Een espresso machine uitzoeken. Hoe doe je dat?

Een espresso machine uitzoeken. Hoe doe je dat?

Koffie sleept mij door de crisis en dat is geen leugen. Of het nu uit onze Senseo is of uit een espresso machine is niet relevant. Dagelijks drink ik tussen de acht en vijftien koppen koffie. Deze koppen koffie zijn nagenoeg allemaal koud helaas, wat dan weer komt door mijn aandacht vragende, niet alleen kunnen spelende peuter. Dit lieve kleine jongetje begint eindelijk een klein beetje te praten en dat houdt op zijn beurt weer in dat hij alles wil benoemen of laten zien. Wie ben ik om er dan geen feedback op te geven? Als ik vervolgens terugkom bij mijn zuurverdiende kopje koffie, dan is deze bijna altijd koud.

Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe espresso machine

Begrijp mij niet verkeerd! Ik hou zielsveel van onze zoon en hij is ook zeker niet de oorzaak van de koude koffie. Helaas ben ik bang dat ons Senseo koffie apparaat het aan het begeven is en Haagse bakkies begint af te leveren. Om te beginnen krijg ik namelijk nog maar de helft van een normale bak koffie die daarnaast ook nog eens niet goed op temperatuur is als ze gezet wordt. Tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe espresso machine dat ons in ieder geval de komende paar jaar kan voorzien van warme en volle koppen koffie of espresso.

Helaas is een espresso machine niet zomaar uitgezocht en gekocht. Deze apparaten zijn er in zoveel soorten en maten dat het moeilijk is om er één uit te kiezen die echt bij onze wensen past. Daarom neem ik jullie mee in mijn zoektocht en leg ik jullie uit hoe ik tot de keuze voor ons nieuwe koffieapparaat ben gekomen. In duidelijke stappen neem ik je mee in de zoektocht naar het zwarte goud. Niet voor mij, maar voor de fabrikant van die machine, want die dingen zijn dus echt takke duur.

Lijst met eisen en opties

Het eerste wat je altijd moet doen als je een dure aankoop gaat doen is een lijst met eisen en opties maken. In een lijst met eisen en opties geef je aan waar jouw aankoop, in dit geval dus een espresso machine, in ieder geval aan moet voldoen (eisen) en wat het apparaat verder mag hebben (opties). In deze lijst kun je ook de zaken opnemen wat de aankoop sowieso niet mag bevatten. Maak de lijst zo uitgebreid mogelijk en vul deze ook tijdens je zoektocht aan met nieuwe informatie.

In het geval van de espresso machine was de lijst van eisen vrij simpel. Het apparaat moet espresso kunnen maken van koffiebonen die we zelf malen. Hiermee vielen sowieso de Senseo en de Nespresso machines af. Bonenkoffie is namelijk toch het allerlekkerst. Daarnaast moest de sterkte van de koffie op het apparaat te regelen zijn. Sterke koffie is namelijk helemaal mijn ding, maar je kan Fleur niet chagrijniger krijgen dan dat ze wakker wordt met een te sterke bak cappuccino. Dat is gelijk de volgende eis. Het apparaat moet een goede bak cappuccino kunnen zetten zonder hier al te veel moeite voor te hoeven doen. Het schoonmaken van de reservoirs moet makkelijk gaan en het apparaat moet niet storingsgevoelig zijn.

Opties voor een espresso machine

Dat waren de echt harde eisen. De opties waren voor deze aankoop eens een keer niet heel erg uitgebreid. Het liefst een niet te groot espresso apparaat natuurlijk, want onze droomkeuken is niet zo groot. Verder moet het apparaat makkelijk zijn in bediening of in ieder geval makkelijk uit te leggen, zodat ik niet de hele tijd het haasje ben om koffie te zetten. Dingen als ontkalken, schoonmaken en de grootte van het koffiepulpbakje zijn voor mij echt compleet irrelevant, dus daar ben ik niet naar gaan kijken.

Als je vervolgens een lijst van eisen en opties hebt kun je met deze lijst het internet afstruinen, op zoek naar jouw of in dit geval mijn espresso apparaat. Daarnaast is het ook echt aan te raden om als de winkels weer open zijn eens een normale winkel met espressomachines te bezoeken. Blind een apparaat kopen is niet echt mijn ding, dus ook wij zullen voordat we de aankoop doen en voor ik kan genieten van een heerlijke bak espresso, eerst een winkel bezoeken om de apparaten eens in het echt te bekijken. Neem je lijst met eisen en opties ook mee naar de winkel, dit maakt het maken van je keuze een stuk makkelijker.

Goedkoop is bij keukenapparatuur bijna altijd duurkoop

Heb je vervolgens de machine gevonden die jouw perfecte kop koffie gaat zetten, dan moet je zeker nog op een paar andere zaken letten bij de aankoop van een espresso machine. Goedkoop is bij keukenapparatuur bijna altijd duurkoop. Afhankelijk van de eisen die je hebt is een goed apparaat bijna altijd tussen de 400 en 900 Euro, met uitlopers naar nog veel duurder. Voor normaal thuisgebruik met een goed kop koffie en aardig wat opties kom je echt al aan de 600 Euro. Dat is even schrikken, maar geloof mij, het is echt de moeite waard. Let ook op of het apparaat de bonen maalt of dat je nog een bonen maler moet kopen voor je kunt genieten van een straffe bak espresso.

Ben je een echte koffiepurist, dan kun je ook nog kijken naar de druk waarmee de espresso wordt gezet en het filtersysteem voor het water dat in je espresso komt. Ook zijn er tegenwoordig volautomatische espresso machines die via een app of Google Home een kop heerlijke espresso voor je kunnen maken. Helaas brengen ze deze nog net niet naar je toe! Ik weet inmiddels welke apparaten er op mijn shortlist staan. Binnenkort ga ik op zoek naar een showroom voor het  uitkiezen van ons nieuwe espresso apparaat.

Espresso machine kiezen
Geen reactie's

Geef een reactie