Het voordeel van houten speelgoed

Het voordeel van houten speelgoed

Er is niks aan te doen, ik heb een voorkeur voor speelgoed dat niet tot weinig geluid maakt ter voorkoming van irritatie. Wat dat betreft is houten speelgoed voor mij als vader dus ideaal. Helaas heeft Morris in de speelgoedwinkel vaak een andere voorkeur en wil hij vooral het felgekleurde speelgoed dat een hoop kabaal maakt. Wat dat betreft is online shoppen voor mij ideaal. Zo koop ik houten speelgoed van Houtspel gewoon online, zonder dat Morris daar een stem in heeft. Dat lijkt nogal pauper papa, maar Morris speelt inmiddels meer met Holztiger dieren dan met de praatgrage Toet Toet’s.

Het voordeel van houten speelgoed

Alles waar een batterij in kan, kan stuk. Dat is wat ik vroeger al leerde bij het vak techniek op de middelbare school. Mijn leraar had een voorkeur voor houtbewerking en natuurkundige trucs. We bouwden dus bruggen van papier en lijm die hele emmers water konden dragen en we maakten dieren en kabouters van hout. Ik heb dus nooit geleerd een elektrisch werkend iets te maken. Dat is ook het voordeel van houten speelgoed: het kan bijna niet kapot! De verf kan vervagen, het hout kan soms splinteren, maar over het algemeen gaat houten speelgoed veel langer mee dan het fel gekleurde plastic speelgoed op batterijen.

Morris speelt het liefst met Holztiger dieren en dan vooral met de krokodil en de leeuw. Bij het uitpakken van de beestjes was Morris gelijk enthousiast. Ze hebben interessante kleuren en er zit veel vorm in de wilde beesten. Boerderijdieren als het varken of een schaap vind hij ook leuk, maar wilde dieren hebben nu echt de voorkeur. De dieren van Holztiger gaan over de toonbank voor ongeveer de zelfde prijs als een Toet Toet, maar voor dat geld heb je een stukje handwerk in handen dat zeker twee generaties meer meegaat.

Hoe combineer je houten speelgoed met speelgoed van plastic?

Natuurlijk gaan houten speelgoed en de plastic herriemakers heel goed samen! Je kan bijvoorbeeld een geweldige racebaan maken van de Grimm’s Regenboog. De rechte stukken maak je van knijpers of van houten blokken. De bochten zijn dan heel kleurig en verschillend van grootte waardoor de racebaan super leuk is om keihard met de auto’s doorheen te gaan. Daarnaast kun je houten dieren ook gewoon in een Duplo dierentuin neerzetten.

Het liefst heb ik natuurlijk helemaal geen speelgoed dat midden in de nacht af gaat als ik naar het toilet loop. Ook heb ik liever geen apparaten die liedjes zingen als ik met een klant aan de telefoon ben. Toch maakt ook houten speelgoed best kabaal. Als je zo’n diertje maar hard genoeg tegen de houten vloer aan slaat dan komen de buren vanzelf vragen of je het wat zachter kan doen. Met een beetje fantasie is een plastic speeltafel zo een drumstel waar je met een krokodil een liedje kan trommelen. Op deze manier kun je plastic en houten speelgoed dus ook combineren.

We spelen langer en met minder prikkels

Laten we eerlijk zijn, deze papa is gewoon een klein beetje prikkelgevoelig en daardoor heb ik moeite mij te kunnen ontspannen. Daar heeft Morris veel minder last van en dat is eigenlijk een voordeel. Toch zorgt houten speelgoed doorgaans voor veel minder prikkels waardoor ik minder ge├»rriteerd en vooral ook langer samen met mijn zoon kan spelen. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind alle zingende tablets, schreeuwende brandweerauto’s en dansende poppen ook geweldig, maar na een kwartier heb ik dit wel gezien. Door samen met zelf Morris dierengeluiden te maken en de leeuw de bruine beer te laten achtervolgen, kan ik dit uren volhouden.

Houtspel heeft houten speelgoed van Holztiger
Wilde dieren van Holztiger besteld bij Houtspel
Holztiger houten speelgoed
1 Reactie

Geef een reactie