Huis afkoelen

Huis afkoelen

Zomers in Nederland zijn onvoorspelbaar. Het ene moment zit je in de stralende zon op een terras, het andere moment moet je vluchten voor een overstroming of heb je schade aan de auto door een hagelbui. Die onvoorspelbaarheid zorgt er ook voor dat veel mensen niet weten hoe ze hun huis afkoelen als het ineens heel warm wordt. Ik neem je mee in de dingen die ik doe om mijn huis af te koelen tijdens een hittegolf.

Deuren van lege ruimtes sluiten

Het eerste wat mensen doen als het warm wordt is proberen om het huis te koelen door ramen en deuren open te zetten. Dit is alleen niet  zo’n heel goed plan. Door de ramen en deuren open te zetten maak je namelijk een warme luchtstroom die zich door je huis verplaatst. Je kan natuurlijk een mobiele airco kopen om de warme lucht tegen te gaan, maar hou liever ramen en deuren gesloten. Warmte uit huis krijgen begint met de warmte niet toelaten in je woning. Als de zon lange tijd op je huis staat kun je het beste alle ramen en deuren gesloten houden.

Ik heb het hierbij niet alleen over ramen en buitendeuren. Hou ook de deuren van kamers waar je niet in bent consequent gesloten. Door ruimtes klein te houden kun je deze sneller koelen, bijvoorbeeld door  de ramen ’s morgens vroeg voordat het warm is even open te zetten, maar deze moet je niet vergeten te sluiten voordat de zon weer op gaat.

Alle gordijnen en zonwering dicht

Het klinkt misschien simpel, maar het werkt echt. Hou gordijnen en zonwering gesloten. Dit is de meest effectieve manier om je huis koel te houden. Bij mij is de zonwering op droge zomerdagen permanent gesloten en ik merk echt dat het vele malen koeler is in huis. Op de kamers waar geen zonwering is houd ik de gordijnen dicht en ook dit zorgt voor daling van de temperatuur in huis van een paar graden. Ik ben nog aan het denken aan de aanschaf van een airco, dus binnenkort maar eens gebruik maken van de mobiele airco keuzehulp.

’s ochtends en ’s nachts luchten

Nog een tip voor het afkoelen van je huis: Als het op hele warme dagen toch heel warm in huis is geworden laat ik het huis ’s nachts en ’s ochtends afkoelen door alle ramen waar een hor voor zit open te zetten. Zit er geen hor voor de ramen, dan zou ik dit niet doen, want voor je het weet ben je het feestmaal van een hele zwerm muggen. Ook ’s ochtends tot een uur of negen laat ik het huis lekker doortochten. Daarna gaan de ramen weer netjes dicht om de koele lucht in huis vast te houden. Op deze manier voorkom je overigens ook droge lucht in huis.

Eet koude gerechten

Ook alweer iets dat logisch klinkt, maar wat veel mensen niet doen. Eet koude gerechten! Van warme gerechten eten krijg je het namelijk sneller warm, waardoor je de temperatuur in huis ook als warmer ervaart. Door koude gerechten te eten, zoals salades of brood, heb je het dus sneller minder warm!

Daarnaast wordt de keuken tijdens een half uur koken soms wel twee graden warmer. Deze warmte moet ergens heen en zal zich door het huis verspreiden. Je koelt dus eigenlijk je huis door tijdens warme periodes minder vaak te koken. Natuurlijk kun je ook eten bestellen of een avondje de stad in gaan.

Zorg dat er koude lucht in je huis komt

Een ventilator aanzetten zorgt misschien aanvankelijk voor een koel gevoel, maar meestal is dat maar tijdelijk. Met een ventilator verplaats je alleen maar de warme lucht die je voelt in huis. Een oplossing is misschien om de ventilator te gebruiken om een airco na te maken. Kijk in het filmpje hier onder hoe je dat doet.

Met bovenstaande tips zou je huis dan binnen de kortste keren weer lekker koel moeten zijn. Natuurlijk niet zo snel als met een professionele of mobiele airco, maar het scheelt in ieder geval de investering. Geniet tijdens het zomerse weer vooral van de zon, maak een hitteplan voor je baby of peuter en zorg dat je naast een koel huis een koel hoofd houdt.

Huis afkoelen
Huis koelen met zonwering
Geen reactie's

Geef een reactie