Het belang van een leuke hobby

Het belang van een leuke hobby

Kinderen lijken een eindeloze reeks aan hobby’s te hebben, van lekker tekenen en knutselen tot klusjes in de tuin en bewegen. Als volwassene voelt het soms alsof je jouw hobby’s kwijt raakt of je bent alweer vergeten dat je ooit een hobby had. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je werkt veel van je vraagt en je andere verantwoordelijkheden hebt. Kinderen grootbrengen is natuurlijk ook geen gemakkelijke taak! Toch is het heerlijk om tijd vrij te maken voor iets dat echt van jou is. Dit kan een stoere hobby zijn, zo heb ik altijd al willen rijden op een crossmotor, maar natuurlijk kan echte ontspanning ook betekenen dat je op je gemak een kruiswoordpuzzel maakt. 

Welke hobby past bij jou?

Heb jij nog geen hobby gevonden maar wil je deze wel graag hebben? Dan is het belangrijk om eerst op zoek te gaan naar wat je graag doet. Het kan ook best even wat tijd kosten voordat je een hobby vindt waar je echt wat mee hebt. Denk eens aan je kindertijd en hoe jij je tijd het liefst doorbracht. Misschien word je blij en ontspannen van lezen, breng je het liefst buiten tijd door, wil je in beweging zijn of is er een instrument dat je lange tijd hebt bespeelt en wat je weer op kunt pakken. Veel mensen krijgen hun hobby mee vanuit hun opvoeding, bijvoorbeeld omdat tennis bij jullie thuis erg populair was. 

Je talenten vinden

Een hobby zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en het dagelijks leven even de boel kunt laten. De enige eis aan een hobby is dan ook dat het iets is waar je van geniet. Tijdens het beoefenen van je hobby kun je dan weer helemaal opladen. Voor veel mensen biedt een hobby een creatieve uitlaatklep. Zo kun je jouw creativiteit kwijt in schilderen, fotograferen, tekenen en schrijven, maar bijvoorbeeld ook als je gek bent op koken en jezelf iedere keer weer uitdaagt om een gerecht uit een voor jou onbekende keuken te bereiden. Dit is een hobby waar je gezin waarschijnlijk ook erg blij mee gaat zijn. Dit is wat ik verder doe om te ontspannen in deze snelle wereld.

Verminder stress met een hobby

Door je talenten te gebruiken en te doen wat je leuk vindt kun je in een flow raken. Flow houdt in dat je zo geconcentreerd opgaat in je bezigheid dat je de tijd vergeet en je enkel focust op het project dat voor je ligt. Dit zorgt ervoor dat je eventjes niet met je gedachten bij werk, to-do-lijstjes en andere ‘moetjes’ bezig bent. Een hobby zorgt er niet alleen voor dat je een betere werk-privébalans ervaart maar ook dat je minder last krijgt van stress en stress sneller los kunt laten. Vermoeidheid en stress worden namelijk niet alleen veroorzaakt door drukte thuis en op het werk, maar vooral doordat je daarna de batterij niet meer helemaal oplaadt.  

Zo maak je tijd voor een hobby

Heb jij het gevoel dat je te druk bent en daardoor niet toe komt aan een hobby?  Uit onderzoek blijkt dat het aantal uren dat we hebben om te lanterfanten de afgelopen 10 jaar nauwelijks verandert is. De helft van het aantal vrije uren wordt echter niet als vrije tijd ervaren, omdat we deze tijd veel doorbrengen op social media, bingewatchen op Netflix of bankhangen voor de televisie. Door dagelijks een uurtje vrij te maken voor jouw hobby hoef je dus niets wezenlijks te missen.  Misschien dat ik toch nog ooit op die crossmotor stap!

leuke hobby
Geen reactie's

Geef een reactie