Een laminaatvloer vs. een pvc vloer: wat zijn de verschillen?

Een laminaatvloer vs. een pvc vloer: wat zijn de verschillen?

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor je huis of appartement, zijn er verschillende soorten materiaal om uit te kiezen. Een van de meer populaire opties is laminaat, maar er is ook steeds meer belangstelling voor pvc vloeren. Welke is beter voor jouw situatie? In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen een laminaatvloer en een pvc vloer.

SOORTEN LAMINAAT

Een laminaat vloer is een dun laagje kunststof of hout dat over een onderlaag van spaanplaat of multiplex wordt gelegd. Het materiaal wordt vervolgens gecoat met een laagje print en lak. Er zijn twee soorten laminaat: massief houten laminaat en kunststof laminaat.

  • Massief houten laminaat is gemaakt van een dun laagje echt hout. Dit maakt het materiaal duurder dan kunststof laminaat, maar het geeft ook een natuurlijke uitstraling aan je vloer.
  • Kunststof laminaat is gemaakt van een dun laagje kunststof, meestal polyethyleen of polyvinyl chloride. Dit maakt het materiaal goedkoper dan massief hout, maar het heeft ook een minder natuurlijke uitstraling.

SOORTEN PVC

Pvc is een veelzijdig materiaal dat wordt gemaakt van polyvinyl chloride. Het kan in verschillende vormen worden gevonden, waaronder planken, tegels en stroken. Pvc kan worden gebruikt voor vloeren, muren, plafonds en zelfs meubels. Zulke vloeren zijn er in twee soorten: massief pvc en gecoate pvc. Massief pvc is een dikker materiaal dat meestal in plankvorm wordt geleverd. Het materiaal is stevig en duurzaam, maar het kan een beetje moeilijk te installeren zijn. Gecoate pvc is een dunner materiaal dat vaak in stroken of tegels wordt geleverd. Het materiaal is gemakkelijker te installeren dan massief pvc, maar het is minder duurzaam.

PRIJSVERSCHIL IN PVC-VLOEREN EN LAMINAAT

Laminaat is over het algemeen goedkoper dan pvc. Een massief houten laminaatvloer kan ongeveer €30 per vierkante meter kosten, terwijl een pvc vloer ongeveer €40 per vierkante meter kost. Als je kijkt naar de prijs over de gehele levensduur, dan is PVC vaak de goedkopere optie. Dit komt voornamelijk door de duurzaamheid van PVC-vloeren.

DUURZAAMHEID

Pvc is een duurzamer materiaal dan laminaat. Een pvc vloer kan ongeveer 10 jaar meegaan, terwijl een laminaatvloer vaak ongeveer 5 jaar meegaat. Tijdens de levensduur van laminaat loopt de vloer vaak butsen, krassen en andere schade op. Door de samenstelling van een PVC-vloer is dit veel minder het geval dan bij andere soorten vloeren. PVC is weerbaarder, breekt minder snel en kan over het algemeen veel meer hebben dan een laminaatvloer.

GELUIDSISOLATIE

Laminaat is beter in het isoleren van geluid dan pvc. Dit komt omdat laminaat een harder materiaal is. Als je in een appartement woont of in een huis met harde vloeren, is laminaat een betere optie dan pvc. Met de juiste ondervloer, kan echter ook PVC gebruikt worden in appartementen en huizen met een harde vloer. Een dergelijke ondervloer is echter wel veel duurder.

SLIJTVASTHEID

Pvc is beter bestand tegen slijtage dan laminaat. Dit komt doordat pvc een harder materiaal is. Als je in een huis woont met veel voetverkeer, is pvc een betere optie dan laminaat. Wil je besparen op de kosten, dan is het natuurlijk altijd mogelijk om PVC en laminaat te combineren, door PVC op de drukke punten te leggen en laminaat in de ruimte waar minder gelopen wordt.

INSTALLATIE

Laminaat is een makkelijker materiaal om zelf te installeren dan pvc. Pvc vloeren moeten vaak door een professional worden geïnstalleerd. Heb je als handige klusser vaak maar een dag of twee nodig om een heel huis van een laminaatvloer te voorzien, een PVC-vloer is echt een heel karwei om te leggen en drama om te snijden. Om die rede kun je het leggen van een PVC-vloer beter uitbesteden.

ONDERHOUD

Pvc vloeren zijn makkelijker te onderhouden dan laminaatvloeren. Je hoeft alleen je vloer af te nemen met een vochtige doek om het schoon te maken. Laminaatvloeren moeten soms worden geschuurd en opnieuw gelakt.

UITSTRALING

Laminaatvloeren kunnen een natuurlijke houten uitstraling hebben, terwijl pvc vloeren een kunstmatige uitstraling hebben. Als je een vloer wilt die er natuurlijk uitziet, is laminaat de beste optie. Als je een vloer wilt die er modern en strak uitziet, is pvc de beste optie.

Verschil laminaat pvc-vloer
1 Reactie

Geef een reactie