Checklist verhuizen: deze dingen moet je niet vergeten als je gaat verhuizen

Checklist verhuizen: deze dingen moet je niet vergeten als je gaat verhuizen

Binnenkort is het zover. Dan mag ik de bank bij mijn moeder verruilen voor een fijn appartementje in Breda. Verhuizen is in de afgelopen jaren een beetje mijn tweede aard geworden. Inmiddels ben ik in mijn leven namelijk 26 keer verhuisd. Je mag me dus met recht een echte verhuisexpert noemen. In dit artikel deel ik mijn checklist verhuizen waar jij bij je volgende verhuizing misschien ook iets aan hebt.

Is het oude huis wel echt leeg

Je oude huis is leeg, denk je… Check voor de zekerheid toch of je oude huis ├ęcht leeg is. Het is mij meer dan eens gebeurd dat een weinig gebruikte berging of een vast badkamerkastje niet leeg was voordat ik de deur achter mij dichttrok. Ook weet ik van vrienden en bekenden dat de ruimte bij de centrale verwarming vaak vergeten wordt. Controleer voor vertrek dus iedere kamer en ruimte in je oude huis op spullen die je niet wenst achter te laten bij jouw verhuizing. Dit voorkomt extra ritjes en soms zelfs beschamende telefoontjes achteraf.

Bepaal ruim van te voren of je zelf gaat verhuizen

Zelf verhuizen of de verhuizing laten doen door een verhuisbedrijf? Het is een vraag die ik mezelf iedere keer weer stel als ik van woning wissel. Voor mij viel de keuze iedere keer op zelf verhuizen. Het is echter wel een keuze die je ruim van te voren zult moeten maken omdat niet alle verhuisbedrijven zomaar even tijd hebben om jouw verhuizing te doen. Ook zul je misschien verlof aan moeten vragen bij je werkgever. Bepaal dus ruim van te voren of je zelf gaat verhuizen of dat je dit door een verhuisbedrijf laat doen.

Sluit op tijd een internetabonnement af

Ik trap er iedere keer weer in. Iedere verhuizing weer zit ik de eerste dagen zonder internet en tv in mijn nieuwe woning. Internet en tv zijn essentieel in een modern huishouden. Het is dan ook belangrijk dat je dit snel regelt, zodat je snel weer kunt thuiswerken, Netflix kijken en op de hoogte kunt blijven rond de laatste ontwikkelingen rondom actualiteiten en cultuur. Belangrijk is dat je vooraf bepaalt of je bij je huidige aanbieder van internet en tv wilt blijven of dat je van internetprovider gaat wisselen. Bij die laatste keuze is het raadzaam de website van zowel de nieuwe als de oude provider te checken op voorwaarden bij verhuizen.

Vergelijk aanbieders elektriciteit en water

In je nieuwe woning heb je doorgaans ook gas, water en licht nodig. Kom niet in het donker te zitten en geef je adreswijziging op tijd door. Verhuizen is al moeilijk in het donker, maar als je nog minimaal een week op je nieuwe aansluiting moet wachten kan het helemaal een nachtmerrie worden. Controleer net als bij internet en tv goed wat je precies nodig hebt. Als je bijvoorbeeld gasloos gaat wonen, dan zul je geen gas verbruiken.

Verhuis pas als de vloer in je nieuwe huis ligt

Deze fout maakte ik twee keer eerder… Je kunt eigenlijk pas verhuizen als er een vloer ligt in je nieuwe woning. Ligt de vloer er nog niet in, dan is het een eindeloos schuiven en sjouwen met zware kasten en onhandige bedden voordat de vloer eindelijk ligt. Leg of laat de vloer leggen voordat de zware meubels komen. Dit zorgt voor minder stress door een betere planning en voor minder schade aan je nieuwe vloer door het schuiven met zware meubelen.

Zorg voor voldoende licht bij het verhuizen

Er is weinig zo frustrerend als verhuizen en klussen in het donker. Zorg er dus voor dat er voldoende licht aanwezig is in je nieuwe woning. Als het verhuizen uitloopt, dan kun je namelijk altijd nog bij kunstlicht je bed installeren of je televisie ophangen. Ook is afwassen in het donker een ware hel. Of je nu een bouwlamp regelt of de plafonnieres alvast ophangt, licht is essentieel…

Regel voor het verhuizen je verzekering

Het is de moeite waard om voor de verhuizing je verzekeringen te regelen. Sluit voor je nieuwe woning in ieder geval een inboedelverzekering af. Deze dekt soms zelfs spullen die tijdens stalling of verhuizing beschadigen. Als je een huis koopt moet je ook een opstalverzekering afsluiten. De meeste hypotheekverstrekkers stellen dit zelfs verplicht. Niet vergeten dus! Al handigheidje wil ik je aanraden ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en het adres bij de verzekering van je auto aan te passen. Soms werkt dit wat premie betreft in jouw voordeel!

Schrijf je in als je naar een nieuwe gemeente verhuist

Het lijkt logisch, maar veel mensen vergeten toch nog om zich bij hun nieuwe gemeente in te schrijven in de Gemeentelijke Basis Administratie. Zonder inschrijving loopt er een hoop mis en kun je misschien zelfs een boete krijgen. Zelf ben ik een keer 10 maanden niet ingeschreven geweest en dit zou mij ongeveer 2% van mijn AOW gaan kosten als ik de daarvoor gerechtigde leeftijd zou halen. Gelukkig kon ik aantonen dat ik in Nederland werkte en woonde, dus kwam ik eraf met een waarschuwing.

Checklist verhuizen
1 Reactie
  • Van der Velde Verhuizingen
    Geplaatst op 16:31h, 18 januari

    Je zou denken dat je deze dingen natuurlijk niet vergeet als je gaat verhuizen… maar niet is minder waar! Het is gemakkelijk om iets te vergeten of om te denken ”dat komt later wel”. Wat ook niet vergeten moet worden is om na te gaan of je een verhuisbedrijf inhuurt of het allemaal zelf doet. Kan allebei natuurlijk!

    Anne

Geef een reactie