolgens Maak je de buitenkant en de bovenkant van de radiator vuil en vet vrij met een sopje en een vochtige doek. Zorg ervoor dat je geen chemisch schoonmaakmiddel gebruikt om je radiator schoon te maken, want chemische stoffen verdampen zodra je de verwarming aanzet en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
 4. Maak de verwarmingselementen globaal droog zodat ze in ieder geval niet meer druppelen. Dit voorkomt nare zwarte vlekken op de vloer van spul dat nog achter de verwarming vandaan komt.

Waar moet je nog meer aan denken als je de radiator schoonmaakt?

 • Veel stof in huis kan zorgen voor droge lucht in huis. Zorg dus dat je minimaal twee keer per jaar de radiatoren grondig schoonmaakt. Dit voorkomt droge lucht, maar ook geïrriteerde luchtwegen, ontstoken amandelen en zelfs astma.
 • In plaats van een compressor is het ook mogelijk om een fohnn met een verlengsnoer te gebruiken. Deze maakt echter niet net zo grondig schoon.
 • In plaats van een radiatorborstel kun je de lamellen van een radiator ook schoonmaken met een panty. Laat één van de benen van de panty door de lamellen vallen, pak deze onderaan de radiator beet en haal de panty op en neer door de lamellen heen en je radiator is weer stofvrij en schoon.

Mijn zoon is inmiddels bij de huisarts geweest en na aardig wat onderzoek blijkt dat zijn amandelen steeds kort heftig ontsteken. Deze moeten er dus binnenkort waarschijnlijk uit. Ik blijf in de tussentijd netjes maandelijks de radiator schoonmaken. Ik merk namelijk dat ik sindsdien veel vrijer adem.

Radiator schoonmaken
Geen reactie's

Geef een reactie