Een motorrijbewijs halen

Een motorrijbewijs halen

De kogel is door de kerk! Deze zomer wil jij je motorrijbewijs gaan halen en het liefst wil je zo snel mogelijk beginnen aan vette toertochten samen met je vrienden die al een motorrijbewijs hebben. Hoewel het CBR momenteel chocking klem zit vanwege de achterstanden die zijn ontstaan door corona, is het echt nog wel mogelijk om voor het einde van de zomer jouw motorrijbewijs in het bezit te hebben. Jij hebt immers al je gewone rijbewijs, dus met je verkeersinzicht zal het wel goed zitten… Toch?

Fout! Het rijden op een motor is heel anders dan het  besturen van een voertuig met vier wielen en een stuur. Ook heb je speciale motorkleding nodig en kost alleen het uitzoeken van een helm die bij je past al bijna een hele werkdag. Mijn advies is dan ook om de tijd te nemen en je goed in te lezen voordat je aan het halen van je motorrijbewijs begint. Ik heb een aantal zaken voor je uitgezocht, zodat je in ieder geval goed beslagen ten ijs kunt komen op je eerste motorrijles.

Een motorrijbewijs halen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je motorrijbewijs wilt halen. Voor iedereen is de verklaring weer anders. Vaak hoor ik dat mensen een nieuwe hobby zoeken en bij motorrijden uitkomen omdat het spanning, snelheid en vaardigheid combineert. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je geen nieuwe Porsche kunt betalen, maar vanwege je midlifecrisis wel in het middelpunt van de belangstelling wilt staan. Het meeste hoor ik toch het gevoel van vrijheid en aangezien je overal kunt parkeren, geen APK hoeft uit te laten voeren en een tweedehands motor vinden makkelijker is dan het vinden van een tweedehands auto, snap ik die redenatie helemaal.

Soorten motorrijbewijs

Om het halen van je motorrijbewijs overzichtelijk te maken bestaan er drie categorieën voor het motorrijbewijs. Daarnaast moet je net als bij het autorijbewijs een theorie examen afleggen. De verschillende categorieën voor het motorrijbewijs zijn er om het verkeer veiliger te maken en de motorrijder te beschermen. Ze zijn namelijk ingedeeld op leeftijd en het vermogen van de motor waar je op wilt gaan rijden. Je hebt voor de motor het A1 rijbewijs, A2 rijbewijs en het A rijbewijs.

Theorie examen motor

Het theorie-examen voor je motorrijbewijs heeft vijftig vragen. Veel vragen zijn ja/nee vragen, meerkeuzevragen, maar er zijn ook vragen waar je zelf iets in moet vullen. Van de vijftig vragen moet je er 44 goed beantwoorden om te slagen. De vragen die je krijgt hebben te maken met jouw theoretisch verkeersinzicht, de verkeersregels, zoals voorrangsregels en verkeersborden, milieuregels en voertuigtechniek. Als je minder dan zes fouten hebt slaag je voor het theorie-examen voor het motorrijbewijs. Het theoriecertificaat blijft een jaar en zes maanden geldig.

A1 rijbewijs

Het A1 rijbewijs is het eerste rijbewijs dat je als motorrijder zult moeten halen. Je mag al aan de rijlessen voor de lichte motor (categorie 1) beginnen als je 17 jaar oud bent. Een lichte motor heeft een maximaal vermogen van 11 kW. Het theorie-examen mag je ook op je zeventiende halen. Als je praktijkexamen wilt doen voor het A1 rijbewijs moet je 18 jaar oud zijn.

Het praktijkexamen categorie 1 voor het motorrijbewijs bestaat uit twee delen:

  • Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen)
  • Praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)

Om toegelaten te worden tot het praktijkexamen voertuigbeheersing heb je een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat nodig. Pas dan mag je plaats nemen op de motor om het praktijkexamen af te leggen en te proberen om jouw motorrijbewijs te halen.

Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen voertuigbeheersing mag je ook beginnen aan het praktijkexamen verkeersdeelneming. Heb je je theorie-examen en deze twee examens gehaald, dan mag jij je de gelukkige bezitter van het motorrijbewijs A1 noemen.

A2 rijbewijs

Een A2 rijbewijs of categorie 2 rijbewijs is bedoeld voor motoren met een vermogen tot maximaal 35kW. Als je dus een A1 rijbewijs hebt en nog geen examen het gedaan voor middelzware motoren, dan mag je deze ook nog niet besturen.

In dat geval mag je vanaf je negentiende jaar rijles nemen op een motor tussen de 12kW en 35kW. Hiervoor hoef je niet opnieuw een theoriecertificaat te halen. Als je vervolgens 20 jaar bent mag je examen doen. Heb je al twee jaar of langer je A1 motorrijbewijs dan kan dit zelfs in een combi-praktijkexamen, waarin zowel AVB als AVD getoetst worden.

Heb je nog geen A1 motorrijbewijs dan kun je vanaf je twintigste levensjaar ook examen doen om je A2 motorrijbewijs te halen. Je zult hiervoor wel ook je theorie-examen moeten doen en vervolgens apart het voertuigbeheersingsexamen en verkeersdeelnemingsexamen moeten afleggen.

A rijbewijs

Ga je voor het echte zware werk, dan is er ook nog een motorrijbewijs A. Dit rijbewijs is voor alle motoren met een zwaarder vermogen dan 35kW. Heb je nog geen rijervaring of heb je korter dan twee jaar je rijbewijs voor een middelzware motor (categorie 2), dan kun je het A rijbewijs halen met een aantekening code 80. Je mag dan de eerste twee jaar alleen op zware motoren met drie wielen rijden. Na twee jaar vervalt de aantekening code 80 en mag je gewoon op alle motoren rijden. Als je 24 bent op het moment van examen, dan is het ook mogelijk om een motorrijbewijs te krijgen zonder aantekening code 80.

Heb je al twee jaar je categorie 2 motorrijbewijs, dan mag je zonder beperkingen je zware rijbewijs gaan halen en mag je na een goed afgelegd praktijkexamen alle motoren besturen.

Heb je een eigen motor nodig voor je motorrijbewijs?

Een eigen motor is vaak niet nodig om je motorrijbewijs te halen. Meestal hebben rijscholen motoren beschikbaar die aan alle wettelijke eisen voldoen. Vaak is het vooral de verzekering die moeilijk doet om rijles te volgen op jouw eigen motor. Informeer bij de rijschool wat hun voorwaarden zijn om je motorrijbewijs te halen op jouw eigen motor. Hou er rekening dat de verzekeraar van de motor vaak speciale pakketten heeft voor het volgen van motorrijles op je eigen motor en dat daar  kosten aan verbonden zijn.

Gemiddeld aantal rijlessen motorrijbewijs

Het halen van je praktijkexamen voor je motorrijbewijs gaat doorgaans sneller dan het halen van je autorijbewijs. Natuurlijk is het afhankelijk van je eigen kennis en kunde, maar gemiddeld zijn er 20 lessen nodig om je klaar te stomen voor het eerste praktijkexamen motorrijbewijs A1. Voel je echter niet beschaamd als je meer motorrijlessen nodig hebt. Iedereen leert op zijn of haar eigen tempo en daar is helemaal niks mis mee.

Snel motorrijbewijs halen

Er zijn rijscholen waar je snel je motorrijbewijs kunt halen. Deze zogenaamde spoedcursussen worden vaak in pakketvorm aangeboden en duren tussen de drie en tien dagen. Tijdens deze spoedcursussen krijg je alle lessen die je normaal ook zou krijgen om je motorrijbewijs te halen, alleen in een korter tijdsbestek. De vraag is of zo’n spoedcursus een goed idee is. Vaak is het juist prettig om theorie en praktijk wat op je in te laten werken en daarom de motorrijlessen te spreiden over een langere periode. Heb je echter al eens examen gedaan, maar ben je gezakt, dan is een spoedcursus een manier om snel je motorrijbewijs te halen.

Motorrijbewijs halen
Soorten Motorrijbewijs
Geen reactie's

Geef een reactie