Een woonhuis verzekeren. Wat moet je verzekeren en waarom?

Een woonhuis verzekeren. Wat moet je verzekeren en waarom?

Het is voor iedereen belangrijk om zijn of haar woonhuis te verzekeren. Of je nu een huiseigenaar of huurder bent: als er iets gebeurt met je huis dat door een ongeluk komt, wil je natuurlijk dat je verzekerd bent. Je wilt dan namelijk niet met de kosten opgezadeld worden. Maar wat wordt er nou precies vergoed door een woonhuisverzekering? En wanneer is het verstandig om een verzekering af te sluiten?

Een woonhuisverzekering is een verzekering waarbij de kosten worden vergoed die ontstaan door schade aan je huis. Dit kan bijvoorbeeld schade zijn die ontstaat door een brand, een waterschade, een inbraak of een storm. Ook de kosten voor het herstel van een lekkage in de waterleiding of het Sanitair valt bijna altijd onder de dekking van een woonhuisverzekering. Er zijn verschillende soorten woonhuisverzekeringen, dus het is belangrijk om goed te kijken wat er verzekerd wordt.

Wat is een opstalverzekering?

Het belangrijkste verschil bij woonhuisverzekeringen is of het om het huis zelf gaat of om de spullen die in dat huis staan. Het huis zelf en alles dat aard- of nagelvast zit valt onder de opstalverzekering. Denk hierbij dus niet alleen aan de stenen en het dak, maar ook vaak de keuken, badkamer deuren en raamkozijnen. Voor glas moet je vaak een aparte verzekering afsluiten. Ben je eigenaar van een flat of appartement, dan wordt door de moeilijke juridische structuur vaak een opstalverzekering afgesloten via de Vereniging van Eigenaren. Huurders hoeven geen opstalverzekering af te sluiten, omdat het huis niet hun eigendom is.

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering voor de spullen in je huis. Is er bijvoorbeeld een leidingbreuk of lekkage in huis, dan zul je voor de leiding dus de opstalverzekering moeten aanspreken, maar voor de spullen, zoals bijvoorbeeld een zwevende laminaatvloer of meubels, ben je aangewezen op de inboedelverzekering.

Let op de voorwaarden van de woonhuisverzekering

Wanneer je een woonhuis verzekering afsluit, is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden. Zo zijn er verzekeringen waarbij je alleen verzekerd bent als de schade aan het huis is ontstaan door een ongeluk. Andere verzekeringen vergoeden ook de schade die is ontstaan door bijvoorbeeld een brand of een waterschade. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke verzekering het beste bij je past.

Een woonhuisverzekering is niet verplicht, maar het is wel sterk aanbevolen. Als je niet verzekerd bent en er ontstaat schade aan je huis, dan ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Dit kan erg duur zijn, dus het is verstandig om je huis te verzekeren. Kijk als huurder ook goed in het huurcontract of je verhuurder een inboedelverzekering of glasverzekering verplicht stelt.

Al met al is het verzekeren van een huis nog best een aardig doolhof. Het geniet dan ook de voorkeur om voordat je allerlei zaken onnodig gaat verzekeren, goed onderzoek te doen en je goed te laten adviseren door je bank, verzekeraar of tussenpersoon.

Woonhuisverzekering
Geen reactie's

Geef een reactie