Tips voor als je op vakantie gaat met een peuter

Tips voor als je op vakantie gaat met een peuter

Als het een beetje meezit mogen we dit jaar heel misschien toch nog op vakantie! Ik ben heel voorzichtig positief als ik de nieuwsberichten over Corona in het buitenland zie. Ik hoop dan ook dat we toch nog een last minute naar bijvoorbeeld Italië kunnen boeken en daarmee voor het eerst écht met onze zoon Morris op vakantie kunnen gaan. Je kunt jezelf vast voorstellen dat zo’n vakantie naar Italië met ons drukke bestaan, Corona en het feit dat we al vier jaar niet op vakantie zijn geweest  best welkom is. Aangezien ik jullie net zo’n toffe vakantie gun als ons geef ik jullie een aantal tips om te gebruiken als je op vakantie gaat met een peuter.

Gebruik City Passes

Toen ik nog geen kinderen had bereidde ik mijn vakanties nauwelijks voor. Zo ben ik zonder vaccinaties naar Gambia geweest en heb ik urenlang in de rij gestaan voor de Burj Khalifa. Nu ik een kind heb en ik veel met andere ouders heb gepraat weet ik dat je een vakantie het beste een beetje kunt plannen. Bepaal dus van te voren waar je naartoe gaat, wanneer je daar naartoe gaat en wat je daar gaat doen. Zo kom je dus niet tijdens je vakantie met een zwaar verbrand kind te zitten, omdat deze in de volle zon in een zoutwaterpretpark heeft gespeeld. Een goed voorbeeld van voorbereiden is het aanschaffen van city passes. Met city passes bespaar je tijd en geld bij bezienswaardigheden en musea.

Als wij met ons gezin naar Italië gaan bezoeken we zeker de prachtige stad Rome. Voor Rome bestaat er ook een kortingskaart, namelijk de Roma Pass. Ook al ga je maar een dagje naar Rome, deze kaart is zeker de moeite waard. Zo kun je gratis naar het Colosseum en hoef je daar met de Roma Pass ook niet in de rij te staan. Dubbel voordeel dus waar je als ouder met kleine kinderen zeker gebruik van moet maken.

Kies voor een huurauto als je op vakantie gaat met een peuter

Als je op vakantie gaat met kleine kinderen, dan kun je bezienswaardigheden natuurlijk bezoeken met een taxi of het openbaar vervoer. Hoewel dit misschien een goedkopere optie is, zowel de taxi als het openbaar vervoer kunnen veel tijd kosten en soms zelfs zorgen voor stress. Voor een onbezorgde vakantie in het buitenland met een peuter zou ik gaan voor een huurauto.

Met een huurauto kun je gaan en staan waar en wanneer je maar wil. De meeste huurauto’s zijn tegenwoordig zo zuinig dat je tijden je vakantie niet meer dan een tank benzine oprijdt. Als je normaal autorijdt en dus geen schade maakt komen er ook geen extra kosten bij voor het eigen risico van de verzekering. Zo heb je dus een stressvrije, misschien iets duurdere, maar ontspannen vakantie. In het kader van een goede voorbereiding zou je zelfs kunnen kijken waar je in de buurt van bezienswaardigheden gratis of voordelig kunt parkeren.

Neem weinig mee op een citytrip

Ga je tijdens je vakantie op bezoek in een grote stad of een drukke bezienswaardigheid, neem dan weinig bagage mee. Laat zoveel mogelijk spullen in je hotel, appartement of tent en neem alleen het hoognodige mee. Als je op vakantie gaat met een peuter moet je snel en flexibel kunnen reizen. Peuters zijn onvoorspelbaar en zorgen er ook voor dat je af en toe minder goed op je bezittingen let. Het is dus makkelijk om tassen, camera’s en andere dure bezittingen uit het oog te verliezen of te vergeten. Dieven en zakkenrollers weten dit en letten dus extra goed op toeristen met jonge kinderen.

 • Broodjes kun je kopen in de stad of net buiten het centrum. Gebruik apps als Zoover of Google voor leuke tentjes in de buurt die geen vermogen hoeven te kosten.
 • Foto’s maken van je peuter op vakantie kan ook met je telefoon. Hier heb je echt geen mega dure spiegelreflexcamera voor nodig.
 • Rugtassen worden minder snel geroofd of gerold dan handtassen. Doe echter geen spullen in de ritszakjes aan de voor- en zijkant.
 • Zorg dat je peuter tijdens de citytrip genoeg te doen heeft. Op die manier hoef je ook geen tablet mee te nemen.
 • Handdoeken, zwembroeken, sokken en petjes: alles is te koop en hoef je dus niet mee te nemen als het niet gepland is. Kom je onverwachts een leuk zwembad tegen of zijn de wangetjes van je peuter zo verbrand dat een petje handig is. Koop die dan onderweg.
 • Waarom Nederlanders toch altijd met mega veel spullen op weg moeten is mij een raadsel. Ik ken mensen die hele trays met water meenemen op hun vakantie. Dat water kun je ook gewoon daar kopen  en is vaak nog goedkoper ook. Iedereen die meer dan twee Euro betaalt voor een flesje water moet een stempel op zijn voorhoofd krijgen en mag nooit meer op vakantie.

Peuters geven geen fuck om cultuur

Wil je als ouders op vakantie met een peuter, beperk dan de culturele hoogstandjes tot een minimum. Peuters geven geen fuck om cultuur. Ze zijn nog te klein om er iets van te leren en na een uur bij het Colosseum gaan ze drammen, zeuren en als het even kan proberen ze weg te lopen. Peuters willen op vakantie eigenlijk hetzelfde als je man: eten, drinken, vermaakt worden en slapen. Het is dus heel simpel. Vouw culturele uitstapjes tussen dingen die leuk zijn voor kinderen. Ga eerst naar de McDonalds, bezoek daarna iets cultureels en sluit de dag af met entertainment of de dierentuin. Uiteindelijk scheelt dit ook ’s nachts een paar uur slaap want van al die bijlen, strijdwagens en rare helmen krijgen kinderen nachtangsten.

Op deze manier heeft je kind niet eens door dat het cultuur inademt en zal het waarschijnlijk zelfs slapen of zijn ogen uitkijken als jullie door een museum lopen. Vervolgens zijn jullie de beste ouders op aarde omdat je de olifanten hebt laten zien of omdat er een toffe vuurwerkshow was waar ze tot in de late uurtjes naar hebben mogen kijken. De invouwtechniek voor cultuur werkt top, maar kent ook grenzen. De culturele bezienswaardigheid mag echt niet langer dan twee uur duren. Bespreek of reserveer dus van te voren, zodat je niet al te lang in de rij hoeft te staan.

Hou je vakantie met een peuter leuk, licht en levendig

Met de invouwtechniek hou je jullie vakantie al leuk, licht en levendig, maar er zijn nog meer tips. In deze alinea kort een aantal zaken om te onthouden als je met een peuter op vakantie bent. Hou je je aan deze punten dan is jullie vakantie voorbij voordat je er erg in hebt en ben je waarschijnlijk ook nog eens uitgerust teruggekomen van vakantie. De 5 ultieme tips zijn:

 • Ga niet in discussie met een peuter. Jij bent de baas en dat moet je laten zien. Zijn jullie het niet eens dan zal de peuter misschien een minuut huilen, maar daarna zal het jouw leiderschap accepteren.
 • Zorg voor voldoende entertainment en dan bedoel ik geen iPad of PlayStation. Ga naar een hotel waar ze entertainment voor de kinderen hebben. Op die manier hebben jij en je partner ook even tijd voor elkaar.
 • Maak geen ruzie. Accepteer tijdens de vakantie dat je partner soms naar schaars geklede mannen of vrouwen kijkt en maak er geen punt van als de ander misschien iets te laat naar bed wil of net wat te veel gedronken heeft. Ruzie geeft jouw peuter een slechte herinnering aan zijn of haar eerste echte vakantie en dat wil je als ouder je kind niet aandoen.
 • Zwemmen is verplicht! Bommetjes, glijbanen, the works! Ook jij gaat met jouw peuter het zwembad in op vakantie. Zo niet, dan mag je biij terugkomst je ouderschapspas inleveren.
 • Maak plezier en maak je niet druk. Het is vakantie
Peuter op vakantie
Roma Pass Colosseum
1 Reactie

Geef een reactie