Hoe hou je je huis veilig als je op vakantie gaat?

Hoe hou je je huis veilig als je op vakantie gaat?

Als het een beetje meezit mogen we de komende maanden weer op vakantie. Hoewel we heel erg voorzichtig moeten zijn kan ik jullie zeggen dat ik écht wel toe ben aan een beetje zon zee en strand. Natuurlijk hoop ik wel op een klein beetje cultuur. Naar Italië gaan en geen Italianen spreken is natuurlijk een beetje raar. Als we ons huis twee weken achter laten dan wil ik dat natuurlijk wel zo veilig mogelijk doen, dus niet de deur achter mij dichttrekken en weggaan. Tegenwoordig moet je echt wel voorzorgsmaatregelen nemen voordat je voor langere tijd je huis kunt verlaten.

Sluit je deur af met een veiligheidsslot

Misschien heb je nog nooit nagedacht over hoe jullie huis is beveiligd. De eerste stap in het beveiligen van je huis is een veiligheidsslot kopen. Een veiligheidsslot verschilt op een aantal manieren van een gewoon slot. Het slot wordt door middel van een aantal maatregelen beschermd tegen de meest gebruikelijke manieren om in te breken. Een veiligheidsslot wordt vaak gebruikt voor het afsluiten van buitendeuren en is minder geschikt voor binnenshuis.

Wil je met een gerust hart op vakantie gaan, dan kun je het veiligheidsslot ook nog laten certificeren. In Nederland kan dat op twee manieren, namelijk met het SKG Keurmerk en het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Bij het Politie Keurmerk Veilig wonen wordt de veiligheid van je hele huis bekeken alvorens je het certificaat krijgt. Het SKG Keurmerk bepaalt door middel van één, twee of drie sterren hoe goed een slot bestand is tegen inbraak.

Vraag je buren een beetje op te letten

Sociale controle is extreem belangrijk als het aankomt op het veilig houden van je huis als je op vakantie bent. Heb je een nieuwsgierige buurvrouw of een behulpzame buurman die een oogje in het zeil kan houden als jij op vakantie gaat, dan zou ik die zeker vragen om een beetje op te letten. Zonder al te veel extra moeite kunnen ze opletten of ze rare dingen zien en misschien zelfs wel even de vissen eten geven en wat plantjes water geven. Beter een goede buur dan een verre vriend is niet voor niets een spreekwoord dat al jaren meegaat.

Vertrouw je je buren echt heel erg dan zou je hen zelfs kunnen vagen of ze de auto een paar keer kunnen verplaatsen en de post weg te leggen. Op deze manier heeft geen enkele inbreker door dat je op vakantie bent. Als er overdag mensen door het huis lopen en als het licht gewoon ’s avonds aangaat dan is jouw huis allang niet meer interessant voor inbrekers. Spreek af dat je dit ook voor je buren doet als zij op vakantie gaan en het mes snijdt gelijk aan twee kanten.

Vraag iemand op je huis te passen

Woon je in een rare buurt of vertrouw je die rare buurman voor geen meter? Vraag dan of een bekende die paar weekjes op jullie huis kan passen. Zelf hebben Fleur en ik afgelopen jaar ook op het huis van mijn zusje gepast. Dat was voor ons toen ook een beetje vakantie. Maak van te voren duidelijke afspraken en als je hele persoonlijke spullen hebt, verstop die dan goed. Het is ook mogelijk deze spullen een tijdje ergens anders neer te leggen. Daarnaast moet je je wel goed voelen met iemand die een paar weken in je huis bivakkeert. Niet iedereen vindt dit een fijn idee.

Als je vrienden of familie vraagt om op jouw huis te passen, zorg dan wel dat er een sort overlevingspakket klaarligt. Een mandje met fijne spullen die ze kunnen gebruiken terwijl ze tijdens jouw vakantie op jouw huis passen. Wees creatief en verzorg een biertje, wijntje, wat lekkers te eten en een lijstje met alle wachtwoorden en toegangscodes. Als mensen zich welkom voelen zullen ze beter opletten en zo is je huis nog veiliger tijdens jouw vakantie.

Laat het erop lijken dat je wel thuis bent

Als je echt niemand vertrouwt is het ook mogelijk om het erop te laten lijken dat je thuis bent, terwijl je eigenlijk gewoon ver weg aan een zwembad ligt. Door gebruik te maken van een simpele tijdklok op de lichtschakelaar en goede afspraken met de postbode kom je een heel eind. Op die manier hoef je geen mensen in je huis toe te laten als je dat niet wilt en kun je toch met een gerust hart veilig op vakantie. Stel de tijdschakelaar in, zodat deze ’s avonds op of rond zonsondergang aan gaat en inbrekers denken wel twee keer na voor ze jouw woning betreden.

Vraag daarnaast de postbode om geadresseerde post een tijdje niet te bezorgen of bij de buren door de bus te doen. Op deze manier komt er geen stapel post voor de deur te liggen waardoor buitenstaanders jouw afwezigheid op kunnen merken. Op deze manier kun je je huis veilig achterlaten als je op vakantie gaat.

Maak gebruik van domotica

Ben je een echte gadget freak, dan kun je nog veel verder gaan in het laten lijken dat je thuis bent. Door middel van apps en hardware kun je op afstand het licht bedienen, de tv aanzetten en zelfs het raam af en toe open doen. Laat het gras eens maaien door de robotgrasmaaier en bedien op afstand de sprinklers om het gras en de planten te besproeien. Door alle levendige handelingen zal het lijken alsof je gewoon thuis bent en inbrekers zullen echt niet inbreken in een huis waar de tuin net is gesproeid.

Er zijn ook deurbellen en doorkijkers met een camera. Als inbrekers eerst voor de zekerheid aanbellen, dan kun je op meer dan duizend kilometer afstand kijken wie er voor de deur staat en zelfs de aanbeller te woord staan via een microfoon. De techniek staat voor niets en je huis was nog nooit zo veilig tijdens je vakantie.

huis veilig vakantie
Geen reactie's

Geef een reactie